Το Ισραήλ δεν θα συνεργαστεί με την εξεταστική επιτροπή του ΟΗΕ για τη Γάζα

γαζα 2Το Ισραήλ δεν θα συνεργαστεί στα πλαίσια της έρευνας του ΟΗΕ για τον διάρκειας 50 ημερών πόλεμο που ξέσπασε στη Γάζα φέτος το καλοκαίρι, όπως δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος την Τετάρτη.

«Δεδομένου ότι η Επιτροπή Schabas δεν πραγματοποιεί έρευνα αλλά ανακοινώνει τα συμπεράσματά της εκ των προτέρων, το Ισραήλ δεν θα συνεργαστεί με την Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σχετικά με την τελευταία σύγκρουση με τη Χαμάς», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Emmanuel Nahshon.

Τον Αύγουστο o καναδός δικηγόρος William Schabas ορίστηκε επικεφαλής της επιτροπής του ΟΗΕ, προκαλώντας την οργή του Ισραήλ, όπου θεωρείται ευρέως ως εχθρικός προς τη χώρα λόγω των δηλώσεών του ότι θα οδηγήσει τον πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Από τις ισραηλινές επιθέσεις σκοτώθηκαν περίπου 2.200 Παλαιστίνιοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων άμαχοι, και έμειναν άστεγοι πάνω από 100.000.

Η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε σε έκθεσή της την προηγούμενη βδομάδα ότι ο ισραηλινός στρατός επέδειξε «σοκαριστική περιφρόνηση» για τις ζωές των αμάχων στη Γάζα και τεκμηρίωσε οκτώ περιπτώσεις κατά τις οποίες οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν εναντίον κατοικιών στη Γάζα «χωρίς προειδοποίηση», σκοτώνοντας «τουλάχιστον 104 αμάχους, συμπεριλαμβανομένων 62 παιδιών.»

«Η έκθεση αποκαλύπτει ένα μοτίβο συχνών ισραηλινών επιθέσεων με χρήση μεγάλων βομβών από αέρος, που ισοπεδώνουν σπίτια αμάχων, μερικές φορές σκοτώνοντας ολόκληρες οικογένειες«, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

Η Διεθνής Αμνηστία είπε ακόμη ότι «οι παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες διέπραξαν επίσης εγκλήματα πολέμου, εκτοξεύοντας αδιακρίτως χιλιάδες ρουκέτες προς το Ισραήλ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι άμαχοι εκ των οποίων ένα παιδί.»

Άρθρο μεταφρασμένο από το Maan μέσω intifadagr.wordpress.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *