«Γ. ΚΟΡΔΑΤΟΣ»: Σαράντα χρόνια απο την εξέγερση του Πολυτεχνείου

polyte-1ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ «Γ. ΚΟΡΔΑΤΟΣ»

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ Κυριακή 17 Νοεμβρίου 3.30 μ.μ. στη Χρ.Λαδά και Σταδίου

Σαράντα χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και τα συνθήματα του – ιδιαίτερα τα τέσσερα τελευταία χρόνια- δείχνουν, σε δραματικό βαθμό,  πιο επίκαιρα από κάθε άλλη χρονική συγκυρία μετά την πτώση της χούντας. Ταυτόχρονα οι ημέρες εκείνες του Νοέμβρη αποτελούν οδηγό για το σήμερα. Εκείνες οι ημέρες δείχνουν ότι η μαχητική αντίσταση του λαού, ο οργανωμένος αγώνας, η ενότητα και συνολικά η λαϊκή αντίσταση μπορούν να ανατρέψουν τα αντιλαϊκά σχέδια των ιμπεριαλιστών και της ντόπιας πλουτοκρατίας.

Σήμερα μέσα σε συνθήκες φτώχειας και εξαθλίωσης του ελληνικού λαού, μέσα σε συνθήκες συντηρητικοποίησης και εκφασισμού πτυχών της κοινωνικής και πολιτικής ζωής το αίτημα για «ψωμί-παιδεία-ελευθερία» είναι επίκαιρο όχι με κάποια μεταφορική έννοια αλλά κυριολεκτικά και κραυγαλέα.

Χρειάζεται οργανωμένος, μαζικός, ενωτικός αγώνας απέναντι στους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ, Ε.Ε., το ντόπιο μεγάλο κεφάλαιο και τους πολιτικούς τους υπηρέτες. Για να ανατραπούν αυτές οι πολιτικές είναι αναγκαίο να διατυπωθεί μια δέσμη αιτημάτων και στόχων πάλης που δίνουν λύσεις στο σήμερα και ανοίγουν δρόμους στο αύριο:

·         Διαγραφή του χρέους

·         Ανατροπή των μνημονίων και κατάργηση όλων των αντιλαϊκών μέτρων που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης

·         Εθνικοποίηση των επιχειρήσεων που αδυνατούν (ή η ιδιοκτησία τους ισχυρίζεται ότι αδυνατεί) να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους έναντι των εργαζομένων, εγκαθίδρυση εργατικού ελέγχου σε αυτές, δημιουργία δημόσιου φορέα από επιχειρήσεις ομοειδούς αντικειμένου

·         Εθνικοποίηση και εργατικός έλεγχος των τραπεζών και των επιχειρήσεων που έχουν στρατηγική σημασία για την εθνική οικονομία, εργατικός έλεγχος

·         Στήριξη μικρομεσαίων επαγγελματιών

·         Αναβάθμιση και γενναία κρατική χρηματοδότηση για δημόσια δωρεάν παιδεία σε όλες τις βαθμίδες (από προσχολική αγωγή έως μεταπτυχιακές σπουδές)

Οι πολιτικές που οδηγούν στην  ανεργία και δημιουργούν όλο και μεγαλύτερο κλίμα ανασφάλειας είναι αδύνατο να περάσουν και να εδραιωθούν χωρίς τον κυβερνητικό αυταρχισμό και τον εκφοβισμό του λαού.

Η κατάσταση στους εργασιακούς χώρους είναι πολλές φορές δραματική. Η εργοδοτική τρομοκρατία οργιάζει. Οι εργατικές κατακτήσεις αποτελούν απαγορευμένες λέξεις και οι εργαζόμενοι έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με την συνείδηση τους και την ανάγκη για την εξασφάλιση του ψωμιού των οικογενειών τους.

Δίπλα στον κυβερνητικό αυταρχισμό και την εργοδοτική τρομοκρατία έρχεται να προστεθεί η παρακρατικού χαρακτήρα δράση των φασιστοειδών της Χρυσής Αυγής αλλά και η σκοτεινή δολοφονία  δύο μελών της. Ταυτόχρονα το φθηνό ιδεολόγημα περί «δύο άκρων» επιχειρεί να δώσει  άλλοθι για τα νέα μέτρα κατασταλτικού χαρακτήρα τα οποία συρρικνώνουν τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού.

Οι δημοκρατικά σκεπτόμενοι άνθρωποι, ο εργαζόμενος λαός οφείλουν να μην αφήσουν αναπάντητη την πρόκληση. Μπαίνει ως άμεσο καθήκον:

Να υπερασπισθούμε τις δημοκρατικές ελευθερίες, το δικαίωμα της απεργίας, της  συνάθροισης, της ελεύθερης διάδοσης των ιδεών. Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι που ψηφίστηκαν τα τελευταία είκοσι περίπου χρόνια στη λογική του περιορισμού των ελευθεριών, όπως επίσης και οι δεκάδες συμφωνίες και συμβάσεις με την ΕΕ και τις ΗΠΑ (από τη Σένγκεν και την Ευρωπόλ μέχρι τις ΝΑΤΟϊκές συμφωνίες) που κινούνται στην ίδια λογική.
]

Η διάλυση και εξάρθρωση των ναζιστικών οργανώσεων, την τιμωρία των φυσικών και ηθικών αυτουργών των σχετικών εγκλημάτων.

Η εκκαθάριση των σωμάτων ασφαλείας, των ενόπλων δυνάμεων και όλου του κρατικού μηχανισμού από τα φασιστικά στοιχεία, τη διεκδίκηση ενός ριζικού, ολόπλευρου εκδημοκρατισμού που δεν μπορεί παρά να είναι έργο του λαού, με θεσμική και ουσιαστική λαϊκή συμμετοχή και έλεγχο.

Η Ελλάδα παραμένει μια εξαρτημένη -στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις- χώρα και το αίτημα για εθνική ανεξαρτησία θα παραμείνει ανεκπλήρωτο όσο η χώρα μας παραμένει υποταγμένη στους δανειστές – τοκογλύφους και στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Επείγει σήμερα η επιδίωξη για το χτίσιμο ενός Λαϊκού Μετώπου που θα προβάλλει την ανάγκη της σύγκρουσης με τους ξένους και ντόπιους δυνάστες, τα μνημόνια, την τρόικα, το ΔΝΤ, την ΕΕ, τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις. Ένα Μέτωπο που θα οργανώσει τον λαό ώστε να κατακτήσει τη λαϊκή κυριαρχία, την εθνική ανεξαρτησία, τις δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες και κατακτήσεις, το δικαίωμα για δημόσια δωρεάν παιδεία και υγεία, τη χάραξη ενός καλύτερου αύριο όπου αληθινά κυρίαρχος θα είναι ο λαός. Ένα Λαϊκό Μέτωπο, Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Δημοκρατικό.

Έξω η τρόικα, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ από την Ελλάδα!

Την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία!

Λαός ενωμένος ποτέ νικημένος!

Το Δ.Σ. του συλλόγου διάδοσης της μαρξιστικής σκέψης «ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΡΔΑΤΟΣ»

syllogosgk.blogspot.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *