Ηλεκτρική ενέργεια και κερδοσκοπία

Ηταν το 1999 –αν δεν κάνουμε λάθος- που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ψήφιζαν μαζί την πρώτη ρύθμιση «απελευθέρωσης» του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας, με την κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου της ΔΕΗ.

Από τότε μια σειρά ντόπιοι και ξένοι επιχειρηματικοί όμιλοι- η γαλλική EdF, η γερμανική Enercon, η ισπανική Iberdrola σε συμμαχία με ελληνικές εταιρείες (π.χ. Ροκάς, ΤΕΡΝΑ), ο όμιλος Endesa – Μυτιληναίου κλπ – μπήκαν στο παιχνίδι ..της κερδοσκοπίας με την υποστήριξη των αστικών κυβερνήσεων.

Η κυβέρνηση επιδοτεί με χρήματα των φορολογουμένων την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ιδιώτες που στη συνέχεια τη …μοσχοπουλάνε στη ΔΕΗ.

Παράλληλα διεξάγεται μια ενδοκαπιταλιστική αντιπαράθεση για το ποιοι επιχειρηματικοί όμιλοι θα αναλάβουν την κατασκευή νέων ενεργειακών μονάδων όπως και την συντήρηση των παλιών –όλα αυτά στα πλαίσια της γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής για εξ ολοκλήρου ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ-.

Σε ένα τέτοιο φαγοπότι θα μπορούσαν να λείψουν και οι δημοσιογραφικές πένες που στηρίζουν τον έναν ή τον άλλον πλουτοκράτη;
Σ’ αυτή την κατεύθυνση πρέπει να δούμε και τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα του Δημήτρη Ρίζου για «το μεγάλο σκάνδαλο της ανάθεσης του έργου της Μεγαλούπολης».
Κάποιος καπιταλιστής, φίλα προσκείμενος στον Ρίζο, θεωρεί ότι «τον έριξαν» …

Καταλαβαίνετε τώρα πώς γίνονται αυτές οι δουλειές …

Επειδή όμως το θέμα της συνεχιζόμενης ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και της Ηλ. Ενέργειας, είναι πάρα πολύ σοβαρό θα επανέλθουμε με μια πιο ολοκληρωμένη ανάρτηση.

Αρκεί προς το παρόν να αναφέρουμε ότι σχεδιάζουν επενδύσεις 11 δισ. ευρώ άμεσα στη ΔΕΗ ΑΕ και 2 δισ. – μέσω θυγατρικών και κοινοπραξιών.
Κύριος στόχος, η αύξηση της κερδοφορίας των μετόχων της ΔΕΗ (προβλέπουν τα μεικτά κέρδη, δηλαδή προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων -ΕΒΙΤΑ- να εκτιναχτούν στο 40,9% το 2014 από 14,9% που είναι σήμερα).

Στόχος των αστικών κυβερνήσεων τα εγγυημένα υπερκέρδη των πολυεθνικών, της ντόπιας πλουτοκρατίας, των εμπόρων εισαγωγών και μεταπρατών ηλεκτρικής ενέργειας σε βάρος των καταναλωτών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *