«Εστία ανομίας» στα Πανεπιστήμια είναι η ασύδοτη κερδοσκοπία και ο αυταρχισμός – Όχι στην «Πανεπιστημιακή Αστυνομία»

Η πραγματική «εστία ανομίας» στα Πανεπιστήμια είναι η ασύδοτη κερδοσκοπική δράση που πάει χέρι- χέρι με τον αυταρχισμό – Όχι στο ξαναζέσταμμα των σεναρίων για “Πανεπιστημιακή Αστυνομία” (17/1/2022)  

Σε σύντομο διάστημα κι ενώ η κοινωνία δοκιμάζεται από την έξαρση της πανδημίας και το κύμα ακρίβειας και φτώχειας, η ΕΛΑΣ έχει επιδοθεί εκ νέου σε σειρά εισβολών σε πανεπιστημιακούς χώρους στο ΑΠΘ και την ΑΣΟΕΕ για την εκκένωση πολιτικών χώρων. Το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, υπό τη νέα ηγεσία Θεοδωρικάκου, δεν δίστασε να στήσει ένα ντροπιαστικό θέαμα εισβολής ΟΠΚΕ στην ΑΣΟΕΕ και συλλήψεων φοιτητών σε ώρα κανονικής λειτουργίας και μαθημάτων, την ίδια στιγμή που ανακοινώνει εκ νέου (μετά το πάγωμα των σχετικών σχεδιασμών) την ίδρυση της “Πανεπιστημιακής Αστυνομίας”. 
 
Όμως η στρατηγική της έντασης στα Πανεπιστήμια έσκασε στα χέρια αυτών που τη μεθόδευσαν. Τα γεγονότα της ΑΣΟΕΕ στάθηκαν αφορμή για να αποκαλυφθεί η πραγματική «εστία ανομίας» στα ΑΕΙ που δεν είναι άλλη από την ασυδοσία όσων συμμαχούν με το Υπουργεί στη γραμμή καταστολής του συνδικαλισμού στα πανεπιστήμια, στον αυταρχισμό και τη μετατροπή των ιδρυμάτων σε κέντρα κερδοσκοπίας. Αλήθεια, τι σχέση έχουν με τον ρόλο του Πανεπιστημίου και το ακαδημαϊκό έργο η ίδρυση εταιρειών με σκοπό το κέρδος και οι καταγγελίες που έχουν έρθει στο φως για τοκογλυφία, απάτη, ακόμη και αναφορές για σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων; Και τι έκανε η Σύγκλητος του Ιδρύματος για να το προστατέψει πέραν της γνωστής αποπροσανατολιστικής εκστρατείας περί επιβολής «του νόμου και της τάξης»; Δεν είναι τυχαίο ότι ο καθηγητής που κατηγορείται για τα ανωτέρω σοβαρότατα αδικήματα και βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα και που η Υπουργός Παιδείας έσπευσε να αναγάγει σε σύμβολο της ανάγκης εφαρμογής του δόγματος του «νόμου και της τάξης» στα πανεπιστήμια, έχει αναδειχθεί σε υψηλές έμμισθες διοικητικές θέσεις, δηλαδή στη διοίκηση του Πράσινου Ταμείου και στο Κέντρο Μελετών Ασφαλείας του Υπουργείου ΠΡΟΠΟ που, μεταξύ άλλων, έχει ευθύνη για τα σχέδια ασφάλειας των ΑΕΙ.  

Η υποκρισία της κυβέρνησης και της Υπουργού Παιδείας για την επιβολή του “νόμου και της τάξης” περισσεύει! Σαν κίνηση αντιπερισπασμού, και για να αποφύγουν μία ακόμη υπόθεση πιθανής συγκάλυψης να σκάσει στα χέρια τους, η κυβέρνηση επενδύει και πάλι στον αυταρχισμό και τροφοδότηση των ΜΜΕ με εικόνες καταστολής.    

Σε μια περίοδο που πλατιά η κοινωνία αντιμετωπίζει ακρίβεια και ενεργειακή φτώχεια και τον τεράστιο κίνδυνο από την έξαρση της πανδημίας, με ένα διαλυμένο ΕΣΥ και ανεπαρκή μέτρα προστασίας, με κυνισμό η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι οι προτεραιότητές της είναι ένας νέος γύρος επίθεσης στο πανεπιστήμιο, τη νεολαία και την ακαδημαϊκή ελευθερία. Θέλουν να νομιμοποιήσουν τον απονομιμοποιημένο νόμο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη που θα επιβάλει την αστυνόμευση της πανεπιστημιακής ζωής, καταλύοντας βάναυσα τις δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες και το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων.    

Καταδικάζουμε τις διαρκείς αστυνομικές επεμβάσεις σε χώρους πανεπιστημίων και την παρόξυνση του κυβερνητικού αυταρχισμού. Λέμε όχι στα ξαναζεσταμένα σενάρια για την ίδρυση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας. Οι ευθύνες των διοικήσεων που αποδέχονται ή στηρίζουν αυτές τις πολιτικές είναι τεράστιες.

Yπερασπιζόμαστε τη δράση και λειτουργία των φοιτητικών συλλόγων, τη λειτουργία συλλογικοτήτων, την κοινωνικοποίηση, την πολιτική συνδικαλιστική δράση στο πανεπιστήμιο ως οργανικό κομμάτι του Δημοσίου Πανεπιστημίου.  

Καλούμε σε συστράτευση των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας και κάθε δημοκρατικού πολίτη με τους αγώνες της νεολαίας και του εκπαιδευτικού κινήματος για κατάργηση του αυταρχικού νόμου Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη και ενίσχυση των πραγματικών αναγκών του πανεπιστημίου, της εκπαίδευσης, της κοινωνίας.

Πρωτοβουλία Δικηγόρων για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *