Κατάπτυστη τροπολογία στη λογική των «δύο άκρων»

Αναγνωρίζεται πλήρης ελευθερία δράσης στο νεοναζισμό.

Το παζάρι με το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ, που καθυστέρησε λίγο την κατάθεση της κυβερνητικής τροπολογίας για την παρεμπόδιση της εκλογικής καθόδου των νεοναζιστικών μορφωμάτων (όχι επειδή είναι ναζιστικά), δεν άλλαξε σε τίποτα την ουσία της κυβερνητικής τροπολογίας που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, στο νομοσχέδιο «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2020/1828 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου κτλ.». Δεν πρόκειται καν για απαγόρευση των νεοναζιστικών μορφωμάτων, που η ελευθερία δράσης τους αναγνωρίζεται de jure και de facto, αλλά για ένα νομοθέτημα που κινείται στη λογική των «δύο άκρων» και μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί και ενάντια σε επαναστατικές αντικαπιταλιστικές δυνάμεις.

Γράψαμε χθες αναλυτικότατα, ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, οι διωκτικοί μηχανισμοί του αστικού κράτους και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα αναγνώρισαν στους νεοναζιστές της ΧΑ και των παραφυάδων τους πλήρη ελευθερία δράσης, ακόμη και μετά την ιστορική απόφαση 2644/2020 του Α’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που έκρινε ότι εγκληματική οργάνωση είναι η ΧΑ ως κόμμα, από την κορφή ως τα νύχια, και πως κίνητρο για την εγκληματική δράση της υπήρξε η ναζιστική ιδεολογία. Και επισημάναμε ότι η νέα τροπολογία Βορίδη-Τσιάρα (είχε προηγηθεί άλλη, τον Ιούνη του 2021, που την ψήφισαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ, κόμμα Βελόπουλου, και τότε ισχυρίζονταν πως είναι ό,τι καλύτερο μπορούσε να γίνει εντός του συνταγματικού πλαισίου) δεν έχει ως στόχο να θέσει εκτός νόμου το νεοναζισμό, αλλά να εμποδίσει τα νεοναζιστικά μορφώματα, κυρίως αυτό του Κασιδιάρη που το «σπρώχνουν» εδώ και δυο χρόνια, να κατέβουν στις εκλογές και να κόψουν ψήφους από τη ΝΔ.

Τα όσα μεσολάβησαν τα τελευταία δυόμισι χρόνια, από τότε που εκφωνήθηκε η ιστορική απόφαση 2644/2020, επιβεβαιώνουν ότι η νέα τροπολογία Βορίδη-Τσιάρα είναι, καταρχάς, υποκριτική. Δυο χρόνια τους επιτρέπεις να αλωνίζουν, στα μισά αυτής της περιόδου ψηφίζεις τροπολογία που τους επιτρέπει να κατέβουν στις εκλογές (αρκεί να μην εμφανίζονται ως μέλη της διοικούσας επιτροπής των μορφωμάτων τους) και όταν βλέπεις ότι ένας από δαύτους μετριέται στα γκάλοπ να μαζεύει εκλογικό «χαρτί», θυμάσαι να τους απαγορεύσεις από τις εκλογές και μόνο από τις εκλογές.

Ούτε στις δηλώσεις του Μητσοτάκη και στο non paper του Βορίδη ούτε στην τροπολογία υπάρχουν λέξεις όπως «νεοναζισμός», «ναζισμός», «εθνικοσοσιαλισμός». Αντίθετα, υπάρχει γενίκευση στη λογική των δύο άκρων.

Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο (στην τηλεόραση, στην πραγματικότητα), ο Μητσοτάκης έκανε λόγο για «προστασία της δημοκρατίας από εγκληματικές οργανώσεις και πρόσωπα» και για «υποχρέωση της δημοκρατίας να περιφρουρείται από τους εχθρούς της». Χρειάζεται μήπως να υπενθυμίσουμε ότι εχθροί της δικτατορίας της αστικής τάξης είναι όλα τα ρεύματα του αντικαπιταλισμού;

«Είναι μια διάταξη αντίστοιχη με αυτή που ισχύει ήδη σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες» συμπλήρωσε ο Μητσοτάκης. Στις χώρες της Βαλτικής, στην Πολωνία, ίσως και σε κάποιες άλλες χώρες του πρώην «ανατολικού μπλοκ» απαγορεύεται ο κομμουνισμός. Δε χρειάζεται να συμπληρώσουμε κάτι άλλο.

«Δυστυχώς έχουμε και εμείς πείρα από παρανομίες, από τραμπουκισμούς και από εγκληματικές πρακτικές του παρελθόντος» είπε σε άλλο σημείο ο Μητσοτάκης. Αναφέρεται στους νεοναζί ή αναφέρεται στην «κομμουνιστική ανταρσία» του 1944-1949; Σίγουρα δεν του διέφυγε να κάνει το διαχωρισμό.

«Είναι χρέος των πολιτικών δυνάμεων του τόπου να εξαντλήσουν κάθε συνταγματική δυνατότητα έτσι ώστε να μην επανέλθουν μαύρες σελίδες της ελληνικής πολιτικής ιστορίας και να μην δοθεί βήμα σε εκείνους που επιβουλεύονται τη δημοκρατία» αναφέρει το non paper που μοίρασε ο Βορίδης. Εχει κανείς αμφιβολία για το τι εννοεί ο Βορίδης όταν αναφέρεται σε «μαύρες σελίδες της ελληνικής πολιτικής ιστορίας»; Ξεχνάμε ότι μιλάμε για έναν αναβαπτισμένο φασίστα, ο οποίος διορίστηκε από τον χουντικό Παπαδόπουλο γραμματέας της νεολαίας της χουντικής ΕΠΕΝ, διαδεχόμενος τον φιρερίσκο Μιχαλολιάκο που έφτιαξε τη ΧΑ; Ξεχνάμε ότι ο Βορίδης, μιλώντας τον Σεπτέμβρη του 2018 στο «Ραδιόφωνο 24/7», καλούσε τον Μητσοτάκη να κάνει παρεμβάσεις στο κράτος και στους θεσμούς για να μην ξαναέρθει η Αριστερά στην εξουσία, γιατί οι ιδέες της είναι ελαττωματικές;

O ίδιος αναβαπτισμένος φασίστας παλαιότερα, επί Σαμαρά, τα έλεγε πιο χοντρά στην εκλογική του πελατεία: «Η δικιά μας η γενιά τη χώρα δεν θα την παραδώσει στην Αριστερά. Δεν πρόκειται να τους αφήσουμε ότι κι αν είναι εκείνο το οποίο θα χρειαστεί να κάνουμε».

Νομίζουμε πως είναι σαφέστατο ότι Μητσοτάκης, Βορίδης και Γεραπετρίτης (ο Τσιάρας είναι απλώς… φιλική συμμετοχή) σκόπιμα έφτιαξαν μια νομοθετική διάταξη στη βάση της θεωρίας των «δύο άκρων» και όχι μια αντιναζιστική νομοθετική διάταξη.

Το κείμενο της νέας τροπολογίας το παραθέτουμε στο τέλος, όπως και το κείμενο της προηγούμενης τροπολογίας Βορίδη-Τσιάρα (άρθρα 92-96 Ν. 4804/2021, ΦΕΚ 90 Α, 5.6.2021).

Σε σχέση με την προηγούμενη ρύθμιση Βορίδη-Τσιάρα, εισάγεται η έννοια της «πραγματικής ηγεσίας». Οπως αναφέρεται, «η πραγματική ηγεσία έχει την έννοια ότι πρόσωπο άλλο από εκείνο που κατέχει τυπικά θέση προέδρου, γενικού γραμματέα, μέλους της διοικούσας επιτροπής ή νομίμου εκπροσώπου με συγκεκριμένες πράξεις του εμφανίζεται να ασκεί διοίκηση του κόμματος, ή να έχει τοποθετήσει εικονική ηγεσία, ή να έχει τον ηγετικό πολιτικό ρόλο προς το εκλογικό σώμα».

Αλήθεια, γιατί δεν το έβαλαν αυτό στη ρύθμιση του Ιούνη 2021; Θυμίζουμε τη δική μας επισήμανση αυτού ακριβώς του ζητήματος, στο άρθρο μας με τίτλο Τροπολογία Βορίδη: Πλήρης ελευθερία δράσης για τα νεοναζιστικά μορφώματα, που δημοσιεύτηκε στις 31.5.2021:

«Είναι τέτοια η ξεφτίλα της νομοθετικής παρέμβασης των Μητσοτάκη-Βορίδη, που δεν φρόντισαν να βάλουν ούτε μια αναφορά σε «εν τοις πράγμασι» ηγετικό ρόλο των καταδικασθέντων ηγετικών στελεχών του νεοναζισμού. Ορος που υπάρχει σε άλλες πτυχές του αστικού δικαίου, για να καλύπτει περιπτώσεις που κάποιος δεν έχει τυπικά ένα πόστο, το έχει όμως «εν τοις πράγμασι». Περιττεύει να σημειώσουμε ότι αυτό ισχύει κατεξοχήν για τα νεοναζιστικά μορφώματα που οικοδομούνται με βάση τη μυστηριακή «Αρχή του Αρχηγού». Φαντάζεστε τον Μιχαλολιάκο… απλό μέλος της ΧΑ, με νόμιμο εκπρόσωπο την κόρη του;»

Δεν τους διέφυγε τότε και θυμήθηκαν να το συμπληρώσουν τώρα. Μέλημά τους και τότε και τώρα ήταν να εξασφαλίσουν πλήρη ελευθερία δράσης στα εγκληματικά νεοναζιστικά μορφώματα. Τότε, κρίνοντας από το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών του 2019 και από την επακολουθήσασα τριχοτόμηση της ΧΑ (μορφώματα Μιχαλολιάκου, Κασιδιάρη, Λαγού) εκτιμούσαν ότι δεν υπάρχει περίπτωση οι νεοναζιστές να μαζέψουν ψήφους. Τώρα, βλέποντας ότι ο Κασιδιάρης, που τον έσπρωχναν όλο αυτό το διάστημα μιντιάρχες και γκαλοπατζήδες, στη λογική του να φτιάξουν «μια σοβαρή ΧΑ», μπορεί να κόψει ψήφους από τη ΝΔ (ακόμη κι αν το νεοναζιστικό μόρφωμά του δεν μπει στη Βουλή) θυμήθηκαν να προσθέσουν την έννοια του «πραγματικού αρχηγού».

Δεν έμειναν, όμως, μόνο σ’ αυτό. Στις αρμοδιότητες του Αρείου Πάγου, στον οποίο αναθέτουν την κρίση για την ανακήρυξη των συνδυασμών, προσέθεσαν και το εξής: «γ) Η οργάνωση και η δράση του κόμματος να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Για την αξιολόγηση της συνδρομής της προϋπόθεσης αυτής λαμβάνεται υπ’ όψιν τυχόν καταδίκη σε οποιονδήποτε βαθμό υποψηφίων βουλευτών, ή ιδρυτικών μελών, ή διατελεσάντων προέδρων για τα αδικήματα και στις ποινές του πρώτου εδαφίου της περ. β)».

Ο Αρειος Πάγος αναγορεύεται σε συνταγματικό δικαστήριο, που θα κρίνει αν ένα κόμμα «εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος». Αναφέρεται, βέβαια, ότι οι τυχόν καταδίκες και το αν το κόμμα «εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος» «πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά», όμως τα μάτια μας έχουν δει πολλά. Για παράδειγμα, αν ίσχυε την προχουντική περίοδο αυτό το άρθρο, η ΕΔΑ θα μπορούσε να αποκλειστεί από την κάθοδό της στις εκλογές. Αλλά και μεταπολιτευτικά, το ΚΚΕ με ηγετικά στελέχη όπως ο Φλωράκης, ο Καλούδης, ο Αμπατιέλος κ.ά., καταδικασμένα στο παρελθόν, επίσης θα μπορούσε να αποκλειστεί από τις εκλογές.

Μεταπολιτευτικά, ο Αρειος Πάγος έκανε μόνο τυπικό έλεγχο των δηλώσεων κατάρτισης των συνδυασμών. Ουδέποτε τόλμησε να ελέγξει ακόμη και την υποβολή της κατάπτυστης δήλωσης νομιμοφροσύνης περί σεβασμού του δημοκρατικού πολιτεύματος. Αρχής γενομένης από το ΕΚΚΕ, που κατέβηκε στις εκλογές του 1974 χωρίς να υποβάλει τη δήλωση, πολλές πολιτικές δυνάμεις έκαναν το ίδιο στη συνέχεια.

Τώρα, με πρόσχημα τους νεοναζιστές, οι οποίοι δεν κατονομάζονται όμως, κατατίθεται μια ευρύτατη και απόλυτα ελαστική στην εφαρμογή της νομοθετική ρύθμιση. Ξέρουμε πολύ καλά ενάντια σε ποιους εφαρμόστηκαν τέτοιες ρυθμίσεις στο παρελθόν και δεν είμαστε αφελείς για να πιστέψουμε ότι αποκλείεται να εφαρμοστούν και πάλι στο μέλλον.

Πρόκειται, λοιπόν, για μια κατάπτυστη τροπολογία, η οποία εξυπηρετεί μόνο την ψηφοθηρική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αφήνει τους νεοναζιστές να έχουν πλήρη ελευθερία δράσης, ενώ ταυτόχρονα θωρακίζει με αντιδημοκρατικό τρόπο την αστική δημοκρατία, στη λογική των «δύο άκρων», που αποτελεί τον μανδύα για την αντιμετώ πιση του «εσωτερικού εχθρού», δηλαδή των επαναστατικών αντικαπιταλιστικών δυνάμεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε δική του τροπολογία (την παραθέτουμε στο τέλος). Kαι αυτή δεν είναι καθαρή, καθώς ξεκινά με το ότι «δεν έχουν δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμών πολιτικά κόμματα η οργάνωση και δράση των οποίων δεν εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος». Στη συνέχεια αναφέρεται σε «τέλεση εγκλημάτων με ναζιστικό ή ρατσιστικό κίνητρο», όμως αυτό κάθε άλλο παρά περιοριστικό είναι. Μπορεί ο Αρειος Πάγος να συμπεριλάβει στην απαγόρευση και επαναστατικά πολιτικά κόμματα και οργανώσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να κάνει αντιφασιστική δημαγωγία εκ του ασφαλούς, θολώνοντας τα νερά. Η τροπολογία του, άλλωστε, δεν έχει καμιά τύχη, αφού ΝΔ και ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ θα ψηφίσουν την κυβερνητική τροπολογία. Ας μαε εξηγήσουν, όμως, οι συριζαίοι. Γιατί ψήφισαν την τροπολογία Βορίδη-Τσιάρα τον Ιούνη του 2021; Γιατί δεν θυμήθηκαν τότε να ζητήσουν αυτά που ζητούν σήμερα; Γιατί υπερθεμάτισαν στην κοροϊδία, διεκδικώντας μάλιστα την πατρότητα εκείνης της νομοθετικής ρύθμισης;

Η απάντηση είναι απλή. Ο αντιφασισμός του ΣΥΡΙΖΑ είναι κάλπικος. Γι’ αυτούς τους αδίστακτους πολιτικούς τυχοδιώκτες, που ενδιαφέρονται μόνο ν’ αρπάξουν την «κουτάλα» της αστικής εξουσίας, η πολιτική δράση των νεοναζιστών είναι ευπρόσδεκτη, γιατί κόβουν ψήφους από τη ΝΔ. Οπως είναι γνωστό, το ίδιο έκανε παλαιότερα το ΠΑΣΟΚ με τα διάφορα χουντοφασιστικά μορφώματα, επειδή και εκείνα έκοβαν ψήφους από τη ΝΔ. 

Πηγή: ΚΟΝΤΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *