

Η πιο επικρατέστερη εκδοχή για την ρήση “Η Δημοσίευσις είναι ψυχή της Δικαιοσύνης” που είναι εμβληματική φράση για την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και χρησιμοποιείται από και από το σύνολο των δημοσιογράφων είναι ότι ανήκει στον Άγγλο φιλόσοφο Jeremy Bentham και όχι στον Ιωάννη-Ιάκωβο Μάγερ όπως συνήθως αναφέρεται.
Πάμε να δούμε γιατί κάναμε αυτή την εισαγωγή:
Για τον τραμπούκο υπουργό, για το “φλουρί κωνσταντινάτο“, όπως χαρακτήριζε σκωπτικά δημοσίευμα τον Γ. Φλωρίδη, ο οποίος εφαρμόζοντας κυβερνητική επιλογή υλοποιεί την απόφαση να πέσει μαύρο στα Παρατηρητήρια και στο ζωντανό δικαστικό ρεπορτάζ από το ποινικό ακροατήριο, τα ανέφερε πολύ καλά στο κείμενο του ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης.

Το καθεστώς Μητσοτάκη όμως δεν καταλαβαίνει από διαμαρτυρίες “χαρτοπόλεμο”. Μπορεί να έχει ξεσηκωθεί σάλος από τον νομικό κόσμο, το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) να εκδίδει ανακοίνωση, ζητώντας να αποσυρθεί αυτός ο νόμος γιατί “πλήττει περαιτέρω την αρχή της δημοσιότητας που αποτελεί Συνταγματικό εχέγγυο για τη διασφάλιση μιας δίκαιης δίκης”, αλλά αυτά για την κυβέρνηση είναι ανύπαρκτα γεγονότα.
Η Φλωρίδης χωρίς διαβούλευση και ενημέρωση των άμεσα ενδιαφερομένων, εισάγει σε ένα πολυνομοσχέδιο -το οποίο ψηφίστηκε την Παρασκευή 5 Ιούλη- μια διάταξη που ενισχύει τους περιορισμούς στην δημοσιογραφική κάλυψη δικών. (Είναι ενδεικτικό το σημερινό άρθρο της Εύας Παπαδοπούλου, που δημοσιεύεται σήμερα στην “ΕφΣυν”)
Να συμπληρώσουμε επίσης ότι πριν κάποιους μήνες σε μια στιγμή άκρατης αλαζονείας το κυβερνητικό εξουσιαστικό παχύδερμο αυτό δήλωνε: “Οταν το κράτος αποφασίζει να κάνει κάτι δεν μπορεί να τα βάλει κανένας. Θα τον ισοπεδώσει”

0 Comments