Ρόζα Μπαρκς: μια ραπτεργάτρια πρωτοπόρα κατά του ρατσισμού

Rosa_ParksΣαν σήμερα, στις 24 Οκτωβρίου 2005, έφυγε από τη ζωή μια γυναίκα που με την τόλμη της άνοιξε τον δρόμο για την κατάργηση του κυρίαρχου σε μια σειρά αμερικανικών Πολιτειών καθεστώτος φυλετικών διακρίσεων.

Ήταν 4 Δεκεμβρίου 1955, όταν η 42χρονη Αφροαμερικανίδα Ρόζα Μπαρκς αρνήθηκε να σηκωθεί από το κάθισμά της στο λεωφορείο για να καθίσει ένας λευκός, με συνέπεια τη σύλληψή της. Το γεγονός αυτό συνέβη στην πόλη Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα, όπου στα λεωφορεία οι μπροστινές θέσεις προορίζονταν για τους λευκούς επιβάτες, ενώ οι μαύροι κάθονταν στις πίσω θέσεις.

Η ραπτεργάτρια Ρόζα Μπαρκς ήταν  ήδη δραστήριο μέλος του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα των μαύρων και η ενέργειά της αυτή προκάλεσε  ένα γενικευμένο μποϊκοτάζ των συγκοινωνιών της πόλης, μέσα από το οποίο αναδείχτηκε η ηγεική φυσιογνωμία του νεαρού, τότε, ιερωμένου Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ.

Με τη βοήθεια πολλών λευκών κατοίκων, οργανώθηκε ένα εναλλακτικό σύστημα συγκοινωνιών με ιδιωτικά αυτοκίνητα, δημιουργώντας τεράστιο οικονομικό πρόβλημα στη δημοτική συγκοινωνία. Παράλληλα, όμως, με την κάλυψη των αρχών, βρήκε ευκαιρία να δράσει και η  Κου Κλουξ Κλαν, η οποία ένα βράδυ πυρπόλησε το σπίτι του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Η τρομοκρατική δράση της ρατσιστικής οργάνωσης προκάλεσε αντιδράσεις σε παναμερικανικό επίπεδο και ο διαχωρισμός λευκών και μαύρων στα λεωφορεία απαγορεύτηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, τον Νοέμβριο του 1956.

Η πράξη αξιοπρέπειας της Ρόζας Μπαρκς άνοιξε τον δρόμο για την ανάπτυξη του κινήματος κατά του συνόλου των φυλετικών διακρίσεων , στο οποίο η ίδια συμμετείχε ενεργά και τις επόμενες δεκαετίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *