Η κυβέρνηση καταργεί τρία επιδόματα

Λάβαμε και παραθέτουμε:

Η κυβέρνηση των α(χ)ρίστων δεν σταματά να καταργεί βασικά εργασιακά δικαιώματα. Την τελευταία εργάσιμη του 2023, στις 29 Δεκέμβρη, με κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ), οι υπουργοί Χατζηδάκης (Οικονομικών) και Γεωργιάδης (πρώην υπουργός Εργασίας) κατήργησαν τρία επιδόματα:

α) το επίδομα επίσχεσης εργασίας που δικαιούνταν οι εργαζόμενοι που δεν συγκέντρωναν προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης, κατά την περίπτωση διακοπής των εργασιών μιας επιχείρησης ή σε περίπτωση άσκησης από τον μισθωτό του δικαιώματος της επίσχεσης εργασίας. Οι δικαιούχοι θα έπρεπε να παραμένουν άνεργοι ή απλήρωτοι επί τρεις μήνες και να είχαν πραγματοποιήσει εξήντα (60) τουλάχιστον ημέρες εργασίας στο έτος που προηγούταν της έναρξης του τριμήνου.

β) το επίδομα ανεργίας που δίνεται μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης και το δικαιούνταν οι ασφαλισμένοι που διατηρούσαν την ιδιότητα του ανέργου κατά την ημερομηνία καταβολής του βοηθήματος, εφόσον παρέμεναν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων επί ένα μήνα μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας. Το ύψος του ήταν ίσο προς δεκατρία (13) ημερήσια επιδόματα ανεργίας, δηλαδή 249,08 ευρώ

και γ) το ειδικό βοήθημα ύστερα από τρίμηνη παραμονή στο μητρώο ανέργων που ελάμβαναν ορισμένες κατηγορίες ανέργων κυρίως εποχιακοί εργαζόμενοι – μέχρι και τρεις φορές – μέσα στο ημερολογιακό έτος. Το ποσό του βοηθήματος ήταν 287,4 ευρώ.

Πέντε ημέρες πριν τον μίνι ανασχηματισμό της κυβέρνησης η τελευταία «δουλειά» του Γεωργιάδη ήταν να καταργήσει δύο βασικά επιδόματα των μακροχρόνια ανέργων και το επίδομα επίσχεσης εργασίας, δηλαδή το επίδομα που ο εργαζόμενος μπορεί να θέσει σε χρήση μετά από πολύμηνη απλήρωτη εργασία. Έτσι, δεν κατάργησαν μόνο το επίδομα, αλλά και το δικαίωμα στην επίσχεση εργασίας, την αντίδραση του εργαζομένου στην απλήρωτη εργασία. Ταυτόχρονα με την ίδια ΚΥΑ
μειώθηκε ο προϋπολογισμός της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) κατά 9,7% και αντίστοιχα ο προϋπολογισμός των προγραμμάτων απασχόλησης της ΔΥΠΑ κατά 41,2%, αφήνοντας τα πιο χτυπημένα κομμάτια των εργαζομένων στο κενό.

Με τους αντεργατικούς νόμους και διατάξεις να ψηφίζονται ο ένας μετά τον άλλο, την φτώχεια να διαχέεται σε πρωτοφανή (για τα τελευταία 50 χρόνια) επίπεδα, την ακρίβεια να έχει ψαλιδίσει τους μισθούς στο μισό, τις εργοδοτικές δολοφονίες (εργατικά ατυχήματα) να είναι δεκάδες το μήνα, οι εργοδότες τρίβουν τα χέρια τους με τις παράνομες και νόμιμες απληρωσιές, αυθαιρεσίες και απολύσεις.

Σε αυτήν την κατάσταση, οι νεοφιλελεύθεροι ξυλοκόποι της κυβέρνησης, τσεκουρώνουν οποιονδήποτε νόμο και κανονισμό προστατεύει τους εργαζομένους από τη ζούγκλα του Νέου Συστήματος Εκμετάλλευσης. Δίνουν όλα τα δικαιώματα στους εργοδότες με στόχο να μας κάνουν σύγχρονους σκλάβους – απλήρωτους και χωρίς δυνατότητα αντίδρασης.

Ως εδώ! Πρέπει να απαλλαγούμε άμεσα από την δολοφονική κυβέρνηση Μητσοτάκη, να μην αφήσουμε τα αντεργατικά και αντισυνδικαλιστικά εκτρώματα των νεοφιλελεύθερων να εφαρμοστούν, να επιβάλλουμε το δίκαιο των εργαζομένων.
Με επιτροπές σε κάθε χώρο δουλειάς, με αυτοοργάνωση και αποφασιστικότητα να
οργανώσουμε την αντεπίθεσή μας.

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *