Κι άλλο ένα στερεότυπο της ασχετοσύνης του δυτικού κόσμου και της υπεροψίας με την οποία αντιμεωπίζει οτιδήποτε δεν προέρχεται από τον δικό του πολιτισμό, φαίνεται να καταρρέει, καθώς διαψεύδεται η βεβαιότητα πως κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες η θέση της γυναίκας στον κόσμο του ισλάμ δεν μπορεί παρά είναι υποδεέστερη και ταυτισμένη συμβολικά και ουσιαστικά με τη μπούργκα.
Μπορεί οι περισσότερες και πιο πολυπληθείς χριστιανικές Εκκλησίες να μην αναγνωρίζουν στις γυναίκες το δικαίωμα της ιεροσύνης, αυτό όμως δεν συμβαίνει στις περιοχές της Κίνας όπου ζουν μουσουλμανικοί πληθυσμοί. Εκεί, στην αυτόνομη περιοχή του Νινγκ Ξία Χούι (το κινέζικο Τουρκεστάν) τουλάχιστον 80 γυναίκες έχουν ήδη τη θέση του ιμάμη. Πρόκειται για πνευματικούς ηγέτες και δασκάλους των μουσουλμάνων γυναικών, που καθοδηγούν την προσευχή στα τζαμιά, διδάσκουν το Κοράνι και τον ισλαμικό πολιτισμό και προσφέρουν θρησκευτικές υπηρεσίες.
Όπως αναφέρει το globaltimes.cn, η αγγλόφωνη ηλεκτρονική έκδοση της “Λαϊκής Ημερησίας”, οι μουσουλμάνες ιερωμένες “μπορούν επίσης να μεσολαβήσουν στις τοπικές διαφορές και να ενισχύσουν την ευαισθητοποίηση των γυναικών για τα δικαιώματά τους”, αναλαμβάνοντας, έτσι, “έναν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της ισότητας των φύλων“.


0 Comments