2018 : Το Α.Τ. Περιστερίου εξακολουθεί να τιμά προδότες εγκληματίες συνεργάτες των Γερμανών Ναζί κατακτητών

Την περίοδο της Κατοχής 1941 – 1944 η εργατούπολη του Περιστεριού είχε πρωτοστατήσει στην Εθνική Αντίσταση και οι Γερμανοί Ναζί κατακτητές μαζί με τους ντόπιους προδότες συνεργάτες τους είχαν πρωτοστατήσει σε απερίγραπτα εγκλήματα ενάντια στους αγωνιστές και στις αγωνίστριες του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ. Τα γεγονότα αυτά τα είχαμε αναδείξει πρόσφατα και ως Αριστερή Κίνηση Περιστερίου με τις εκδηλώσεις του Ιστορικού Περιπάτου που διοργανώσαμε με θέμα «Περιστέρι – Αντίσταση και Δωσίλογοι».

Μαύρη μορφή – σύμβολο για τα εγκλήματα των προδοτών εγκληματιών συνεργατών των Γερμανών Ναζί κατακτητών στο Περιστέρι επί κατοχής ήταν ο αξιωματικός της αστυνομίας (ασφάλειας) Ευθ. Γερόσταθος. Ανάμεσα στα διαβόητα κατορθώματά του ήταν η παράδοση λίστας με μέλη του ΕΑΜ και της ΕΠΟΝ στην Γκεστάπο. Επίσης ο βασανισμός με τα ίδια του τα χέρια της 16χρονης ΕΠΟΝίτισσας Άννας Παρλιάρου : στις 6 Ιούλη του 1944 το Περιστέρι βρέθηκε κυκλωμένο από 4000 Γερμανούς, ταγματασφαλίτες και χωροφύλακες.

Οι Γερμανοί και οι συνεργάτες τους μέσα σε 3 ώρες συγκέντρωσαν στον Λόφο Αξιωματικών 5000 Περιστεριώτες κατόπιν διαταγής του Γερμανού διοικητή, γιατί είχαν πληροφορίες από τον Γερόσταθο και τους ρουφιάνους του πως στο Περιστέρι κρύβονταν ΕΛΑΣίτες με βαρύ οπλισμό, καθώς λίγες μέρες πριν είχε προηγηθεί η Μάχη της Παλιάς Αγοράς.

Ο προδότης Γερόσταθος και οι μπράβοι του βασάνισαν απάνθρωπα την 16χρονη Άννα κόβοντάς της το ένα στήθος και την έφεραν στο μπλόκο από το κολαστήριο του Γουδιού για να την αναγκάσουν να αναγνωρίσει αντιστασιακούς ανάμεσα στους κατοίκους. Η Παρλιάρου παρά τα φρικτά βασανιστήρια δεν υπέκυψε, δεν «έδειξε», αλλά αγκαλιάζοντας τους συντοπίτες της με το νεανικό βλέμμα της είπε «κουράγιο αδέλφια, δεν θα προδώσω κανέναν». Εκατοντάδες οδηγήθηκαν τότε στα στρατόπεδα του Χαϊδαριού και του Γουδιού από τον ίδιον τον Γερόσταθο και τον άλλο αρχιπροδότη, τον Πλυτζανόπουλο. Πολλοί μάλιστα (πάνω από 100) από τις «λίστες Γερόσταθου» από το Χαϊδάρι στάλθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Γερμανία και στην Πολωνία. Ελάχιστοι επέζησαν. Την Άννα Παρλιάρου συνέχισαν να την βασανίζουν και στο Γουδί για να την τιμωρήσουν επειδή δεν κατέδωσε.

Ο εγκληματίας προδότης Γερόσταθος λίγους μήνες αργότερα βρήκε το τέλος που του άξιζε σε αντίθεση με πολλούς άλλους προδότες εγκληματίες συνεργάτες των κατακτητών που έμειναν ατιμώρητοι περνώντας με το μέρος των Εγγλέζων και στελεχώνοντας το μεταπολεμικό κράτος. Στα Δεκεμβριανά και αφού παρέδωσαν τον οπλισμό τους οι αστυνομικοί μετά από πολιορκία από τον ΕΛΑΣ του τμήματος (που τότε ονομαζόταν ΙΖ’ Αθηνών, ονομασία που έμεινε για πολλές δεκαετίες μεταπολεμικά), Περιστεριώτες συγγενείς των θυμάτων του Γερόσταθου τον άρπαξαν μέσα από τα χέρια των ΕΛΑΣιτών και εκτελέστηκε μετά από λαϊκό δικαστήριο.

Και όμως, 74 ολόκληρα χρόνια μετά και ενώ το ΙΖ’ τμήμα δεν υπάρχει από πολλά χρόνια, διαπιστώνουμε πως κάποιοι έχουν φροντίσει να «τιμούν» σε περίοπτη θέση μέσα στο νέο κτιριακά και διοικητικά ΑΤ Περιστερίου τον προδότη εγκληματία Γερόσταθο έχοντας μεταφέρει εκεί παλιά πλακέτα που υπήρχε από την μετεμφυλιακή περίοδο στο παλιό ΙΖ’ τμήμα …

Αποδεικνύεται λοιπόν περίτρανα πως για την συντήρηση ακροδεξιών νεοναζιστικών θυλάκων μέσα στην Ελληνική Αστυνομία την κύρια ευθύνη έχουν διαχρονικά οι φυσικές και οι πολιτικές της ηγεσίες. Και επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αλλά και επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Για να μην μας κοροϊδεύουν …

Αριστερή Κίνηση Περιστερίου, 14/11/2018

Πηγή

Μία απάντηση στο “2018 : Το Α.Τ. Περιστερίου εξακολουθεί να τιμά προδότες εγκληματίες συνεργάτες των Γερμανών Ναζί κατακτητών”

  1. Είναι αξιόλογο γεγονός και επαινετή προσπάθεια εκ μέρους της Αριστερής Κίνησης Περιστεριού το ότι διοργανώνει εκδηλώσεις και δημοσιεύει τα τραγικά, τα συγκλονιστικά γεγονότα της εγκληματικής δράσης των προδοτών, των δοσίλογων και των συνεργατών του απαίσιου κα βάρβαρου κατακτητή ώστε να μάθε νουν οι νεότεροι τον αποτρόπαιο και φρικιαστικό ρόλο αυτών των ανθρωποειδών μειασματων.
    Όμως αυτές οι όντως θαυμαστές ενέργειες τελικά παραμένουν η μ ι τ ε λ ε ι ς και ανολοκλήρωτες εφόσον οι κατάπτυστες πλακέτες των αναθεματισμενων προδοτών παραμένουν, εβδομήντα χρόνια μετά τα φρικιαστικά εγκλήματα τους αναρτημένες στο Α.Τ. Περιστεριού. Επιβάλλεται όλοι να ενώσουμε τις προσπάθειες και να προχωρήσουμε στις αναγκαίες ενέργειες, με μπροστάρη την Αριστερή Κίνηση Περιστεριού, για την επιβαλλόμενη αποκαθήλωση τους στην μνήμη των τίμιων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης., προσφορά Ειρήνης εις τον Υπνον τους και Δόξας εις την Αγιάν
    Μνήμην τους

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *