Εγκεκριμένος από την κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας ο ακρωτηριασμός!

«Εδωσαν 1,5 δισ. ευρώ για … γραβάτες (και μίζες κάτω απ’ το τραπέζι στα «δικά τους παιδιά», φυσικά) και δεν δίνουν στους αναπήρους κάποιες εκατοντάδες ευρώ για να αποφύγουν τον ακρωτηριασμό των ποδιών τους!!!!», γράφαμε σε περασμένη ανάρτησή μας με αφορμή μια εξοργιστική απόφαση του ΙΚΑ – ΤΕΑΜ.

Το θέμα αυτό ήταν τόσο εξωφρενικά απάνθρωπο που πήρε διαστάσεις και στα καθεστηκυία ΜΜΕ. Κυβερνητικοί παράγοντες είχαν πάρει τότε σβάρνα όλα τα χαζοκούτια και μιλούσαν για «αστοχία», «λάθος απόφαση», ότι δεν ήταν σε γνώση τους κ.α.

Ερχεται όμως σήμερα ο «Ριζοσπάστης» και με στοιχεία αποκαλύπτει ότι η πρωτάκουστη εκδήλωση απανθρωπιάς, είχε την κυβερνητική έγκριση!

Δεν γνωρίζαμε τίποτα, ισχυρίζεται ο Σπυρόπουλος του ΙΚΑ. Δεν γνωρίζαμε τίποτα, ισχυρίζεται η κυβέρνηση.

Κι όμως! Αυτό το μνημείο μισανθρωπισμού, αυτή η πρωτάκουστη εκδήλωση απανθρωπιάς, είχε την κυβερνητική έγκριση!

*
Ο ακρωτηριασμός των διαβητικών ως …επιλογή οικονομικότερη (!) από το να τους παρασχεθούν ειδικά θεραπευτικά υποδήματα δεν είναι μια απόφαση μιας κάποιας επιτροπής του ΙΚΑ.

‘Η τουλάχιστον δεν είναι απόφαση και θέση μόνο αυτής της επιτροπής.

Είναι κυβερνητική επιλογή!

*

Το έγγραφο που δημοσιεύουμε τα αποκαλύπτει όλα! Η απάντηση του ΙΚΑ, ότι …συμφέρει (!) ο ακρωτηριασμός τους έφτασε στους διαβητικούς μέσω του υπουργείου Εργασίας!

Το υπουργείο Εργασίας ήταν που με δικό του έγγραφο – με ημερομηνία 24/9/2010 και με «Αριθμό Πρωτοκόλλου: Φ.40021/24308/2687» – ανέλαβε να κοινοποιήσει στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη το έγγραφο του ΙΚΑ περί του ακρωτηριασμού τους!

*

Η απάντηση ότι …λόγω κόστους (!) ενδείκνυται ο ακρωτηριασμός τους διαβιβάστηκε στους διαβητικούς – με όλους τους τύπους – από το υπουργείο Εργασίας!

Ηξεραν τα πάντα! Το υπουργείο Εργασίας ήξερε – και ενέκρινε – τα πάντα! Η κυβέρνηση ήξερε – και ενέκρινε – τα πάντα!

Τα υπόλοιπα του Σπυρόπουλου περί …«λάθους», το μόνο που επιβεβαιώνουν, μπροστά στο μέγεθος αυτής της πρωτοφανούς κτηνωδίας, είναι ότι βρισκόμαστε ενώπιον μιας κλασικής περίπτωσης εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής όπου ισχύει απόλυτα η ρήση του Μέτερνιχ:
«Αυτό είναι κάτι περισσότερο από έγκλημα. Είναι λάθος»!

Και δε άλλο άρθρο της η ίδια εφημερίδα συμπληρώνει:

 «Δε μας συμφέρει να είστε αρτιμελείς, μας συμφέρει να σας κόψουν το πόδι»! Αυτό είναι το νόημα της απάντησης που πέταξε κατάμουτρα στους διαβητικούς η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μέσω της διοίκησης του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ. Δικαιολογημένα η ειλικρίνεια της κυβέρνησης προκάλεσε σε πολλούς αποτροπιασμό. Καθόλου δικαιολογημένη όμως δεν είναι η έκπληξη που εξέφρασαν ορισμένοι (ακόμα και κυβερνητικά στελέχη), μιλώντας για «απαράδεκτη» και «ανήθικη» απόφαση. Γιατί δεν πρόκειται για καμιά «παρέκκλιση» από την πολιτική Υγείας που υπηρετούν ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΕΕ, αλλά και δυνάμεις που τη στηρίζουν όπως ο ΛΑ.Ο.Σ. Τέτοιες συνέπειες μετρά ο λαός καθημερινά στη ζωή του, αφού το (αστικό) κράτος τα ταμεία του τα θέλει γεμάτα για να στηρίζει τα μονοπώλια (φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις, αναπτυξιακά πακέτα κλπ.) και γι’ αυτό τα απαλλάσσει από …περιττά βάρη όπως θεωρούν την προστασία της υγείας του λαού. Τέτοια είναι τα αποτελέσματα στα οποία σχεδιασμένα και συνειδητά οδηγούν όσοι βάζουν τις λαϊκές ανάγκες στη ζυγαριά του κόστους, που πάντα γέρνει υπέρ των μονοπωλιακών συμφερόντων.

Για να «αντιδράσει» στην κατακραυγή η κυβέρνηση έβγαλε τα στελέχη της στα τηλεπαράθυρα να καμωθούν τους «οργισμένους»… Μήπως όμως δεν είναι δική της η εντολή στα νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία να πετσοκόψουν τις παροχές; Μήπως δεν είναι αυτή που μαζί με όλους όσοι στηρίζουν την περιφερειακή «αποκέντρωση» και τον «Καλλικράτη» καταργούν τις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας, μεταφέρουν την αρμοδιότητα στις περιφέρειες και επιβάλλουν μία και καλή τον κανόνα που λέει πως κάθε οικογένεια θα διασφαλίζει όποια εξέταση, νοσηλεία και θεραπεία (και αν) της επιτρέπει το εισόδημά της; Μήπως δεν ήταν το υπουργείο Εργασίας που έστειλε στις 29 Σεπτέμβρη επιστολή στα ασφαλιστικά ταμεία να αναζητούν την «οικονομικότερη αγωγή»; Που σημαίνει εκπτώσεις που στερούν από έναν ασθενή τη δυνατότητα όχι μόνο να κρατά το πόδι του, αλλά και να μην υποφέρει, να πονά λιγότερο, να ζει περισσότερο και καλύτερα. Και γιατί πρέπει να είναι «αυτονόητη» για τους εργαζόμενους όλη αυτή η συζήτηση περί αντιπαράθεσης κόστους και υγείας όταν δίπλα του μεγαλώνει αμείωτα ο πλούτος που οι ίδιοι παράγουν, όταν δηλαδή υπάρχουν οι αντικειμενικές προϋποθέσεις για να ζουν καλύτερα;

Αλήθεια, τι είδους λογική είναι αυτή από την οποία ξεπηδά η σκέψη να γίνει «εμπεριστατωμένη έρευνα» (όπως ανέφερε η απάντηση του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ) για να διαπιστωθεί πόσο συμφέρει το να μείνει παράλυτος ένας άνθρωπος; Και τι είδους γιατροί είναι αυτοί που έδωσαν τον όρκο του Ιπποκράτη και χρησιμοποιούν την επιστημονική γνώση για να «τεκμηριώσουν» την ανάγκη να ακρωτηριαστεί το πόδι ενός ανθρώπου γιατί κοστίζει λιγότερο από τη θεραπεία; Η κυβέρνηση δε ζητά «εμπεριστατωμένες έρευνες» και για τις συνέπειες που έχουν στους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους, ανασφάλιστους, απλήρωτους και κακοπληρωμένους εργάτες η πολιτική που σμπαραλιάζει την υγεία του εργάτη, η κατάργηση του 8ωρου, οι ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλειάς. Οπου ο θάνατος κοστολογείται από τους καπιταλιστές λιγότερο από τα μέτρα προστασίας της ζωής.

Η απάντηση σε κάθε λαϊκό πρόβλημα βρίσκεται στο ίδιο ερώτημα: Με τα μονοπώλια ή με το λαό; Με την αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία ή ενάντια σε αυτό και άρα ενάντια στο δικαίωμα του λαού ακόμα και να έχει την υγειά του; Τρίτος δρόμος δεν υπάρχει.

Αναστασία ΜΟΣΧΟΒΟΥ

0 απαντήσεις στο “Εγκεκριμένος από την κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας ο ακρωτηριασμός!”

 1. ΑΠΟΦΑΣΗ ΙΚΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΣΥΜΦΕΡΕΙ Ο ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΔΙΑΒΗΤΙΚΩΝ
  Κανείς δε δεσμεύεται πως δε θα εφαρμοστεί!

  Η απάντηση του Ιδρύματος ήταν πως θα συσταθεί Επιτροπή που θα διαμορφώσει κριτήρια για τη χορήγηση μέτρων πρόληψης

  Μέχρι τώρα τους ήταν «κόστος» τα μέτρα για την πρόληψη της αρρώστιας (π.χ. μέτρα Υγιεινής στα εργοστάσια). Τώρα τους είναι «κόστος» και το δικαίωμα του άρρωστου να μην υποφέρει…

  Icon
  Να αποσείσουν τις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης για τις απάνθρωπες και επικίνδυνες περικοπές που γίνονται στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων απ' τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων, κατ' εντολή της, επιχείρησαν κυβερνητικά στελέχη τις προηγούμενες μέρες, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της αποστομωτικής απάντησης της διεύθυνσης παροχών του ΙΚΑ, προς τους διαβητικούς, ότι αρνείται την κάλυψη των θεραπευτικών υποδημάτων διαβήτη γιατί κοστίζει λιγότερο ο ακρωτηριασμός από την πρόληψη.

  Επιχειρώντας να εκτονώσουν την αγανάκτηση που προκάλεσε η απάνθρωπη απόφαση, με δηλώσεις τους σε τηλεοπτικούς σταθμούς ο μεν υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το έγγραφο, λέγοντας ότι έπρεπε να ενημερωθεί ο διοικητής του ΙΚΑ, ο δε διοικητής Ροβέρτος Σπυρόπουλος επιχείρησε να κρυφτεί πίσω απ' το δάχτυλό του και να φορτώσει την ευθύνη στις διοικητικές υπηρεσίες του ΙΚΑ, ισχυριζόμενος ότι η διοίκηση δε γνώριζε για την απόφαση. Και αυτά την ώρα που η κυβέρνηση επιταχύνει με αφοσίωση την εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Πρόνοιας, προκειμένου να ενισχύσει την «ανταγωνιστικότητα» της χώρας στην οποία δίνει πολύτιμη ανάσα η πλήρης παράδοση αυτών των (κρίσιμων για την ίδια την επιβίωση των εργαζομένων) χώρων στα μονοπώλια. Σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι σαφείς εντολές της κυβέρνησης για συνεχείς περικοπές στην Υγεία.

  Χαρακτηριστική είναι και η ανακοίνωση που κυκλοφόρησε τελικά χτες η διοίκηση του ΙΚΑ, αφού… ενημερώθηκε για το θέμα, όπου και πάλι δε δεσμεύεται για τη χορήγηση των υποδημάτων. Ετσι, αναφέρει ότι βάσει του τελευταίου ασφαλιστικού νόμου «προβλέπεται η έκδοση κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ύστερα από γνώμη των Διοικήσεων των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και του ΟΠΑΔ προκειμένου να εναρμονιστούν οι κανόνες που καθορίζουν τις παροχές υγειονομικής περίθαλψης στα άτομα που πάσχουν από διαβήτη». Και ότι θα συσταθεί ειδική επιτροπή από γιατρούς που εντός 15 ημερών θα «καθορίσει τους όρους και τις προϋποθέσεις διάθεσης των θεραπευτικών υποδημάτων».
  Συνέπεια της πολιτικής που εφαρμόζεται συνειδητά υπέρ των μονοπωλίων

  Τη βάρβαρη και ανήκουστη απόφαση του ΙΚΑ καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ, ξεκαθαρίζοντας ότι «η καθημερινή ακρωτηρίαση συντάξεων, μισθών, δικαιωμάτων, ελευθεριών κλπ. που επιβάλλει η κυβερνητική πολιτική άνοιξε την όρεξη στους διορισμένους του ΙΚΑ να ακρωτηριάσουν και τους ίδιους τους ανθρώπους, αντί να τους θεραπεύουν, στο όνομα της ακριβής θεραπείας και του φτηνότερου ακρωτηριασμού».

  «Εκεί κατάντησαν. "Πονάει κεφάλι, κόβουν κεφάλι". Αυτό είναι το κράτος πρόνοιας και δικαίου που πολλοί διαφημίζουν προβάλλοντας ψέματα στους εργαζόμενους και συνταξιούχους», τονίζουν. Καλούν τη Διοίκηση να συναισθανθεί τις ευθύνες της απέναντι στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα και το λαό, ανακαλώντας μια απόφαση που προσβάλλει όχι μόνο τον πολιτισμό, αλλά και την ίδια την έννοια άνθρωπος. Υπογραμμίζουν ότι στο όνομα των ελλειμμάτων του ΙΚΑ (για τα οποία φταίνε διαχρονικά όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις), αλλά και των σχεδιασμών της διοίκησης του ΙΚΑ για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στους εργοδότες, δεν μπορεί να βάζουν στον «Προκρούστη» τη σωματική ακεραιότητα κανενός.
  rizospastis

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *