Η ταβέρνα έκλεισε. Και η συλλογική ευθύνη που χρεώθηκε το χωριό;

ταβερναΣτις 17 Ιουλίου στα Νέα Στύρα της Εύβοιας ένας ταβερνιάρης, μπροστά στα μάτια των πελατών του, δολοφονούσε με μια καρέκλα ένα σκυλάκι. Το φρικτό αυτό περιστατικό έγινε ευρύτατα γνωστό μέσω των social media, προκαλώντας δικαιολογημένη αγανάκτηση και αποτροπιασμό. Μόνο που τα σχόλια περιλάμβαναν και το σύνολο της “βάρβαρης τοπικής κοινωνίας”, συνοδευόμενα μάλιστα και από τη συγκεκριμένης ιδεολογικής έμπνευσης ευχή: “πσόφος!”

Αυτού του τύπου οι αντιδράσεις πύκνωσαν τις επόμενες μέρες, καθώς δημοσιεύονταν φωτογραφίες με την ταβέρνα γεμάτη κόσμο:

“Να που όχι μόνο δεν ενοχλήθηκαν οι χωριάτες, αλλά πάνε στην ταβέρνα του φονιά σαν να μην τρέχει τίποτα. Πσόφος, λοιπόν!”

Βέβαια, δεν πέρασε από το νου ότι μέσα στο κατακαλόκαιρο σε ένα παραθαλάσσιο χωριό με σημαντική τουριστική κίνηση, μια ταβέρνα γεμίζει με κόσμο που δεν ζει εκεί, άρα δεν ξέρει οπωσδήποτε και τι έχει συμβεί.

Τώρα, τρεις μήνες μετά, μαθαίνουμε πως η ταβέρνα έκλεισε και ο χώρος νοικιάζεται. Με το που έφυγαν οι επισκέπτες, το χωριό απομόνωσε τον ταβερνιάρη.

Ποιος να ζητήσει συγγνώμη από αυτούς τους ανθρώπους; Ποιος θα αναρωτηθεί ως προς την ευκολία με την οποία επιστρατεύει τη ναζιστικής προέλευσης έννοια της “συλλογικής ευθύνης”, για να νιώσει ο ίδιος ξεχωριστός ανάμεσα στους πολλούς;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *