Βιβλιοπαρουσίαση: Ισαάκ Ιλίτς Ρούμπιν, «Μελέτες για τη θεωρία του χρήματος στον Μαρξ»

2016_02_23_EktosGrammis_rubin_InvitationΟι εκδόσεις Εκτός Γραμμής σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου τους

Ισαάκ Ιλίτς Ρούμπιν

Μελέτες για τη θεωρία του χρήματος στον Μαρξ

Θα μιλήσουν:

Λεωνίδας Βατικιώτης, Οικονομολόγος – Δημοσιογράφος

Γιάννης Μηλιός, Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο ΕΜΠ

Σάββας Μιχαήλ, Συγγραφέας

Δημήτρης Παπαφωτίου, Εκτός Γραμμής

 

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου, 7:30 μ. μ.

ART GARAGE

Σολωμού 13, Εξάρχεια

***

Στην αξιακή θεωρία του ο Μαρξ δεν ξεκινά από την τυχαία εξίσωση δύο προϊόντων καθαυτά αλλά από την ολόπλευρη εξίσωση κάθε εμπορεύματος με όλα τα υπόλοιπα, εξίσωση που πραγματοποιείται με τη μορφή της αντικειμενικής αποτίμησης της αξίας κάθε εμπορεύματος μέσω της αγοράς με τη διαμεσολάβηση του χρήματος. Ο Μαρξ δεν εξετάζει την ανταλλαγή εν γένει αλλά την αναπτυγμένη στην ουσία χρηματική ανταλλαγή ως θεμελιώδη κοινωνική μορφή του κοινωνικού «μεταβολισμού», δηλαδή της κοινωνικής παραγωγής. Η μαρξική θεωρία της αξίας δεν αποτελεί «διαλεκτική συναγωγή από την ουσία της ανταλλαγής», αλλά ανάλυση μιας συγκεκριμένης κοινωνικής μορφής παραγωγής, της εμπορευματικής παραγωγής.

Ποια είναι η θέση του Κεφαλαίου στην οικονομική θεωρία; Αποτελεί ο μαρξισμός προέκταση της εργασιακής θεωρίας της αξίας του Ρικάρντο ή βασίζεται σε μια «αλλαγή παραδείγματος»; Σε τι συνίσταται η επιστημονικότητα της μαρξικής θεωρίας και πάνω σε ποιες προϋποθέσεις μπορεί να συγκροτηθεί μια σύγχρονη ανάγνωση του Μαρξ;

Στο ανά χείρας δοκίμιο ο Ισαάκ Ιλίτς Ρούμπιν αναλύει τις βασικές έννοιες της μαρξικής θεωρίας ως το αποτέλεσμα μιας δομής σχέσεων παραγωγής, όπου το χρήμα δεν αποτελεί ένα απλό μέσο αντιπραγματισμού/ανταλλαγής αλλά το στοιχείο συγκρότησης της κεφαλαιοκρατικής κοινωνίας. Το έργο του Σοβιετικού θεωρητικού αποτελεί καθοριστικό σημείο αναφοράς για όλες τις σύγχρονες αναγνώσεις του Κεφαλαίου του Μαρξ, εγκαινιάζοντας μια νέα πρόσληψη του μαρξικού έργου, επιστημονική και όχι ιστορικιστική, και αναδεικνύοντας την έννοια της αξιακής μορφής σε ακρογωνιαίο λίθο της μαρξικής θεωρίας.

Ο Ισαάκ Ιλίτς Ρούμπιν γεννήθηκε το 1896 στο Ντάουγκαβπιλς της σημερινής Λετονίας. Νεαρός εντάχθηκε στο εργατικό κίνημα προσχωρώντας στην Bund, ενώ αργότερα έγινε μέλος των μενσεβίκων-διεθνιστών, της αριστερής πτέρυγας του κόμματος των μενσεβίκων, στην Κεντρική Επιτροπή των οποίων εκλέχτηκε το 1920. Σπούδασε νομικά, έγινε καθηγητής στο πρώτο Πανεπιστήμιο της Μόσχας (1921) και συμμετείχε στη Λαϊκή Επιτροπή Εκπαίδευσης, ενώ δίδαξε Πολιτική Οικονομία στο Ινστιτούτο Κόκκινης Καθηγεσίας, στο Ινστιτούτο Οικονομίας και στο Κομμουνιστικό Πανεπιστήμιο Σβερντλόφ. Εργάστηκε ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Μαρξ-Ένγκελς της Μόσχας υπό τον Νταβίντ Ριαζάνοφ (1926-30), η συνεργασία με τον οποίο καθόρισε το έργο αλλά και τη ζωή του. Δημοσίευσε σειρά βιβλίων ανάμεσα στα οποία οι Μελέτες για τη θεωρία της αξίας του Μαρξ (1923) και η Ιστορία της οικονομικής σκέψης (1926), ενώ μετέφρασε στη ρωσική γλώσσα σημαντικά έργα του Μαρξ. Φυλακίστηκε πρώτη φορά από την GPU, το 1923-1924, συνελήφθη ξανά το 1930, ενώ το 1931 περιλήφθηκε στη δίκη των μενσεβίκων, όπου καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε χρόνων. Ύστερα από τρία χρόνια απομόνωσης εξορίστηκε στο Καζαχστάν. Το 1937 συνελήφθη πάλι, καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε στις 27 Νοεμβρίου.

Οι εκδόσεις Εκτός Γραμμής είναι ένα μη κερδοσκοπικό, πολιτικό και θεωρητικό εγχείρημα στον χώρο του βιβλίου. Την ευθύνη λειτουργίας τους έχει εκδοτική ομάδα και οι αποφάσεις για την κατεύθυνση και το πρόγραμμα λαμβάνονται συλλογικά. Στόχος μας, η έκδοση βιβλίων χρήσιμων στον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση, για τη σύγχρονη πολιτική, θεωρητική, ιστορική και πολιτιστική αναζήτηση και δράση των καταπιεσμένων τάξεων και της Αριστεράς. Προσδοκία μας, οι εκδόσεις Εκτός Γραμμής να βρουν νέες και νέους συνοδοιπόρους αποτελώντας βήμα για τη νέα γενιά, και να συμβάλουν στην προσέγγιση των μεγάλων ερωτημάτων των καιρών μας.

εκδόσεις Εκτός Γραμμής

Στρατηγοπούλου 7, 11 472, Αθήνα

τηλ. / fax: 210 6451975

κιν.: 6944182975

διανομή: 6955814624

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *