Πώς η Ελλάδα βοήθησε στις κρυφές επιχειρήσεις βασανισμών της CIA

cia-tortureΗ Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που αναφέρονται στην περίφημη έκθεση για τα βασανιστήρια της CIA μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη, ως χώρα της οποίας η κυβέρνηση συνεργάστηκε με το πρόγραμμα μυστικών μεταγωγών και ανακρίσεων υπόπτων για τρομοκρατία.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση αναφέρεται ότι «η Ελλάδα επέτρεψε τη χρήση του εναέριου χώρου της και των αεροδρομίων της για πτήσεις που σχετίζονταν» με το πρόγραμμα βασανισμών της CIA.

Σε έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου που παρατίθεται στην έκθεση γίνεται λόγος για 64 προσγειώσεις αεροσκαφών υπό τον έλεγχο της CIA σε ελληνικά αεροδρόμια, ενώ αναφορά υπάρχει και στην Κύπρο, για 57 προσγειώσεις αεροσκαφών.

Σύμφωνα με άλλη έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από το 2006, η Ελλάδα μπορεί να κατηγορηθεί για «συμπαιγνία» με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, καθώς παρείχε το έδαφός της για στάσεις αεροσκαφών στα οποία μετέβαιναν προσαχθέντες για τρομοκρατία, προκειμένου να μεταφερθούν σε άλλες χώρες.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, «δεν υπάρχουν γνωστές δικαστικές υποθέσεις ή έρευνες στην Ελλάδα σχετικά με τη συμμετοχή της» στο πρόγραμμα της CIA. Εύλογα αναρωτιέται κανείς γιατί συμβαίνει αυτό, ειδικά όταν θυμάται τις κατηγορίες περί απαγωγής Πακιστανών μεταναστών στη χώρα μας, όταν υπουργός Δημόσιας Τάξης ήταν ο Γιώργος Βουλγαράκης…

Πηγή: “Κουτί της Πανδώρας”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *