Τι ξεπουλήματα έχουν να γίνουν, τι μίζες έχουν να πέσουν σε «αρμοδίους» δεν λέγεται ….

Δεν μασά τα λόγια του το Ινστιτούτο του ΣΕΒ, ΙΟΒΕ, -σημειωτέον ότι για αρκετό χρονικό διάστημα γενικός γραμματέας του «τεχνοκρατικού βραχίονα» των βιομηχάνων, του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), δηλαδή, ήταν ο σημερινός υπουργός οικονομικών Γ. Στουρνάρας- και ομολογεί την τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα τα λαϊκά στρώματα.

Στην τριμηνιαία έρευνά του που παρουσίασε σήμερα εκτιμά για φέτος ότι η ύφεση θα φθάσει το 6,9% έναντι 5%, που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση και ότι η ανεργία θα ανέλθει στο 23,6%, από 20% που είχε προβλεφθεί τον Απρίλιο.

«Οι καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών προβλέπεται να δεχθούν πρόσθετες πιέσεις προερχόμενες κυρίως από τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας, τη συνεχή άνοδο της ανεργίας, τη πτώση αμοιβών μετά τις ρυθμίσεις για το μισθολογικό κόστος στο δεύτερο μνημόνιο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αυτή είναι η μια πλευρά του ζητήματος και αφορά την ληστρική επιδρομή που δέχονται τα λαϊκά στρώματα από τις μνημονιακές κυβερνήσεις.

Απ’ την άλλη το ίδρυμα των ντόπιων καπιταλιστών έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει –έστω και συγκαλυμμένα με «στρογγυλεμένες» εκφράσεις- αφού με το ξεπούλημα της όποιας δημόσιας περιουσίας έχει απομείνει στα ντόπια και ξένα αρπακτικά οι πλουτοκράτες θα δουν τα ήδη παραγεμισμένα θησαυροφυλάκια τους να παραφουσκώνουν.

«Η αξιοποίηση της περιουσίας αυτής πέραν της συμβολής της στην ελάφρυνση του δημόσιου χρέους μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό αναπτυξιακό εργαλείο άμεσης απόδοσης, που επιπλέον θα συμβάλει ουσιαστικά, ώστε να περιοριστούν τα υψηλά βραχυχρόνια κόστη σε όρους απασχόλησης και προϊόντος που συνεπάγεται η εφαρμογή της τρέχουσας δημοσιονομικής πολιτικής» υπογραμμίζεται σε άλλη ειδική μελέτη του ΙΟΒΕ για την λεγόμενη αξιοποίηση της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.

Και μια και αναφέραμε αρχικά τον ρόλο που διαδραμάτισε στο ΙΟΒΕ ο Γιάννης Στουρνάρας, να συμπληρώσουμε ότι οι βιομήχανοι έχουν κάθε λόγο να νιώθουν ενθουσιασμένοι αφού όχι απλώς έχουν έναν δικό τους άνθρωπο στην θέση του υπουργού Οικονομικών αλλά εκτελεί με ιδιαίτερο ζήλο την αποστολή του. Όπως τον ακούσαμε να λέει στην βουλή  με το νέο κυβερνητικό πλάνο, όπως το ανέλυσε ο Γ. Στουρνάρας, ειδικό βάρος θα δοθεί στην ολοκλήρωση των έξι αποκρατικοποιήσεων, (διάβαζε ξεπουλήματα) για τις οποίες ήδη εξελίσσονται οι διαγωνιστικές διαδικασίες (Κρατικά Λαχεία, Ελληνικό, ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, IBC, Κασσιώπη, Αφάντου) αλλά και στη δρομολόγηση της πώλησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενώ σε δεύτερη φάση, σύμφωνα πάντα με τον Γ. Στουρνάρα, θα ξεκινήσουν εννέα ακόμη αποκρατικοποιήσεις (sales leaseback 28 Ακινήτων, ΕΥΑΘ, ΕΛΠΕ, ΕΓΝΑΤΙΑ, ΕΛΤΑ, ΟΠΑΠ, ΛΑΡΚΟ, ΟΔΙΕ, ΕΥΔΑΠ), οι οποίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο προετοιμασίας.

Τι ξεπουλήματα έχουν να γίνουν, τι μίζες έχουν να πέσουν σε «αρμοδίους» δεν λέγεται ….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *