Και μετά πώς θα αποδώσετε Δικαιοσύνη αν καλύψετε τον Ντογιάκο;

ntoyiakos_0Πηγή: Κώστας Βαξεβάνης – “Κουτί της Πανδώρας”

Ο Ισίδωρος Ντογιάκος είναι προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών. Ενδεχομένως να είναι ο πιο δημοφιλής προϊστάμενος Εισαγγελίας Εφετών που γνώρισε η Ελλάδα. Σε ένα ηχητικό που έμεινε ιστορικό, ο Αντώνης Σαμαράς μιλάει για τον «Παναθηναϊκάκια» εισαγγελέα που του κάνει χάρες. Σε πολύ λίγο χρόνο ο «Παναθηναικάκιας» του Σαμαρά ταυτίστηκε με το Ντογιάκο, αλλά ούτε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας, ούτε ο Σαμαράς ενοχλήθηκαν από την ταύτιση. Ο κύριος Ντογιάκος, το 2008 είχε κάνει αθωωτική πρόταση για τον Πέτρο Λάμπρου της ΑΤΕ και τα θαλασσοδάνεια του επιχειρηματία Αλαμανή για τα οποία σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος με πόρισμά της είναι ενοχοποιητική.

Επί των ημερών του, η εισαγγελία Εφετών ενεπλάκη σε υποθέσεις με τρόπο προκλητικό για την κοινωνία. Το κυριότερο είναι πως όπως αποκάλυψε το HOT DOC, ο κύριος Ντογιάκος εξελέγη ως προϊστάμενος χρησιμοποιώντας μια σειρά από παρατυπίες και πιθανόν παρανομίες. Με τη συμμετοχή της Εισαγγελέως Γεωργίας Τσάτανη, κατάφερε να συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια και να εκλεγεί ενώ δεν είχε τέτοιο δικαίωμα. Χρειάστηκαν δύο λαθροχειρίες, δηλαδή να ονομαστούν αντιεισαγγελείς, εισαγγελείς για να αποκτήσει δικαίωμα να μπει στο ψηφοδέλτιο.

Η κυρία Τσατάνη με τη σειρά της, είναι η Εισαγγελέας η οποία προχωρώντας σε δικαστικό πραξικόπημα, αφαίρεσε πρόσφατα δικογραφία για τον Ανδρέα Βγενόπουλο από συναδέλφους της, πριν αυτοί προχωρήσουν σε διώξεις. Η ίδια εισαγγελέας δεν έστειλε στη Βουλή δικογραφία για τα εξοπλιστικά παρότι είχε εμπλακεί σε αυτή το όνομα του Βαγγέλη Μειμαράκη. Μικρή λεπτομέρεια, η κόρη της ήταν υποψήφια βουλευτής με τον Βαγγέλη Μειμαράκη.

Αυτή τη φορά όμως δεν μιλάμε για τα συμπεράσματα της δημοσιογραφικής έρευνας, αλλά για έρευνα του Αρείου Πάγου. Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου μετά από έρευνα την οποία προκάλεσαν τα δημοσιεύματα του HOT DOC κατέληξε πως είχαμε δίκιο. Ο Ντογιάκος και η Τσατάνη προχώρησαν σε παρατυπίες προκειμένου ο πρώτος να είναι στα ψηφοδέλτια ενώ δεν είχε δικαίωμα. Η κυρία Βασιλική Θάνου, διαβίβασε τα συμπεράσματα της έρευνας στο Συμβούλιο Επιθεώρησης για να ελεγχθούν τυχόν πειθαρχικές ευθύνες των δύο εισαγγελέων.

Το λειτουργημα του Εισαγγελέα και πολύ περισσότερο η πίστη στη Δικαιοσύνη, θα έπρεπε να οδηγήσουν το εισαγγελικό σώμα στην απαίτηση να διαλευκανθεί τι είχε γίνει. Σε τελευταία ανάλυση οι ίδιοι οι Εισαγγελείς είναι αυτοί που εξαπατήθηκαν από κάποιον που εμφανίστηκε να έχει το δικαίωμα εκλογής ενώ δεν το είχε. Αλλά ακόμη και αν έχουν άλλη άποψη οφείλουν να οδηγήσουν την υπόθεση στα θεσμικά όργανα και να ζητήσουν τη διαλεύκανση. Πολύ περισσότερο ο καταγγελόμενος.

Αντί για το αυτονόητο ο Ισίδωρος Ντογιάκος καλεί τους Εισαγγελείς σε ολομέλεια για να αποφασίσουν πως η πρόεδρος του Αρείου Πάγουν παρεμβαίνει στο αυτοδιοίκητο της Εισαγγελίας. Η παρέμβαση δεν είναι άλλη από την απαίτηση να εφαρμοστεί η νομιμότητα και να ελεγθούν οι υπεύθυνοι.

Θα έχει ενδιαφέρον πραγματικά τι θα κάνουν οι Εισαγγελείς. Θα κρυφτούν πίσω από το αυτοδιοίκητο και όποιον άλλο όρο ή θα συνταχθούν με το περί δικαίου αίσθημα;

Αν επρόκειτο για δικαστήριο θα παρέπεμπαν τον καταγγελόμενο επειδή υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις. Τώρα τι θα κάνουν; Θα επικαλεστούν προς τα έξω το αυτοδιοίκητο και προς τον εαυτό τους τη συναδελφική αλληλεγγύη; Αν δεν κάνω λάθος αυτή η αλληλεγγύη ενεργοποιείται για να λάμψει η αλήθεια όχι για να καλυφθεί.

Ας αφήσουν λοιπόν την υπόθεση να πάρει το δρόμο της. Αν θέλουν, πραγματικά μπορούν να καλύψουν τον συνάδελφό τους με πληθώρα νομικισμών. Αλλά ταυτόχρονα, θα επιμερίσουν προς τους εαυτούς τους ένα μέρος της καχυποψίας για ενοχή και τελικώς την ίδια την ενοχή. Ας διαλέξουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Current ye@r *