Free Gaza Movement


Δευτέρα, 11 Αυγούστου

Περιμένουμε στα Χανιά, ανασυγκροτώντας τεχνικά τα σκάφη και ρυθμίζοντας τις τελευταίες γραφειοκρατικές λεπτομέρειες για τον διεθνή πλου που θα πραγματοποιήσουμε. Ολες οι υπηρεσίες ξέχασαν ξαφνικά τον παραδοσιακό ωχαδερφισμό τους και τη θερινή ραστώνη και αποφάσισαν να είναι τυπικές και γραφειοκρατικές όσο εκεί που δεν παίρνει άλλο. Από το περασμένο Σάββατο, που ανακάλυψαν τι τρέχει, άναψαν τα κόκκινα λαμπάκια στα επιτελεία και ο καθένας προσπαθεί να ξεφορτωθεί την καυτή πατάτα από τα χέρια του. Εμείς βέβαια το είχαμε φροντίσει από τα πριν. Ολα στα πλοία είναι νόμιμα και ό,τι ζητούν γίνεται αμέσως. Δε μπορούν να κάνουν τίποτ’ άλλο εκτός από μια μικρή γραφειοκρατική καθυστέρηση.

Ρυθμίζουμε, λοιπόν, τις τελευταίες λεπτομέρειες και χαλαρώνουμε, απολαμβάνοντας τη θαυμάσια φιλοξενία των Χανιωτών. Οι σύντροφοι από την κατάληψη Rosa Nera έχουν κατασκλαβώσει ειδικά τους ξένους ακτιβιστές, με την περιποίηση που τους κάνουν. Οταν δεν ανεβαίνουμε στην κατάληψη για φαγητό, επειδή υπάρχουν δουλειές στα πλοία, το φαγητό έρχεται κάτω. Επίσης, σύντροφοι από το «Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης» και το «Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών» είναι συνεχώς δίπλα μας και βοηθούν σε δουλειές που πρέπει να γίνουν. Βρίσκουν τα μαγαζιά που χρειαζόμαστε για να ψωνίσουμε, μεταφέρουν ανθρώπους και πράγματα με τ’ αυτοκίνητά τους, φέρνουν τρόφιμα.

Κι ενώ εμείς χαλαρώνουμε απολαμβάνοντας τη φιλοξενία των Χανιωτών, ο γίγας Αντώναρος στην Αθήνα κάνει μια μνημειώδη δήλωση:
«Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη μετάβαση διά θαλάσσης στην περιοχή της Γάζας που σχεδιάζει Μη Κυβερνητική Οργάνωση, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Ευάγγελος Αντώναρος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
“Κάθε νόμιμη δραστηριότητα Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων είναι απολύτως ελεύθερη.
Ταυτόχρονα, η ελληνική Πολιτεία στο πλαίσιο της υποχρέωσης που έχει να διαφυλάττει, ως οφείλει, την ασφάλεια κάθε Έλληνα πολίτη, ενημερώνει και εφιστά την προσοχή των επικεφαλής της εν λόγω πρωτοβουλίας, για τους σοβαρούς κινδύνους που ενέχει η σχεδιαζόμενη ενέργειά τους για εκείνους που μετέχουν σε αυτήν”».

Δηλαδή, μας λέει ότι είμαστε ελεύθεροι να ενεργήσουμε όταν είμαστε νόμιμοι, αλλά μας λέει ταυτόχρονα ότι η νόμιμη αυτή ενέργεια ενέχει σοβαρούς κινδύνους και μας εφιστά την προσοχή. Ποιοι είναι οι σοβαροί κίνδυνοι που τους ξέρει η κυβέρνηση και δεν τους ξέρουμε εμείς; Ποιος θα προσπαθήσει να κάνει πειρατεία σε βάρος μας (γιατί για πειρατεία θα πρόκειται, αν το Ισραήλ προσπαθήσει να μπει στα πλοία μας σε διεθνή νερά); Εχει μήπως καμιά ενημέρωση από τη σιωνιστική κυβέρνηση η Ντορούλα και έβαλαν τον δυστυχή Αντώναρο να βγάλει το φίδι από την τρύπα; Αν έχει ενημέρωση, τι ακριβώς απάντησε;

Εν πάση περιπτώσει, εμείς είμαστε αποφασισμένοι να φτάσουμε στη Γάζα. Αν οι σιωνιστές προσπαθήσουν να μας σταματήσουν με τα πολεμικά τους, θα πρόκειται για πειρατεία. Οι καπετάνιοι στα πλοία μας θα εκπέμψουν το αντίστοιχο σήμα κινδύνου και τότε το ελληνικό πολεμικό ναυτικό πρέπει να σπεύσει, διότι πρόκειται για πλοία με ελληνική σημαία. Τότε θα δούμε τη Ντορούλα, τον (τέως) Ντοράκη και τον Καραμανλή τι θα πουν και τι θα κάνουν.

Τρίτη, 12 Αυγούστου

Οι Ελληνες που συμμετέχουμε στην αποστολή, άνθρωποι από διάφορους πολιτικούς χώρους, συντάξαμε και στείλαμε στα ΜΜΕ την παρακάτω δήλωση:

Σχετικά με τη χθεσινή δήλωση (11/8/2008) του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπρόσωπου κ. Ευάγγελου Αντώναρου αναφορικά με το ταξίδι στη Γάζα που πραγματοποιείται από την πρωτοβουλία Free Gaza Movement με τη συμμετοχή πολιτών από 17 χώρες, οι Έλληνες πολίτες που παίρνουμε μέρος στην αποστολή θέλουμε να σημειώσουμε τα εξής:

1) Η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει το αυτονόητο, δηλαδή ότι η δραστηριότητά μας είναι νόμιμη. Το Free Gaza Movement επιδιώκει με μη βίαιο τρόπο και χωρίς να εισέλθει σε ισραηλινά ύδατα, να αναδείξει την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας από τον παράνομο, κατά το διεθνές δίκαιο, ισραηλινό αποκλεισμό.

2) Μας προξενεί κατάπληξη το σκέλος της δήλωσης του κυβερνητικού εκπροσώπου που μας εφιστά την προσοχή στους «σοβαρούς κινδύνους που ενέχει η σχεδιαζόμενη ενέργεια». Είναι δυνατόν να ενέχει κινδύνους μια καθ’ όλα νόμιμη ενέργεια, όπως ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχεται; Αν όντως ενέχει κινδύνους μια νόμιμη ενέργεια, αυτό σημαίνει πως κάποιος άλλος παρανομεί. Σ’ αυτή την περίπτωση, περιμένουμε από την ελληνική κυβέρνηση να μας πει τι προτίθεται να κάνει για να προστατεύσει την ασφάλειά μας ως Ελλήνων πολιτών, όπως έχει υποχρέωση.

Χρήστος Γιοβανόπουλος, υποψήφιος διδάκτωρ
Πέτρος Γιώτης, δημοσιογράφος
Κώστας Καλαρέμας, εκδότης
Γιάννης Καρυπίδης, σκηνοθέτης
Νίκος Μπόλος, χημικός
Νίκος Νούλας, πολιτικός μηχανικός
Βαγγέλης Πισσίας, Καθηγητής ΤΕΙ Αθήνας
Τάκης Πολίτης, πανεπιστημιακός, Ειδικός Γραμματέας ΠΟΣΔΕΠ

Χανιά, 12/8/2008

Οι τελευταίες γραφειοκρατικές λεπτομέρειες ρυθμίζονται, τα πλοία έχουν πλέον επαγγελματίες καπετάνιους (διότι θα βγούμε στο ανοιχτό πέλαγος για να φτάσουμε στην Κύπρο) και ελπίζουμε ότι αύριο το απογευματάκι θα αποπλεύσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *