Ιντριγκες των αστικών κομμάτων για την νομή της κυβερνητικής εξουσίας

Πήγε, λοιπόν, ο ΓΑΠ, σήμερα και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της δημοκρατίας δηλώνοντας ότι πρόθεση του είναι να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες –χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινήσεις- για την συγκρότηση κυβέρνησης μαζί με τα υπόλοιπα αστικά κόμματα.
Δεν μας είπε τον τρόπο που θα γίνει αυτό αλλά το δεδομένο είναι ότι οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις έχουν πάρει φωτιά.

Σε δηλώσεις του ο Παπανδρέου, μετά την συνάντησή του με τον Παπούλιας μας είπε ότι είναι πρόθυμος να «συμβάλει καθοριστικά σε μια κυβέρνηση ευρύτατης συμμαχίας μιας κυβέρνησης που θα έχει ως βασικό στόχο την ψήφιση νομοσχεδίων και την εφαρμογή των όποιων βημάτων χρειάζονται που απορρέουν από τις ιστορικές αποφάσεις τις 26ης Οκτωβρίου». «Η απόφαση αυτή της 26ης Οκτωβρίου και η εφαρμογή όσων βημάτων απορρέουν από αυτήν είναι προϋπόθεση για την παραμονή μας στο ευρώ. Είναι τόσο σημαντικές οι στιγμές», συμπλήρωσε.

Είναι φανερό είναι ότι ο τύποις πρωθυπουργός λειτουργεί σαν ένας κοινός χαρτοπαίχτης, με μπλόφες και με σημαδεμένα χαρτιά. (Δεν θέλει να ξεκολλήσει με τίποτα από την πρωθυπουργική καρέκλα. «Πάσχει απ’ το σύνδρομο Καντάφι» όπως έλεγαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ).
Κι αυτό γιατί απ’ την μια δηλώνει –χτες στην βουλή και σήμερα στην συνάντησή του με τον Παπούλια- ότι «δεν είναι κολλημένος με τις καρέκλες», εννοώντας προφανώς ότι αν βρεθεί συμφωνία με τα άλλα αστικά κόμματα μπορεί και να μην είναι πρωθυπουργός, κάτι που θέτει σαν όρο η Ν.Δ. για να συμμετάσχει σε κυβερνητικό σχήμα. Αυτό συνεπάγεται όμως ότι αν δεν βρεθεί συμφωνία, κάτι που
διαφαίνεται μέχρι τώρα μετά τις δηλώσεις Σαμαρά, η κυβέρνηση θα προχωρήσει μόνη της με τον ίδιον στην πρωθυπουργική καρέκλα. 

Πέρα όμως από τους σχεδιασμούς που μπορεί να έχει ο Γ. Παπανδρέου για το πολιτικό του μέλλον σήμερα έκανε άλλη μια φορά καθαρό πώς θεωρεί αυτή την συγκυβέρνηση, λέγοντας ότι εκτός απ’ την δανειακή συμφωνία η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να εγκρίνει όλα τα
νομοσχέδια που θα συνοδεύουν το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Θέλει δηλαδή να δεσμεύσει όλα τα κόμματα που θα συμμετέχουν στην νέα κυβέρνηση να υποστούν το πολιτικό κόστος απ’ όλη την βαρβαρότητα που θα φέρουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, ακολουθώντας την συνηθισμένη εκβιαστική του τακτική λέγοντας ότι διαφορετικά η χώρα θα φύγει από το ευρώ.

Περιμένουμε την νεώτερη  τοποθέτηση της Ν.Δ., για να δούμε πώς διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό. Να θυμίσουμε ότι μετά την χθεσινή ομιλία Παπανδρέου στην βουλή ο Σαμαράς είχε δηλώσει ότι οι μάσκες έπεσαν, δεν έγινε κανένας όρος και προϋπόθεση δεκτή από τον πρωθυπουργό που είχε θέσει ο ίδιος και ζήτησε άμεσα εκλογές. Το πλαίσιο που έχει θέσει ουσιαστικά η Ν.Δ μετά και τις τελευταίες εξελίξεις ήταν η παραίτηση του ΓΑΠ, για να μην έχει αυτός την πρωτοβουλία των κινήσεων.  Επίσης, αυτό που θέλει να αποφύγει με κάθε τρόπο η Ν.Δ είναι να έρθει για ψήφιση στην βουλή (σε περίπτωση συγκυβέρνησης) πακέτο η δανειακή σύμβαση την οποία έχει πει ότι θα ψηφίσει μαζί με τα συνοδευτικά μέτρα με το μνημόνιο κι αυτό γιατί δεν θέλει να χρεωθεί τα μέτρα πριν από τις εκλογές. Σκεπτόμενος έξυπνα –για την αστική του λογική πάντα- θέλει να εξαπατήσει τους ψηφοφόρους και να κλέψει την ψήφο τους με ένα «θολό» προεκλογικό πρόγραμμα και μετά να τους ρίξει την «κατραπακιά» των μέτρων.

Ετοιμα να συμμετάσχουν στην αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού σε μια κυβέρνηση «εθνικής επιβίωσης» όπως την χαρακτήρισε η Μπακογιάνη είναι το ΔΥΣΥ και το ΛΑΟΣ –θέλοντας με κάθε τρόπο να συμμετάσχει και η Ν.Δ- ενώ παράθυρο για συμμετοχή του άφησε και το πολιτικό μόρφωμα του Κουβέλη προτείνοντας ναι μεν εκλογές τις οποίες χαρακτηρίζει «την καλύτερη λύση» ενώ σε προηγούμενη ανακοίνωσή της «την μόνη έντιμη και καθαρή λύση».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *