Πηγή: Γιάννης Τσακαρισιάνος – Documento
«Πήγα στο σπίτι του ξαδέρφου μου για βοήθεια. Πήρε τηλέφωνο και μίλησε με το ΑΤ Νέας Ιωνίας και είπαν πως τελευταία φορά φαίνεται να είναι στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα. Πήραμε τηλέφωνο και είπαν ότι είναι εκεί». Είναι ο αδερφός του άγρια βασανισμένου 38άχρoνου Πακιστανού, που βρέθηκε νεκρός στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα και άγρια βασανισμένος ύστερα από τρεις ημέρες κράτησης, ο οποίος μιλά στο Documento.
Ο Ιμράν Ασίκ, προσπαθώντας να ακολουθήσει τα ίχνη τού μέχρι τότε εξαφανισμένου αδερφού του, απευθύνθηκε επανειλημμένα σε αρκετά αστυνομικά τμήματα. Το βράδυ της Παρασκευής 20 του μήνα, έχοντας προηγουμένως μάθει ότι ο αδερφός του είναι στο αμαρτωλό ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα, κάλεσε για να μάθει για ποιο λόγο κρατείται.
«Είπαν πως είναι παράνομος μετανάστης. Τους είπα να φέρω τα χαρτιά, έχει όλα τα χαρτιά». Είναι σημαντικό να ειπωθεί ότι ο Μοχάμεντ ή «Bill», όπως τον έλεγαν οι κοντινοί του άνθρωποι, παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών που τον περίμεναν τις επόμενες ημέρες στο Πακιστάν, κατείχε όλα τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα ήδη από το 2019, ενώ βρισκόταν στην Ελλάδα από το 2004.
«Το πρωί στις 21 Σεπτεμβρίου πήγα με μια φίλη στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα. Μπήκε εκείνη μέσα. Δεν αφέθηκε όμως ελεύθερος. Μου είπαν “έλα σε δέκα λεπτά”, μετά είπαν “έλα σε μία ώρα” και μετά μου είπαν πως πέθανε».
Τη σορό του αδερφού του την είδε πρώτη φορά στο γραφείο τελετών.
Εκεί αντίκρισε και τα πολλαπλά σημάδια πάνω στο νεκρό σώμα του.
Σε αντίγραφο από το βιβλίο αδικημάτων και συμβάντων του ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα, που είναι στη διάθεση του Documento, αναφέρεται πως ο Μοχάμεντ προσήχθη στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα στις 00.30 τη νύχτα της Τετάρτης 18 Σεπτέμβρη. Μιάμιση μόλις ώρα πριν είχε αφεθεί ελεύθερος από το ΑΤ Κολωνού, ύστερα από «φιλοξενία» σε ακόμη τέσσερα ΑΤ.
Τι είπε το ΕΚΑΒ
Λίγο μετά τη νέα προσαγωγή του, αυτήν τη φορά στο ΑΤ Αγ. Παντελεήμονα, στη 01.15 ζήτησε να οδηγηθεί στο μπάνιο με σκοπό να πλύνει τραύματα που είχε, μέχρι να έρθει το ΕΚΑΒ για να τον περιθάλψει. Ενόσω το θύμα ήταν στον χώρο του μπάνιου «έφερε τα χέρια του γύρω από τον νιπτήρα εναγκαλιάζοντάς τον και συνέχισε να φωνάζει και να το κοπανάει. Τέλος τον τράβηξε με δύναμη με αποτέλεσμα την αποκόλλησή του από τον τοίχο προκαλώντας φθορά στην υπηρεσία μας… το ΕΚΑΒ προσήλθε περί την 02.10 κι αφού του παρείχαν τις πρώτες βοήθειες δεν διαπίστωσαν τραύματα που να χρήζουν τη μεταφορά του σε κάποιο εφημερεύον νοσοκομείο».
Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΕΚΑΒ όμως, με τον οποίο επικοινωνήσαμε, δήλωσε ότι «ο αξιωματικός υπηρεσίας του Τμήματος Αγίου Παντελεήμονος έδωσε άρνηση μεταφοράς».
Αλλες έγκυρες πηγές από το ΕΚΑΒ ανέφεραν στο Documento ότι από κοινού ο σταθμός του ΕΚΑΒ με τον αξιωματικό υπηρεσίας αρνήθηκαν τη μεταφορά του κρατουμένου, καθώς την Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη το θύμα δεν ήταν στην ακραία κατάσταση που φαίνεται και στις φωτογραφίες.
«Προηγηθείς ξυλοδαρμός»
Η νεκροψία – νεκροτομή που διενεργήθηκε τρεις μέρες μετά την εύρεση του πτώματος αναφέρει «απροσδιόριστη αιτία θανάτου – προηγηθείς ξυλοδαρμός – εν αναμονή εργαστηριακών εξετάσεων».
Η πραγματογνώμονας που έχει ορίσει η νομική σύμβουλος της οικογένειας έχει διαγνώσει ότι κάποια από τα τραύματα που φέρει στο σώμα του ο Μοχάμεντ Ασίκ χρονολογικά τοποθετούνται σε βάθος χρόνου μεταξύ κάποιων ωρών έως και 48 ωρών πριν από τον θάνατό του. Διαπιστώνει επίσης και παλαιότερα τραύματα.
Συνδυάζοντας τα παραπάνω επιστημονικά πρώτα συμπεράσματα σχετικά με τον προθανάτιο ξυλοδαρμό του και το χρονικό πλαίσιο που αυτά έλαβαν χώρα, απευθείας μεταφερόμαστε στον χώρο προσωρινής κράτησης του ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα. Ο συγκεκριμένος χώρος είναι ένα «τυφλό» σημείο. Ο χώρος προσωρινής κράτησης, όπως και τα μπάνια του τμήματος στα οποία ο κρατούμενος κατηγορείται ότι δημιούργησε επεισόδιο, όλως τυχαίως είναι τα μόνα δύο σημεία του τμήματος που δεν παρακολουθούνται από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης.
Επιπλέον, από το βιβλίο συμβάντων του ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα δεν απαντώνται βασικά ζητήματα. Παραδείγματος χάρη, δεν γράφεται ο τόπος σύλληψης στο μικρό κενό που μεσολαβεί μεταξύ της απελευθέρωσής του από το ΑΤ Κολωνού μέχρι την προσαγωγή του στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα.
Η πλευρά της οικογένειας επιμένει, απαντώντας στην πλευρά της αστυνομίας, ότι ο Μοχάμεντ πάντα είχε μαζί του δύο συσκευές κινητού τηλεφώνου. Δύσκολα μετακινείτο χωρίς τα έγγραφα παραμονής του στη χώρα, ενώ επιπλέον είχε πάντα πάνω του τα κλειδιά του σπιτιού του. Ο ίδιος δεν ήταν άστεγος όπως από νωρίς με διαρροές προβάλλει η ΕΛΑΣ, αλλά είχε μισθωτήριο στο όνομά του.
Εν ολίγοις, ο άνθρωπος που βρισκόταν στη χώρα τουλάχιστον 20 χρόνια, από όταν ήταν ακόμη 17 χρόνων, δύσκολα μπορεί να γίνει πιστευτό πως δεν μπορούσε να έρθει σε συνεννόηση με τον εκάστοτε αστυνομικό που ερχόταν σε επαφή.
Επιπλέον, με ανακοίνωσή του το αρχηγείο της ΕΛΑΣ, επιχειρηματολογώντας επί του γεγονότος της μεταφοράς του στο προσωρινό κρατητήριο, αναφέρει ότι αυτό συνέβη επειδή εκδηλώθηκε μικρής κλίμακας επεισόδιο με συγκρατουμένους του. Κάτι που δεν αναγράφεται στο βιβλίο συμβάντων. Μάλιστα ο ίδιος ο διοικητής του τμήματος στη συνάντηση που είχε με τον Στέφανο Κασσελάκη φέρεται να διέψευσε αυτό τον ισχυρισμό της ΕΛΑΣ, υποστηρίζοντας ότι ο Μοχάμεντ δεν κρατήθηκε ποτέ με άλλα πρόσωπα κι άρα ήταν και τις τρεις μέρες στο «τυφλό» σημείο και τα χτυπήματα δεν μπορεί να προέρχονται από καβγά. Δεν προσδιορίζεται από την ανακοίνωση ποια ακριβώς ημέρα και ώρα μετακινήθηκε ο κρατούμενος σε διαφορετικό χώρο, με δεδομένο μάλιστα ότι παρέμεινε στο τμήμα τρεις ημέρες, μέχρι και το πρωί του Σαββάτου 21 Σεπτεμβρίου που εντοπίστηκε νεκρός.
Ο χώρος που βρέθηκε το πτώμα του Μοχάμεντ είναι λίγα μέτρα μακριά από το γραφείο του αξιωματικού υπηρεσίας, στον ισόγειο χώρο του ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα. Ομως το πτώμα βρέθηκε στις 07.30 το πρωί στις 21/9 και όσο γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχουμε ακριβή ώρα θανάτου.
Η ΕΛΑΣ αναφέρει ότι ο 38άχρονος προσήχθη στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα από άντρες της ομάδας ΔΙΑΣ έπειτα από καταγγελία ότι προσπαθούσε να εισέλθει με βίαιο τρόπο σε πολυκατοικία της περιοχής παρενοχλώντας γυναίκα. Κι αυτό συνέβη μία ώρα αφότου είχε αφεθεί ελεύθερος από άλλο τμήμα, ύστερα από πέντε ημέρες συνεχών κρατήσεων και χωρίς να έχει έρθει σε επαφή με κανέναν από την οικογένειά του.
Δεν δίνεται δε η παραμικρή εικόνα για το σημείο και την ώρα που αυτό συνέβη. Παρά ταύτα, η γυναίκα η οποία φέρεται να τηλεφώνησε στην αστυνομία στη συνέχεια δεν θέλησε να καταθέσει μήνυση σε βάρος του 38άχρονου. Η δικηγόρος της οικογένειας Μαρία Σφέτσου έχει πει στο Documento ότι θα αναζητηθούν τα στοιχεία της γυναίκας.
Το τελευταίο δρομολόγιο
Γυρνώντας λίγες ημέρες πίσω, στις 13 του μήνα, ο Μοχάμεντ είχε προσαχθεί στο ΑΤ Ομόνοιας για το αδίκημα της ενδοοικογενειακής βίας. Την επόμενη μέρα μετήχθη στα δικαστήρια της Ευελπίδων όπου η δίκη του αναβλήθηκε και ορίστηκε νέα δικάσιμος δύο μέρες μετά.
Είναι σημαντικό να ειπωθεί ότι ο αδερφός του ήδη από το πρώτο βράδυ της εξαφάνισής του προσπαθούσε να τον βρει τηλεφωνικά: «Στις 13 το βράδυ δεν ήρθε σπίτι. Τον έπαιρνα τηλέφωνο και δεν το σήκωνε. Μετά τα μεσάνυχτα το κινητό είχε κλείσει». Οπότε έχουμε έναν άνθρωπο ο οποίος κατηγορείται για σοβαρό αδίκημα αλλά δεν κάνει κάποια κίνηση να καλέσει οποιονδήποτε με σκοπό να εκπροσωπηθεί νομικά ενώπιον του δικαστηρίου.
Η ΕΛΑΣ τον επέστρεψε στο ΑΤ Ομόνοιας, αλλά αντί να αφεθεί ελεύθερος μετήχθη στο ΑΤ Πατησίων προκειμένου να διαπιστωθεί εάν διέθετε νόμιμη άδεια διαμονής ή εάν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις απέλασής του. Το εν λόγω ΑΤ δεν διαθέτει κρατητήρια, οπότε μεταφέρθηκε στο ΑΤ Γαλατσίου. Την επόμενη μέρα το απόγευμα στις 17 μετήχθη για συνολικά έκτη φορά στο τέταρτο αστυνομικό τμήμα μέσα σε πέντε μέρες.
Εντέλει αφήνεται ελεύθερος στις 23.00 στις 17 Σεπτέμβρη από το ΑΤ Κολωνού, καθώς η ΕΛΑΣ έμαθε πως ο Μοχάμεντ είχε όλα τα απαραίτητα έγγραφα και ήταν νόμιμος. Ακόμη και τότε όμως ο «Bill» δεν πήρε τηλέφωνο έναν δικό του άνθρωπο να έρθει να τον παραλάβει από το αστυνομικό τμήμα. Αντίθετα, πρόλαβε να μεθύσει, όπως λένε οι αστυνομικοί, και να επιχειρήσει να παρενοχλήσει μια περαστική γυναίκα. Μιάμιση ώρα μετά, στη 00.30, προσάγεται στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα, την τελευταία στάση της ζωής του.
«Απαντα τα χτυπήματα που έφερε είχαν προκληθεί κατά την κράτησή του»
Ο θανών έφερε μαζί του πάντα –σύμφωνα με δηλώσεις των συγγενών του– τα δύο κινητά του τηλέφωνα, την άδεια παραμονής του (είχε εκδοθεί ήδη από το 2017 και διαρκώς ανανεωνόταν, μιλούσε πολύ καλά την ελληνική γλώσσα και εργαζόταν νόμιμα) και τα κλειδιά της μισθωμένης με ισχυρό μισθωτήριο κατοικίας του. Οπως εκ των υστέρων αποκαλύφθηκε, κρατήθηκε καθ’ όλο το παραπάνω χρονικό διάστημα διαδοχικά σε πέντε διαφορετικά αστυνομικά τμήματα (με τελευταίο αυτό του Αγ. Παντελεήμονα), για διαφορετικές κάθε φορά αιτίες. Παραδόξως φέρεται ότι ο θανών κατά τον χρόνο των διαδοχικών συλλήψεών του δεν έφερε απολύτως κανένα προσωπικό αντικείμενο. Ταυτόχρονα από το δελτίο συμβάντων του αστυνομικού τμήματος Αγ. Παντελεήμονα αυτός περιγράφεται τελείως διαστρεβλωμένα ως άστεγος και μη ομιλών την ελληνική γλώσσα.
Ο θανών βρέθηκε νεκρός στον χώρο προσωρινής κράτησης, ο οποίος είναι ο μοναδικός χώρος του συγκεκριμένου τμήματος ο οποίος δεν καλύπτεται από κάμερες ασφαλείας, αντί στον χώρο των κρατητηρίων που έπρεπε κανονικά να βρίσκεται και ο οποίος διαθέτει κάμερες ασφαλείας.
Από τη διενεργηθείσα νεκροψία – νεκροτομή η οποία έλαβε χώρα παρουσία της διορισθείσας από την οικογένεια του θανόντος τεχνικού συμβούλου – ιατροδικαστού προέκυψε ότι είχε προηγηθεί ξυλοδαρμός, εξαιτίας του οποίου είχε υποστεί χτυπήματα διαφορετικής παλαιότητας (αναφορικά με τον χρόνο του θανάτου του). Συγκεκριμένα, μερικά εξ αυτών είχαν προκληθεί πριν από έξι ημέρες από τον θάνατό του και άλλα πέντε έξι ώρες έως (μέγιστο) 48 ώρες πριν απ’ αυτόν. Απαντα δηλαδή τα χτυπήματα που έφερε είχαν προκληθεί σε χρόνο που εμπεριέχεται στον χρόνο κράτησής του. Επίσης από την ίδια ιατροδικαστική εξέταση προέκυψε ότι ο θανών ήταν υγιής και δεν διαπιστώθηκε κανένα παθολογικό αίτιο θανάτου. Αναμένεται μακροσκοπικός έλεγχος προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ο θάνατός του τελικά οφείλεται σε έκτακτο ισχαιμικό επεισόδιο, δηλαδή σε ανακοπή (της υγιούς κατά τα άλλα καρδιάς του), οφειλόμενης στις ακραίες στρεσογόνες συνθήκες που βίωσε.
Εχουμε ήδη αιτηθεί τη συλλογή όλων των βίντεο που έχουν ληφθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της κράτησής του και στα οποία έχουμε αιτηθεί να περιλαμβάνεται το σύνολο των ωρών κράτησης, ώστε να προκύψουν και οι συνθήκες της κράτησης αυτής.
Αφήστε μια απάντηση