“Μπροστινός” σε εταιρείες και offshore της Φαμίλιας ο Mr efood


Η πρώτη εφαρμογή του κατάπτυστου εργασιακού νόμου του Κωστή Χατζηδάκη βρήκε έδαφος στην εταιρεία που διοικεί και έχει ιδρύσει ο συνέταιρος και «μπροστινός» της Μαρέβας Γκραμπόφσκι.

Εκατομμύρια ευρώ κέρδη για την ελίτ που συνδέεται με την πρωθυπουργική οικογένεια αλλά εξαθλίωση για τους εργαζόμενους του delivery που φτύνουν αίμα για να βγάλουν το μεροκάματο.

Διαστάσεις σκανδάλου που αγγίζει ευθέως την πρωθυπουργική οικογένεια λαμβάνει η υπόθεση με τη γνωστή online delivery εταιρεία efood μετά το κατάπτυστο μήνυμα που απέστειλε στους συνεργάτες-διανομείς της την Τετάρτη σε ό,τι αφορά τις εργασιακές τους σχέσεις.

Πρόκειται για την πρώτη εφαρμογή του … μεσαιωνικού εργασιακού νόμου 4808/2021 που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης από τον οποίο ευεργετείται ο συνέταιρος και «μπροστινός» της Μαρέβας Γκραμπόφσκι, αφού του δίνει τη δυνατότητα να καταστήσει τους εργαζομένους του αυτοαπασχολούμενους σε συνθήκες γαλέρας. Η σύζυγος του πρωθυπουργού εμφανίζεται να συνδέεται επιχειρηματικά σε τρεις περιπτώσεις με τον νυν διευθύνοντα σύμβουλο του efood Κωνσταντίνο Κυρκίνη και εκ των συνιδρυτών της εταιρείας μαζί με τον αδερφό του Παμίνο Κυρκίνη.

Το όνομα του Κ. Κυρκίνη εμφανίζεται στην offshore που ανήκε στη Μαρέβα Γκραμπόφσκι κατά 50%, όπως προέκυψε από τη δημοσιοποίηση των Paradise Papers. To ίδιο πρόσωπο εμφανίζεται σε ακόμη δύο επιχειρηματικές κινήσεις που σχετίζονται με τη σύζυγο του πρωθυπουργού. Ειδικά στην πρωθυπουργική offshore ο Κ. Κυρκίνης εμφανιζόταν να ρυθμίζει κάποιες υποθέσεις της. Με απλά λόγια ήταν ο «μπροστινός» της Μαρέβας Γκραμπόφσκι, με αποτέλεσμα εύλογα κάποιος να αναρωτιέται αν ισχύει το ίδιο και στην περίπτωση του efood.

H Online Delivery Μονοπρόσωπη ΑΕ ή αλλιώς efood είναι ανώνυμη εταιρεία η οποία ιδρύθηκε το 2014. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η efood είναι «δημιούργημα των αδελφών Κυρκίνη, Παμίνου και Κωνσταντίνου, και άλλων τριών επιχειρηματιών, μεταξύ των οποίων και ο Απόστολος Αποστολάκης».

Το 2015η εταιρεία εξαγοράστηκε από τη γερμανική Delivery Hero. Αν και η efood πουλήθηκε το 2015, εντούτοις στο ΔΣ της εταιρείας παραμένουν μέχρι και σήμερα τα αδέρφια Κυρκίνη. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία στο ΓΕΜΗ, ως διευθύνοντες σύμβουλοι της εταιρείας εμφανίζονται οι Κωνσταντίνος-Πέτρος Κυρκίνης και ο Νικόλαος-Επαμεινώνδας Κυρκίνης με τη θητεία τους να λήγει τον Ιανουάριο του 2022. Ειδικά για τον Παμ. Κυρκίνη έχουν υπάρξει ουκ ολίγα διθυραμβικά δημοσιεύματα, ενώ η εταιρεία σημείωσε εκρηκτική άνοδο στον τζίρο της εν μέσω πανδημίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τζίρος της αυξήθηκε κατά 49% αγγίζοντας τα 64,4 εκατ. ευρώ, ενώ πάνω από 8.000 καταστήματα εστίασης εισήλθαν στην πλατφόρμα της από τον Μάρτιο του 2020.

Δεν υπήρξε απλώς συνέταιρος της Μαρέβας

Ο διευθύνων σύμβουλος της efood Κ. Κυρκίνης δεν έχει υπάρξει απλώς συνέταιρος της Μαρέβας Γκραμπόφσκι, όπως έχει αποκαλύψει το Documento. Φαίνεται ότι είναι και ο «μπροστινός» της. Συγκεκριμένα, η Μαρέβα Γκραμπόφσκι δήλωνε στο βιογραφικό της ότι το 2010 «ίδρυσε την Eternia Capital, μια εταιρεία asset management με ειδίκευση σε επενδύσεις hedge fund». Μπορεί να μην αναγράφεται ολόκληρη η επωνυμία της εταιρείας, αλλά ο λόγος γινόταν για την ελβετική εταιρεία Eternia Capital Advisors, που εγγράφηκε στο Επιμελητήριο της Γενεύης στις 22 Νοεμβρίου 2010 και βρίσκεται υπό εκκαθάριση από το 2013.

Παρά τα όσα διατεινόταν η Μαρέβα Γκραμπόφσκι, μέτοχος της εταιρείας ήταν ο Κ. Κυρκίνης. Αλλωστε, όπως είχε παραδεχτεί και τότε στο Documento ο ίδιος: «η Eternia Capital Advisors είναι μια συμβουλευτική εταιρεία στην Ελβετία που ήταν δική μου».

Οπως εξάλλου προκύπτει και από επίσημα αρχεία του ελβετικού κράτους, μόνο το όνομα του Κ. Κυρκίνη εμφανίζεται στην Eternia Capital Advisors. Κι όμως η Μαρέβα Γκραμπόφσκι υποστήριζε ότι η ίδια ίδρυσε την εταιρεία, με αποτέλεσμα να μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι ο Κ. Κυρκίνης λειτουργούσε εξ ονόματος της ως «βιτρίνα» της συζύγου του πρωθυπουργού. Κι αν αυτό ίσχυε τότε, μπορεί κάποιος να υποθέσει ότι ενδεχομένως ο Κ. Κυρκίνης έχει τον ρόλο του «μπροστινού» της Μαρέβας Γκραμπόφσκι και στα τωρινά επιχειρηματικά του εγχειρήματα, όπως η efood, που σήμερα καταλύει κάθε έννοια εργατικού δικαιώματος για τους ντελιβεράδες;

H offshore της Μαρέβας που… δεν ήξερε ο Κυρκίνης

Η έρευνα του Documento οδήγησε σε άλλη εταιρεία, με σχεδόν κοινό όνομα, την Eternia Capital Management. Πρόκειται για offshore εταιρεία στα νησιά Κέιμαν. Μόνο που, όπως διαπιστώθηκε, οι δύο επίμαχες εταιρείες εμφανίζονταν να έχουν γραφεία στην ίδια διεύθυνση, στην οδό Rue Du Parc 3 στη Γενεύη. Επίσης οι δύο εταιρείες εμφανίζονταν να έχουν κοινή καταχώρηση σε ιστοσελίδες που παρέχουν πληροφορίες για hedge funds.

Ακόμη, η Ιφιγένεια Στάθη, η οποία δήλωνε στο βιογραφικό της ότι έχει εργαστεί στην Eternia Capital Management, έχει εργαστεί και στην εταιρεία MG Capital Advisors, στο ΔΣ της οποίας συμμετείχε ο Σταύρος Παπασταύρου. Στις 7 Φεβρουάριου 2013 ο Κ. Κυρκίνης αντικατέστησε στο ΔΣ της MG Capital Advisors τον Στ. Παπασταύρου. Ο Κ. Κυρκίνης και η Μαρέβα Γκραμπόφσκι ήταν επίσης μέλη στην ελβετική εταιρεία Dara Capital AG, που διαχειρίζεται επενδυτικά κεφάλαια.

Η offshore Eternia Capital Management, σύμφωνα με την «Cayman Islands Gazette», διαγράφηκε από τις λίστες εταιρειών στις 30 Ιανουάριου 2015. Σύμφωνα με πληροφορίες που διέθετε τότε το Documento, ως εκπρόσωπος της εταιρείας εμφανιζόταν ο Κωνσταντίνος-Πέτρος Κυρκίνης με αριθμό ταυτότητας ΑΑ 079****.
Οταν απευθυνθήκαμε στον Κ. Κυρκίνη σχετικά με τη σχέση που έχει με την offshore Eternia Capital Management μας απάντησε: «Εγώ είμαι μέτοχος στην Eternia Capital Advisors που είναι στη Γενεύη. Με την Eternia Capital Management δεν έχω καμία σχέση, περί αυτού σας διαβεβαιώ… Δεν την ξέρω την Eternia Capital Management…».

«Ισως έχει γίνει παρερμηνεία»

Λίγο καιρό μετά όμως η δημοσιοποίηση των Paradise Papers αποκάλυψε ότι η Μαρέβα Γκραμπόφσκι κατείχε το 50% των μετοχών της offshore Eternia Capital Management. Εμπλοκή με την εν λόγω offshore παρά τα όσα διατεινόταν είχε και ο Κ. Κυρκίνης. Κι αυτό επειδή το όνομά του εμφανίστηκε στα αρχεία της δικηγορικής εταιρείας Appleby ως πρόσωπο επικοινωνίας για την Eternia Capital Management. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Εθνος», που δημοσιοποίησε τη λίστα των Paradise Papers, ο Κ. Κυρκίνης φέρεται επίσης να ήταν σε επαφή με τη συγκεκριμένη δικηγορική εταιρεία ρυθμίζοντας υποθέσεις της offshore. Σε δηλώσεις του στο «Εθνος» ο Κ. Κυρκίνης δήλωσε: «Στα πλαίσια συνεργασίας μου με τους συνιδιοκτήτες της παραπάνω εταιρείας στα Κέιμαν, περί τον Μάιο του 2012, μου ζητήθηκε από τους ίδιους να επικοινωνήσω με τη δικηγορική εταιρεία που την είχε φτιάξει και να ζητήσω τη λύση της όπως και έπραξα».

To Doeumento είχε επικοινωνήσει εκ νέου τότε με τον Κ. Κυρκίνη προκειμένου να μας απαντήσει γιατί είχε δηλώσει εννέα μήνες πριν ότι δεν έχει καμία σχέση με την offshore. Αυτό που απάντησε ήταν ότι «ίσως είχε γίνει παρερμηνεία. Λυτό που είχα καταλάβει από την ερώτησή σας ήταν αν είναι δική μου η Eternia Capital Management ή αν υπάρχει ιδιοκτησιακή ή εταιρική σχέση αυτής με τη δική μου συμβουλευτική εταιρεία, την Eternia Capital Advisors. Οπότε αυτό εννοούσα, όχι ότι δεν έχω ουδεμία σχέση με την εταιρεία…».

Πηγή: Βαγγέλης Τριάντης Βασίλης Ανδριανόπουλος – Documento

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *