Αναγκάζουν ανέργους να κυνηγάνε ανέργους

kanivalismos-2-images-thumb-largeΟ ΟΑΣΑ καλεί μακροχρόνια ανέργους να ξυπνάνε 5 μήνες κάθε μέρα απλήρωτοι και να κόβουνε πρόστιμα σε άλλους ομοιοπαθείς τους, αν αρνηθούνε θα διαγραφούνε από τα μητρώα του ΟΑΕΔ.

Την Παρασκευή 13/12 ο ΟΑΕΔ δημοσίευσε οδηγό εφαρμογής για τα καινούρια «κοινωφελή» προγράμματα, όπου χιλιάδες άνεργοι ανά την Ελλάδα θα απασχολούνται σε υπηρεσίες του δημοσίου με μελλοντικό αντάλλαγμα 19,6 ευρώ ημερομίσθιο για 5 μήνες εργασίας (490 ευρώ «τον μήνα» αν δεν αρρωστήσουνε/λείψουνε καμία μέρα, 17,1 ημερομίσθο και 427 ευρώ αντίστοιχα για τους κάτω των 25).

Σε αυτόν (http://www.oasa.gr/pdf/el/oasa/oaed/OdigosEfarmogisKoinofelous.pdf) αναφέρεται πρώτη φορά πώς «Εάν ωφελούμενοι δεν ανταποκριθούν στις ανωτέρω προσκλήσεις εντός της προαναφερόμενης προθεσμίας, τα αρμόδια ΚΠΑ2 προχωρούν, με σχετική αναφορά στους χρόνους μη εμφάνισης ή επιστροφής έγγραφης πρόσκλησης ως αζήτητης, ή μη αποδοχής της υπόδειξης, στη διαγραφή τους από τον  Οριστικό Πίνακα Κατάταξης και στη διαγραφή του από τη μητρώο εγγεγραμμένων ανέργων του Οργανισμού υπόδειξη του επιλαχόντα». Ουσιαστικά χιλιάδες άνεργοι μαθαίνουν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή ότι αν για οποιοδήποτε λόγο αρνηθούν τη θέση κοινωφελούς εργασίας, για την οποία είχαν κάνει αίτηση πριν μήνες χωρίς να γνωρίζουν, πέρα από την ειδικότητα που δήλωσαν, τα ακριβή χαρακτηριστικά της εργασίας τους, τότε αυτόματα «τιμωρούνται» χάνοντας την κάρτα ανεργίας και τα όποια επιδόματα ανεργίας δικαιούνται.

Η ρύθμιση αυτή έχει ως προφανή στόχο να αφαιρέσει το δικαίωμα επιλογής του χρόνου και του χώρου εργασίας από τους ανέργους, να πείσει όσους δεν πείστηκαν ακόμα από τις μαζικές απολύσεις και την φτωχοποίηση που μας επιβάλλουν τα αφεντικά ότι δουλεύουμε όπου, όπως κι όποτε μας πούνε χωρίς να λέμε κουβέντα. Ταυτόχρονα με ένα delete θα αφαιρεθούν από τα μητρώα του ΟΑΕΔ χιλιάδες «απείθαρχοι» άνεργοι/ες και θα εξοικονομηθεί το ανάλογο κονδύλι από τα πενιχρά επιδόματα ανεργίας που θα δικαιούνταν.

Όμως υπάρχει κι ένας άλλος στόχος. Πολλές δουλειές στον ευρύτερο δημόσιο τομέα μπορεί να θεωρούνται «κοινωφελείς», αλλά αποτελούνε «σκατοδουλειές», όπου έρχεσαι αντιμέτωπος με άσχημες συνθήκες εργασίας. Π.χ. μπορεί ξαφνικά να φορτώσουν στους ανέργους όλη την πίεση της εξυπηρέτησης αγανακτισμένων πολιτών ή τον καθαρισμό χώρων χωρίς τα απαραίτητα ένσημα. Απέναντι στις άσχημες αυτές εργασιακές συνθήκες, οι εργαζόμενοι έχουν ως όπλα τις συλλογικές συμβάσεις, την συνδικαλιστική οργάνωση, τα ρεπό, τις άδεις και τα επιδόματα που χρειάζονται για να ανταπεξέλθουνε στον φόρτο εργασίας. Όλα αυτά που αφαιρούνται από τις συνθήκες εργασίας των «ωφελούμενων» ανέργων μαζί με τη σταθερή καταβολή μισθού. Συνεπώς, έχουμε χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας στο δημόσιο λόγω των πολιτικών των απολύσεων και της διαθεσμότητας, τις οποίες καλούνται από τον ΟΑΕΔ να καλύψουν με βάρβαρους όρους οι «τυχεροί» άνεργοι, υπό την απειλή της τιμωρίας.

Αυτή την εβδομάδα ο παραπάνω στόχος έγινε ακόμα πιο ξεκάθαρος. Ο ΟΑΣΑ ανακοίνωσε(http://www.oasa.gr/news.php?id=funk676) ότι 200 επιτυχόντες άνεργοι που είχαν κάνει αιτήσεις για διοικητικό προσωπικό στον ΟΑΣΑ, στα πλαίσια της «κοινωφελούς» εργασίας, θα πρέπει να καταθέσουν άμεσα τα χαρτιά τους για να ξεκινήσουν να εργάζονται ως ελεγκτές κομίστρου! Δηλαδή καλούνε ανέργους να ξυπνάνε κάθε μέρα απλήρωτοι, μετά από 1,2 και 3 χρόνια ανεργίας και για ένα 5μηνο να κυνηγάνε και να κόβουνε πρόστιμα σε άλλους ομοιοπαθείς τους, που δεν έχουν να πληρώσουν το 1,40 που κοστολογείται η κάθε μετακίνηση! Οι άνεργοι που καλούνται να γίνουν κανίβαλοι και κεφαλοκυνηγοί δεν γνώριζαν την ακριβή θέση εργασίας στον ΟΑΣΑ και τους γνωστοποιείται τώρα, μαζί με τον εκβιασμό ότι αν αρνηθούν αν στραφούν εναντίον της τάξης τους θα χάσουν επιδόματα και το δικαίωμα να ξανακάνουν αιτήσεις για τέτοια προγράμματα.

Τα προγράμματα «κοινωφελούς» εργασίας δεν μας προσφέρουν κανένα «όφελος», αντίθετα αποτελούν μια επιταχυνόμενη εργασιακή βαρβαρότητα που απειλεί τις ζωές μας ως ανέργους. Επιπλέον, μέσω αυτών το κράτος και τα αφεντικά έχουν βαλθεί να προωθήσουν και τις πιο νοσηρές σκέψεις τους ενάντια στην συλλογική μας αξιοπρέπεια ως εργατική τάξη. Καλούμε τους άνεργους/ες να αντιδράσουμε μαζικά στη διάταξη περί διαγραφής των ανέργων, με στόχο να αποσυρθεί. Καλούμε τους «ωφελούμενους» του ΟΑΣΑ που προορίζονται για ελεγκτές να αρνηθούνε τη συγκεκριμένη θέση εργασίας και να ζητήσουν συλλογικά να εργαστούν ως διοικητικό προσωπικό, απομονώνοντας όσους συναδέλφους τους επιλέξουν «με χαρά» να γίνουν ρουφιάνοι, κεφαλοκυνηγοί των αφεντικών και κανίβαλοι άλλων ανέργων. Καλούμε κάθε εργαζόμενο/η, κάθε αγωνιζόμενο/η να αγωνιστεί τώρα ενάντια στη σύγχρονη δουλεία των προγραμμάτων «κοινωφελούς» εργασίας.

Κάποιοι/ες «ωφελούμενοι/ες»

Πηγή:synekox.espivblogs.net

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *