Το είδαμε κι αυτό: Ο Μανώλης Κοττάκης παραδέχεται ότι η “δικαιοσύνη” λειτουργεί με πολιτικά, ταξικά, κριτήρια!

Προφανώς ο Μανώλης Κοττάκης, σαν αστός δημοσιολόγος δεν αποκήρυξε την αρχή του Γάλλου πολιτικού και φιλοσόφου Σαρλ ντε Μοντεσκιέ, περί διάκρισης των εξουσιών (νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική), κάτι που  επικαλούνται  όλα  τα  αστικά  πολιτικά  συστήματα. Και εξυπακούεται ότι ο διευθυντής της εφημερίδας “Εστία” ποτέ δεν θα μπορούσε να ασπαστεί την άποψη μας περί σκληρά ταξικά και πολιτικά προσανατολισμένης δικαστικής εξουσίας η οποία λειτουργούσε, λειτουργεί και θα λειτουργεί πάντα εκφράζοντας και υλοποιώντας την βούληση ή την εικαζόμενη βούληση των κυρίαρχων πολιτικών επιλογών. Αυτές είναι αντιλήψεις κομμουνιστών και ο Κοττάκης είναι ένας συντηρητικός δημοσιολόγος. Αυτό όμως που θεωρητικά δεν παραδέχεται, έρχεται σήμερα με το κείμενο του να το επιβεβαιώσει.

Αναπαράγουμε αποσπάσματα απ’ αυτή:

…. Το δικαστήριο αποφάσισε με ψήφους 54 έναντι 9 υπέρ των funds αλλά και υπέρ των τραπεζών, τις οποίες με νόμο του 2003 -όταν δεν υπήρχαν «κόκκινα» δάνεια- απάλλαξε από φορολογία ύψους 58 δισ. ευρώ (για τις μεταβιβάσεις των απαιτήσεων).

Προφανώς και η απόφαση του δικαστηρίου και των 63 αξιότιμων Αρεοπαγιτών είναι σεβαστή. Με λύπη, όμως, πληροφορούμαστε ότι τα κριτήρια ίσως και να μην ήταν αμιγώς νομικά αλλά να ήταν και πολιτικά. Κάτι που προκύπτει ευθέως και από τις διαρροές που κάνουν στα ΜΜΕ η Τράπεζα τηε Ελλάδος και το Υπουργείο Οικονομικών.

Οσα συνέβησαν την προηγούμενη βδομάδα στους διαδρόμους αλλά και πίσω από τις κλειστές πόρτες στον Άρειο Πάγο, μάλλον δεν περιποιούν τιμή σε κανέναν. Δικηγόροι τραπεζών, καθηγητές συνταγματικού δικαίου ήταν παρόντες κάθε μέρα εκεί για να ασκήσουν με κομψό τρόπο πιέσεις υπέρ των απόψεών τους.

Οι εννέα δικαστές πού διαφώνησαν με το «πράσινο φως» για τους πλειστηριασμούς (οι Αρεοπαγίτες Βενιζελέας, Πλατιά, Νάκου, Τζούμαρη, ΓΙρίγκουρη. Μπερτσιά, Πάπαρη, Νικόπουλος, Χασιρτζόγλου)
λέγεται ότι δέχθηκαν λεκτικούς προπηλακισμούς μέχρι τέλους, προκειμένου να καμφθούν και να υπαναχωρήσουν στις απόψεις τους. Αλλά το χειρότερο, αν συνέβη: Πληροφορούμαστε ότι πίσω από τις κλειστές πόρτες των γραφείων (όχι εντός της διάσκεψης) έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες, απόπειρα πειθούς για αλλαγή στάσης με τα εξής επιχειρήματα: «Σιγά, μην επιβραβεύσουμε τους κακοπληρωτές!». Ήτοι, 700.000 Ελληνες είναι για τον Αρειο Πάγο συλλήβδην μπαταχτσήδες.

Επίσης, λέγεται πώς ακούστηκε το επιχείρημα, ότι «αν αποφασίσουμε διαφορετικά, θα καταπέσουν οι εγγυήσεις του “Ηρακλή”, θα αυξηθεί το δημόσιο χρέος κατά 50 δισ. ευρώ με νέα απόφαση της Eurostat και θα οδηγηθούμε σε νέο μνημόνιο». Υποστηρίζεται επίσης ότι ακούστηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες η άποψη, ότι «αν αποφασίσουμε διαφορετικά υπέρ των δανειοληπτών, θα χάσουμε την επενδυτική βαθμίδα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *