Συλλογος Γιάννης Κορδάτος σχετικά με τις εξελίξεις για τη Χρυση Αυγή

κατάλογοςΟι εξελίξεις σχετικά με την φασιστική “Χρυσή Αυγή”

Από το Σάββατο το πρωί παρακολουθούμε τις ραγδαίες εξελίξεις σε σχέση με την εγκληματική, φασιστική οργάνωση «Χρυσή Αυγή». H αρχική σύλληψη των φασιστοειδών αποτελεί θετικό γεγονός που θα έπρεπε βέβαια να έχει συμβεί εδώ και πολύ καιρό. Ταυτόχρονα όμως οι περαιτέρω εξελίξεις αυτές φέρνουν στο προσκήνιο μια σειρά από ζητήματα, ενώ γεννούν και κάποια ακόμα.

Είναι, λοιπόν, καταρχάς προφανές ότι ο κρατικός μηχανισμός όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει κινηθεί όπως προβλέπει ο νόμος ενάντια στους μαχαιροβγάλτες της Χ.Α. Εκατοντάδες ήταν οι ατιμώρητες επιθέσεις ενάντια σε μετανάστες, συνδικαλιστές και αριστερούς αγωνιστές. Ειδικότερα όσον αφορά στα σώματα ασφαλείας φαίνεται ότι πολλά ανώτερα και κατώτερα στελέχη της αστυνομίας, αλλά και απλοί αστυνομικοί (ιδιαίτερα των ειδικών δυνάμεων) εμπλέκονται με διάφορους τρόπους στην δράση της Χ.Α.

Ποιος μπορεί να πιστέψει ότι οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι, υπουργοί, υφυπουργοί κ.λ.π. δε γνώριζαν τίποτε για αυτή τη διασύνδεση; Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν η Χ.Α. ήταν δημιούργημα της αστικής τάξης ή των μυστικών υπηρεσιών το πολιτικό συμπέρασμα όμως είναι ότι η δράση και η ύπαρξη της Χ.Α. ήταν ποικιλοτρόπως χρήσιμη για το αστικό σύστημα και για αυτό ακριβώς το κράτος φρόντισε να την διατηρήσει στην ζωή ως μπαμπούλα, προκειμένου να τρομοκρατεί τον λαό μέσω του εκφοβισμού όσων αγωνίζονταν.

Στο Πέραμα η δράση και η παρουσία της Χ.Α. είναι χαρακτηριστική όσο αφορά το πραγματικό πρόσωπο της και τα συμφέροντα που εκπροσωπεί. Η δημιουργία σωματείου στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη δεν ήταν τίποτε άλλο παρά η επιθυμία κάποιων μεγαλοεργολάβων που δραστηριοποιούνται εκεί ώστε να επιβάλλουν συνθήκες σκλαβοπάζαρου στην και να τρομοκρατήσουν τους συνδικαλιστές των τεσσάρων αγωνιστικών σωματείων. Αυτός είναι ο ρόλος της Χ.Α., το παιδί για τα θελήματα της εργοδοσίας που υπηρετεί τα συμφέροντα της αστικής τάξης όπου της ζητηθεί.

Ποιοι είναι λοιπόν οι λόγοι που η κυβέρνηση και ο αστικός μηχανισμός κινήθηκαν ξαφνικά τα τελευταία 24άωρα τόσο αποφασιστικά και γρήγορα απέναντι στους ναζιστές;

Η ΝΔ και στελέχη της όπως ό Β. Πολύδωρας φλέρταραν όλα αυτά τα χρόνια με την ιδέα κάποιου είδους προσέγγισης με τους φασίστες εγκληματίες, ενώ η θεωρία των δύο άκρων στηρίχθηκε πάνω στην ύπαρξη ακριβώς μιας τέτοιας φασιστικής οργάνωσης η οποία ζυγιζόταν στο ίδιο καντάρι με το λαϊκό κίνημα. Εξάλλου το ενδεχόμενο συνεργασίας μεταξύ της ΝΔ και μιας «σοβαρής Χρυσής Αυγής» φαίνεται να είναι επιλογή και ενός μέρους του ελληνικού κεφαλαίου. Ακόμα και σήμερα μερικές μέρες μετά την σύλληψη των ηγετικών στελεχών της Χ.Α και την απόφαση να αφεθούν ελευθέροι, ο Αντώνης Σαμαράς βρισκόμενος σε ταξίδι στις Η.Π.Α. και μπροστά σε ένα κοινό ομογενών επιχειρηματιών δήλωσε ότι από την μία υπάρχει η Χ.Α. και από την άλλη μια «ακραία αντιπολίτευση» που ζητά την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ!! Η εξάρθρωση της Χ.Α. χρησιμοποιείται λοιπόν προκειμένου να μπουν στο στόχαστρο όλες αυτές οι πολιτικές που αντιστέκονται απέναντι στα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και του πολιτικού τους προσωπικού.

Ο θάνατος του Παύλου Φύσσα σαφώς έδρασε καταλυτικά καθώς το πολιτικό κόστος από την αποκάλυψη μιας πιθανής συγκάλυψης των ενόχων θα κλόνιζε συθέμελα κάθε επίφαση δημοκρατικής λειτουργίας του αστικού συστήματος. Η δολοφονία αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για την απόφαση της κυβέρνησης να κινηθεί, ως όφειλε εδώ και αρκετό διάστημα.

Ταυτόχρονα με την σύλληψη και την απόδοση κατηγοριών στα ηγετικά στελέχη της «Χ.Α.» ανακόπτεται και ένα ρεύμα ψηφοφόρων που πήγαινε προς τον Σύριζα ελπίζοντας ότι θα είναι αυτή η πολιτική δύναμη που θα περιόριζε την εγκληματική δράση της Χ.Α. ιδιαίτερα από την στιγμή που όλα αυτά τα χρόνια ο κρατικός μηχανισμός φαινόταν να συγκαλύπτει την δράση των νεοναζιστών.

Ο ελληνικός λαός όμως δε θα πρέπει να έχει καμία αυταπάτη για το ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει τα γεγονότα των τελευταίων ημερών απέναντι στο εργατικό κίνημα και την πρωτοπορία του. Τόσο το νέο νομοσχέδιο για την αναστολή χρηματοδότησης των κομμάτων αλλά και αυτό για την απαγόρευση συγκεντρώσεων θα αποτελέσουν μορφή πίεσης και μάλιστα κάτω από το ιδεολογικό λάβαρο της εφαρμογής του νόμου και της τάξης «όπως λειτούργησε και με τη Χρυσή Αυγή». Είναι, λοιπόν, βέβαιο ότι η κινητοποίηση για τον δικαστικό έλεγχο της δράσης της Χ.Α. θα χρησιμοποιηθεί και για να πλήξει τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού.

Η μονοπώληση, τέλος, της ειδησεογραφίας με ειδήσεις που αφορούν μόνο τις εξελίξεις γύρω από την Χ.Α. δρα αποπροσανατολιστικά καθώς βάζει σε δεύτερη μοίρα τις εξελίξεις στην οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις πολλών κλάδων, οι εξελίξεις από τον ερχομό της τρόικας, η απόλυση οκτακόσιων εργαζομένων με το κλείσιμο της εταιρίας Spreader μένουν σε τρίτο πλάνο.

Το λαϊκό κίνημα είναι αναγκαίο να στοχεύει τόσο απέναντι στην φασιστική δράση και ρητορεία, όσο και στις πολιτικές της κυβέρνησης και της Ε.Ε και στην επιβολή νέων μέτρων και μνημονίων. Είναι απόλυτα αναγκαίο να παρθούν αποφάσεις για δράση προς την κατεύθυνση της υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και τις κατακτημένες ελευθερίες του ελληνικού λαού.

Δεν πρέπει να υπάρξει καμία αυταπάτη, η «Χρυσή Αυγή» ούτε το τελευταίο φασιστικό μόρφωμα που γνωρίσαμε θα είναι ούτε η ανάλογη δράση πρόκειται να εξαλειφθεί. Αντίθετα ο ελληνικός λαός θα πρέπει να είναι υποψιασμένος και σε εγρήγορση διότι πάντα η δράση τέτοιων κύκλων στοχεύει τελικά στον ίδιο τον λαό.

Το λαϊκό κίνημα δεν εκφοβίζεται δεν τρομοκρατείται. Με ορμή και αποφασιστικότητα αλλά και οργανωμένα και πειθαρχημένα πρέπει να δώσει την απάντηση του στου χώρους δουλειάς, στις γειτονιές σε κάθε δημόσια έκφραση της ζωής μας και να αντεπιτεθεί για να ανατρέψει τις πολιτικές που γεννούν την ανέχεια, την φτώχεια και φασισμό.

Σύλλογος διάδοσης της μαρξιστικής σκέψης “Γιάννης Κορδάτος”
02-10-2013

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *