Σχετικά με τις συλλήψεις και προφυλακίσεις των αναρχικών στην Ισπανία

cebaceb1cf84ceb1ceb3cf81ceb1cf86ceaeΤην Τρίτη 16 Δεκεμβρίου στην Βαρκελώνη, στην Μανρέσα και στο Σαμπαδέλ της Καταλωνίας, στο πλαίσιο της επονομαζόμενης αντιτρομοκρατικής επιχείρησης «Πανδώρα», αστυνομικά σώματα των mossos d’esquadra με εντολή του δικαστή του Εθνικού Δικαστηρίου Javier Gómez Bermúdez εισέβαλλαν σε σπίτια, καταλήψεις και στέκια όπως η Kasa de la Muntanya, το Ateneu Llibertari de Poble Sec και το Ateneu Llibertari de Sant Andreu, κατάσχεσαν υπολογιστές, σκληρούς δίσκους, κινητά και ατζέντες και συνέλαβαν 11 αναρχικές/ούς συντρόφισσες/ους.

Οι συλληφθέντες αυτής της αστυνομικής υπερπαραγωγής και της παράλληλης μιντιακής προπαγάνδας, μετά από δύο μέρες σε αστυνομικά τμήματα της Καταλωνίας, μεταφέρθηκαν στην Μαδρίτη για να περάσουν από ειδικό εισαγγελέα και να απολογηθούν στην Αudiencia Nacional(το λεγόμενο Εθνικό Δικαστήριο, θεσμός ειδικός για θέματα τρομοκρατίας). Οι συντρόφισσες/οι κατηγορούνται για «δημιουργία, προώθηση, διαχείριση και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση» καθώς και για «κατοχή και φύλαξη εύφλεκτων υλικών και εκρηκτικών». Ο φάκελος της δικογραφίας, έχει χαρακτηριστεί απόρρητος- δυνατότητα που παρέχει η νομοθεσία-και έτσι οι συνήγοροι των συλληφθέντων δεν γνωρίζουν τις ακριβείς κατηγορίες που τους αποδίδονται και τα στοιχεία στα οποία αυτές βασίζονται. Τελικά, ο δικαστής Javier Gómez Bermúdez διέταξε την προφυλάκιση των επτά συντροφισσών/ων

Οι τωρινές μεθοδευμένες συλλήψεις των αναρχικών στην Ισπανία και η επιβολή του (αντι)τρομοκρατικού νόμου σε ανθρώπους που δραστηριοποιούνται σε μία γκάμα πολιτικών και κοινωνικών χώρων, ομάδων και πρωτοβουλιών, αντανακλά την ενίσχυση των θεσμικών κατασταλτικών μηχανισμών και την εντατικοποίηση της επίθεσης του κράτους ενάντια στα κοινωνικά κομμάτια που αντιστέκονται. Μάλιστα όλα αυτά γίνονται σε μία εποχή που στην Ισπανία της οικονομικής κρίσης προωθείται ο νέος Νόμος της λεγόμενης «ασφάλειας των πολιτών»(Ley Mordaza) και τροποποιείται ο ποινικός Κώδικας για να παραβιαστούν και να κατασταλούν περισσότερο δικαιώματα και ελευθερίες και να επιβληθεί το καθεστώς εξαίρεσης.

Σε διάφορες ισπανικές πόλεις έγιναν και έχουν προγραμματιστεί να γίνουν τις επόμενες μέρες πολλές πορείες και συγκεντρώσεις αλληλεγγύης. Μπροστά σε μία ακόμη κατασταλτική επίθεση κράτους και κεφαλαίου εναντίων κοινωνικών αγωνιστών, η απάντηση μας οφείλει να είναι η αλληλεγγύη και η ισχυροποίηση της αντίστασης.

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗΣ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΕΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *