Χαστούκι σε Αλαφούζο-Δούρου-Μελισσανίδη: το Ελεγκτικό Συνέδριο απέρριψε για δεύτερη φορά το χάρισμα 7 εκατ. από την Περιφέρεια για το γήπεδο

b59ff83f60a64833d30e8c1ed85deb10Το ΣΤ’ Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου απέρριψε την αίτηση ανάκλησης που κατέθεσε η ΠΑΕ Παναθηναϊκός του Αλαφούζου κατά της Πράξης 381 του Ε’ Κλιμακίου (ΣΤ’ Διακοπών), το οποίο έκρινε «ότι είναι μη νόμιμη η χρηματοδότηση του έργου αναβάθμισης του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας από πόρους της Περιφέρειας και ότι, ως εκ τούτου, κωλύεται η υπογραφή της ελεγχόμενης σύνδεσης». Η σύμβαση κρίθηκε για δεύτερη φορά παράνομη!

Η απόφαση θα καθαρογραφεί τις επόμενες μέρες.

Πρόκειται για ένα ηχηρό χαστούκι, όχι μόνο στον καπιταλιστή Αλαφούζο, που θέλει να κάνει μπίζνες με δημόσιο χρήμα, όχι μόνο στον Γιάννη Σγουρό, που έσπευσε να καταρτίσει και να περάσει από το Περιφερειακό Συμβούλιο τη σύμβαση με τον Αλαφούζο λίγο πριν παραδώσει τη διοίκηση, αλλά και στη συριζαία περιφερειάρχη Ρένα Δούρου, η οποία –αφού συναντήθηκε με τον Αλαφούζο- αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε παρέμβαση της Περιφέρειας στο Ελεγκτικό Συνέδριο, για να στηρίξει την Πράξη 381. Αντίθετα, έκανε πλάτες στον Αλαφούζο, αφήνοντάς του όλο το πεδίο ελεύθερο μπας και καταφέρει να πετύχει την έγκριση της σκανδαλώδους σύμβασης χρηματοδότησής του από την Περιφέρεια.

Και βέβαια, πρόκειται για ένα ηχηρό χαστούκι και σ’ έναν άλλο καπιταλιστή του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, τον Δ. Μελισσανίδη, ο οποίος προσδοκά να πάρει 20 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια (ο Σγουρός ενέκρινε το σχετικό κονδύλιο και η Δούρου το ενέγραψε για δεύτερη συνεχή χρονιά στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας για το 2015).

Θυμίζουμε, ότι το σκεπτικό της Πράξης 381 αναφέρει ότι δεν είναι δυνατόν να δίνονται κονδύλια της περιφέρειας για ένα γήπεδο που έχει ακόμη ζωή μόλις 2 χρόνια και 3 μήνες, και μάλιστα σε μια περίοδο κρίσης, «αποστερώντας την Περιφέρεια από σημαντικά ποσά που θα μπορούσαν να διατεθούν για τις λοιπές αποστολές της, οι οποίες σε περιόδους έντονης δημοσιονομικής κρίσης, όπως αυτή που διανύει η χώρα, έχουν ιδιαίτερη σημασία είτε λόγω του αναπτυξιακού χαρακτήρα τους είτε λόγω του ότι αποσκοπούν στην ανακούφιση των κοινωνικών ομάδων που υφίστανται τις δυσμενέστερες συνέπειες της κρίσης αυτής». Ενα συντηρητικό δικαστήριο «βγαίνει από τ’ αριστερά» σε μια δήθεν αριστερή περιφερειακή διοίκηση.

Πέρα απ’ αυτή την ειδική αιτιολογία, το ΕΣ παραθέτει και μία γενική αιτιολογία, που έχει εφαρμογή και στην περίπτωση του Αλαφούζου και στην περίπτωση του Μελισσανίδη. Αναφέρει η Πράξη 381:

«Η αρμοδιότητα επιχορήγησης των αθλητικών σωματείων, η οποία, μεταξύ άλλων, μπορεί να αφορά στην εκτέλεση, βελτίωση ή συντήρηση αθλητικών έργων ή εγκαταστάσεων ανήκει, κατ’ αρχήν, στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (…) Η κρατική αυτή αρμοδιότητα επιτρεπτώς μεταβιβάζεται στις Περιφέρειες, σύμφωνα με το άρθρο 102 παρ. 1 του Συντάγματος, υπό την προϋπόθεση ότι μεταφέρονται οι απαιτούμενοι για την άσκηση αυτής οικονομικοί πόροι, σύμφωνα με το άρθρο 102 παρ. 5 του Συντάγματος (…) Σε κάθε περίπτωση δεν έχει προβλεφθεί η μεταφορά στην Περιφέρεια των αναγκαίων οικονομικών πόρων για την άσκηση της αρμοδιότητας αυτής, ήτοι της χρηματοδότησης των εργασιών αναβάθμισης του γηπέδου (…) αντιθέτως, οι πόροι για την υλοποίηση του αντικειμένου της σύμβασης θα προέλθουν μέχρι του ποσού των 7.000.000 ευρώ από ίδιους πόρους της Περιφέρειας».

Η απαγόρευση αυτή είναι γενική και δεν αφορά μόνο το γήπεδο του Αλαφούζου, αλλά και το γήπεδο του Μελισσανίδη. Η Περιφέρεια δεν δικαιούται να κόβει κονδύλια από τον προϋπολογισμό της και να πληρώνει για τον εκσυγχρονισμό ή την κατασκευή γηπέδων. Αυτό είναι αρμοδιότητα της ΓΓΑ και αν τη μεταβιβάζει στην Περιφέρεια, πρέπει να της μεταβιβάσει και τους απαραίτητους πόρους! Κάτι τέτοιο, φυσικά, δεν έχει γίνει. Αλλωστε, είναι γνωστό πως όχι μόνο στα χρόνια της κρίσης, αλλά και πριν, γίνονταν τεράστιες περικοπές ακόμη και στους συμφωνημένους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους της αυτοδιοίκησης.

Ο Αλαφούζος έχει δικαίωμα, σε 15 μέρες από την παραλαβή της απόφασης, να καταθέσει αίτηση αναθεώρησης που θα εκδικαστεί από τη Μείζονα Επταμελή Σύνθεση του Ελεγκτικού Συνέδριου.

Τι θα κάνει η περιφερειακή διοίκηση Δούρου; Θα συνεχίσει να κάνει πλάτες στον Αλαφούζο ή θ’ αποφασίσει, μετά και τη δεύτερη απορριπτική απόφαση, να παρέμβει στο τελευταίο επίπεδο κρίσης του Ελεγκτικού Συνέδριου υπέρ του δημόσιου συμφέροντος, ζητώντας να απορριφθεί η αίτηση αναθεώρησης του Αλαφούζου και η σύμβαση να κηρυχτεί τελεσίδικα παράνομη;

Πηγή: Εφημερίδα “ΚΟΝΤΡΑ”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *