Σε λίγες ώρες θα ξέρουμε τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για την εκλογή νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν στις Κυριακάτικες εφημερίδες κάνουν αναφορά για άνετη επικράτηση του Κασσελάκη με τον επικοινωνιολόγο Γιάννη Λούλη, να προβλέπει ότι «ο Κασσελάκης θα κερδίσει διά περιπάτου» -σε συνέντευξη που έδωσε στον Δ. Δανίκα στο “Πρώτο Θέμα”- ενώ στην ίδια εφημερίδα ο γνώστης των διαδραματιζόμενων στην Κουμουνδούρου, δημοσιογράφος Νίκος Φελέκης, μας ενημερώνει ότι οι δημοσκόποι προβλέπουν 55-45 και 53-47 υπέρ του Κασσελάκη.
Το ενδιαφέρον δηλαδή δεν εστιάζεται τόσο στο ποιος/α θα εκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά αν θα μπορέσει την επόμενη μέρα να υπάρξει ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ μετά το αγεφύρωτο χάσµα που έχουν δημιουργήσει οι χαρακτηρισμοί που έχουν εκτοξευτεί ανάμεσα στους οπαδούς των αντιμαχόμενων υποψηφίων. Δεν είναι καθόλου εύκολο να συνυπάρξουν στον ίδιο πολιτικό σχηματισμό, «αρουραίοι», «κατσαρίδες», «άθλιοι συκοφάντες», «παράσιτα», «φυτεμένοι εισβολείς» …
“Αυτό όμως που δείχνει την αφόρητη μπόχα που επικρατεί στο εσωτερικό αυτού του αστικού κόμματος είναι η υπόθεση του φερόμενου sms της Αχτσιόγλου στον Τσίπρα. Παρουσιάζεται ένας δημοσιογράφος, ο Νίκος Μανεσιώτης, και στην ιστοσελίδα που διευθύνει, κάνει λόγο ότι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και αποφάσισε να παραιτηθεί από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ο Τσίπρας, ήταν ένα μήνυμα που έλαβε απ’ την Αχτσιόγλου “με το οποίο του ζητούσε να παραιτηθεί στις 16 Οκτωβρίου δρομολογώντας τις διαδικασίες της εκλογής νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και στην συνέχεια ως στημένη λεμονόκουπα να τους αδειάσει την γωνιά”, αναφέραμε σε μια πρόσφατη ανάρτηση που την τιτλοφορούσαμε: “Η αντιπαράθεση μεταξύ των φραξιών του ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει την μορφή ανθρωποφαγίας“.
“Το φάντασμα της διάσπασης είναι εξαιρετικά πιθανόν“, μας γράφει σήμερα ένας από τους σοβαρούς δεξιούς δημοσιογράφους του “Βήματος”, ο Αντώνης Καρακούσης -υπήρξε το “δεξιό αντίβαρο”, στις τοποθετήσει του Γ. Βότση του Δ. Τρέμη κ.α. στις “καλές εποχές” της “Ελευθεροτυπίας”, όταν είχε διευθυντή τον μακαρίτη πλέον Σεραφείμ Φυντανίδη- και μας εξηγεί τους λόγους.
Αλλωστε για το ενδεχόμενο διάσπασης έχουν μιλήσει ανοιχτά και μια σειρά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από την Ολγα Γεροβασίλη τον Ευάγγελο Αποστολάκη μέχρι την Ελενα Ακρίτα.
Το ενδιαφέρον είναι ότι σε ένα βαθμό συμπίπτουν οι απόψεις που είχαμε διατυπώσει εμείς πριν δυο μέρες με αυτές που διατυπώνει σήμερα ο “Βηματοδότης”.
Γράφαμε εμείς:
Δεν πρέπει να αναμένουμε, μετά την ψηφοφορίας της Κυριακής, άμεσα αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι σχετικές εξελίξεις θα γίνουν τον Δεκέμβρη στο συνέδριο του κόμματος, όπου και πρόκειται να εκλεγεί νέα Κεντρική Επιτροπή και Πολιτική Γραμματεία.
Εκεί θα φανούν καθαρά οι συσχετισμοί των φραξιών του ΣΥΡΙΖΑ. Οποια απ’ τις αντιμαχόμενες ομάδες καταφέρει να ελέγξει αυτά τα κομματικά όργανα θα μπορεί να εκλέξει γραμματέα του κόμματος, πρόεδρο και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, οπότε έτσι καθορίζει και την πολιτική γραμμή του κόμματος. Ετσι, λοιπόν, αν στο συνέδριο το Δεκέμβρη επικρατήσει η ομάδα Κασσελάκη – Πολλάκη, οι της Ομπρέλας και όχι μόνο, θα κουνήσουν μαντίλι και θα ισχυριστούν ότι στη αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ οδηγήθηκαν από “ζητήματα αρχών” παρακολουθώντας την συντηρητικοποίηση του κόμματος τους και δεν έχει σχέση πρόσωπα.
Αναφέρει σήμερα κείμενο του “Βηματοδότη”:
Η κομματική νομενκλατούρα του ΣΥΡΙΖΑ και ο Στέφανος
Η μεγαλύτερη τέχνη στον πόλεμο είναι να υποτάξεις τον εχθρό χωρίς μάχη. Και ο Στέφανος Κασσελάκης το πέτυχε αυτό σε πρώτη φάση, καθώς σήμερα είναι πιθανόν να αναδειχθεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να «ιδρώσει». Ωστόσο, είναι άλλο το να κατακτάς την προεδρία και άλλο να κατακτάς το κόμμα.
Το δεύτερο απαιτεί να επιβληθείς επί της κομματικής νομενκλατούρας. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει ο κ. Κασσελάκης, σε περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, να πετύχει δύο ακόμα νίκες. Να διοργανώσει με επιτυχία το έκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και να συγκροτήσει μια κεντρική επιτροπή που θα αποτελείται από υποστηρικτές του. Γιατί είναι αυτό σημαντικό; Διότι όπως ρητά αναφέρει το Καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ «σε περίπτωση άρσης της εμπιστοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής από το 50%+1 των μελών της προς τον πρόεδρο συγκαλείται έκτακτο συνέδριο».
Με απλά λόγια, εάν τα 147 από τα 292 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής αμφισβητήσουν τον Στέφανο (εάν βεβαίως εκλεγεί πρόεδρος) τότε…
Και η κομματική νομενκλατούρα δεν’ είναι μικρό εμπόδιο, ακόμα και εάν έχεις για σύμμαχο τον Νίκο Παππά και τον Παύλο Πολάκη.
Με πολλές αναγνώσεις η τελευταία ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη:
Αφήστε μια απάντηση