Με πράσινο η σημερινή πορεία του (σταθερού) χρυσού έναντι του δολαρίου (που πέφτει) – στο διάγραμμα βέβαια, γίνεται η σιωπηλή, αλλά λανθασμένη, παραδοχή ότι το δολάριο είναι το σταθερό, και ο χρυσός αυτός που ανεβοκατεβαίνει, γι’ αυτό και ο χρυσός έχει πάρει στο διάγραμμα την ανηφόρα
Η “Καθημερινή”, σπάζοντας και αυτή ένα ρεκόρ, αυτό της αοριστολογίας (και δεν είναι βέβαια μόνο η “Καθημερινή”, όλα λίγο πολύ τα κυρίαρχα ΜΜΕ αοριστολογούν, ή εκφράζουν με το ένα άρθρο τους μια άποψη και μετά εκφράζουν μια άλλη, κτλ), μας λέει σχετικά ότι:
Νέο ρεκόρ για τον χρυσό, στα 1.327 δολ.
Με νέα τιμή-ρεκόρ έκλεισε ο χρυσός στο Χονγκ Κονγκ, αγγίζοντας τα 1.327,5 δολάρια ΗΠΑ η ουγγιά, από τα 1.317,5 – 1.318,5 που είχε κλείσει χθες. Η τιμή του χρυσού κινείται ανοδικά τις τελευταίες εβδομάδας καθώς το δολάριο παραμένει υπό πίεση λόγω των ανησυχιών για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, ωθώντας τους επενδυτές να αναζητήσουν ασφαλέστερες τοποθετήσεις, όπως είναι ο χρυσός. |
Στην πραγματικότητα, αυτό που γίνεται σήμερα είναι πως η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) ανακοίνωσε σχεδόν μηδενικά επιτόκια, και νέο γύρο εκτύπωσης πληθωριστικού χρήματος, για τους γνωστούς πλέον λόγους:
α)Για να δώσουν χρήμα στις χρεωκοπημένες τράπεζες
β)Για να “ανακτήσουν ανταγωνιστικότητα”, δηλαδή για να υποτιμήσουν το νόμισμα τους, ώστε έτσι να μειωθεί, εμμέσως, και ο μισθός του εργάτη. Αν μειωθεί ο μισθός του εργάτη (που θα πληρώνεται με ένα διαρκώς υποτιμούμενο νόμισμα), θα γίνει πιο φτηνός, άρα πιο “ανταγωνιστικός”, για έναν εργοδότη.
Ανάμεσα λοιπόν στο να επενδύσουν σε ένα νόμισμα που διαρκώς χάνει την αξία του (είτε αυτό είναι το γιεν είτε το δολάριο, κτλ – όλοι τα ίδια κάνουν, με μόνο τη Γερμανία να πατάει σχετικά το φρένο), και το να επενδύσουν σε χρυσό, οι κεφαλαιοκράτες προφανώς επιλέγουν τη σταθερότητα του χρυσού.
Ως εκ τούτου, και μιλώντας για τη σημερινή συγκυρία, ο χρυσός είναι το τελευταίο νομισματικό καταφύγιο που θα μείνει όρθιο (ή “θα ανεβαίνει”, όπως μας λέει η προπαγάνδα της άρχουσας τάξης που θέλει να αποκρύψει από τους εργάτες ότι ουσιαστικά τους κατακλέβει μέσω της υποτίμησης του νομίσματος)
http://www.youtube.com/watch?v=rU_dmrwom6c
Παρεμπιπτόντως, η μία μετά την άλλη, οι μεγάλες τράπεζες ανοίγουν νέα θησαυροφυλάκια, ή επανεκινούν παλιά θησαυροφυλάκια που είχαν κλείσει, προκειμένου να στοκάρουν χρυσό:
Ανοίγουν νέα θησαυροφυλάκια χρυσού οι τράπεζες
H J.P. Morgan Chase & Co. άνοιξε ξανά υπόγειο θησαυροφυλάκιο που δεν χρησιμοποιούσε επί 20 χρόνια στη Νέα Υόρκη, καθώς και τις πρώτες θυρίδες για χρυσό στην Ασία, προκειμένου να αντεπεξέλθει στην θεαματική ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η αμερικανική τράπεζα έθεσε και πάλι σε λειτουργία υπόγειο θησαυροφυλάκιο που δεν χρησιμοποιούσε από την δεκαετία του ’90 στην Ν. Υόρκης, ενώ και η Barclays Capital μελετά σχέδιο λειτουργίας νέων θυρίδων χρυσού στο Λονδίνο. |
Δείτε τέλος και μια αρκετά καλά συνέντευξη του Doug Casey, ενός κεφαλαιοκράτη – επενδυτή, που ναι μεν μιλά βλέποντας τα πράγματα από τη σκοπιά του επενδυτή που θέλει να επενδύσει τη χρήματα του για να βγάλει κέρδος, όχι από τη σκοπιά του εργάτη, αλλά πάντως κάνει μια αρκετά καλή [οικονομική] ανάλυση της κατάστασης:
Thoughts on the Greater Depression
Αφήστε μια απάντηση