Σκυλοκαβγάς για αγορές όπλων πάνω από τον χρεοκοπημένο εργαζόμενο λαό

Αμερικανικές εταιρείες μέσω της προσφοράς μεταπεισμένων όπλων πάνε να ελέγξουν τις πολεμικές προμήθειες

Καθημερινά οι αποκαλύψεις για τις μίζες από τις αγορές όπλων των κυβερνήσεων Σημίτη και Καραμανλή αυξάνονται. Ο Μεϊμαράκης που κατηγορείται για αυτά που έγιναν και για αυτά που δεν έγιναν επί υπουργίας του στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αφού και τα δύο μπορούν να φέρουν τα κατάλληλα δωράκια -είχε εξάλλου κατηγορηθεί ως «προστάτζας» από τον Πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρη-, πήρε την κατάλληλη θέση στη λίστα της ντροπής. Ακολουθεί τον Γ.Σμπώκο, δεξί χέρι του προφυλακισμένου Α.Τσοχατζόπουλου, ο οποίος είχε διαχειριστεί 40 εκατ. ευρώ από μίζες, τα οποία επένδυσε σωστά, φτάνοντας να κερδίσει άλλα 40 εκατ. ευρώ. Ποιος μπορεί να μην αναγνωρίσει ότι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ διαχειρίζονται άριστα την προσωπική τους περιουσία που δημιούργησαν με τις θυσίες και τη λεηλασία του λαού μας. Οι μέθοδοι γνωστοί: Βατοπέδι, Μεγάλα Έργα, C4I, Χρηματιστήριο, Ολυμπιάδα 2004, Αγορές όπλων κλπ. κλπ. κλπ. Βέβαια, η λίστα έχει και Σπ.Σπηλιωτόπουλο. Βλέπεις «οι κυβερνήσεις πέφτουνε αλλά η αγάπη για τις μίζες, μένει»!

Οι τελευταίοι όμως κατάλογοι ονομάτων διαπλεκόμενων πολιτικών από πολλούς θεωρούνται και ως παράπλευρη απώλεια της τεράστιας σύγκρουσης συμφερόντων, εκτός των άλλων, μεταξύ των αμερικανικών και ευρωπαϊκών πολεμικών βιομηχανιών. Όλοι αυτοί που το υποστηρίζουν αυτό δεν ξεχνούν ότι το Σκάνδαλο της SIEMENS ξέσπασε εξαιτίας του οικονομικού πολέμου με τις αμερικάνικες πολυεθνικές επιχειρήσεις. Στην Ελλάδα, τη προνομιακή προβολή των αποκαλύψεων ανέλαβε η μεγαλύτερη συντηρητική εφημερίδα, οι μεγαλοδημοσιογράφοι της οποίας διατηρούν άριστες σχέσεις με την αμερικανική πρεσβεία και τη CIA, όπως μας ενημέρωσαν τα WIKILEAKS! Σήμερα, ο δημοσιογραφικός όμιλος του Χατζηνικολάου βγαίνει μπροστά και σίγουρα δεν παίζει μόνος. Σε μια σύγκρουση που χτυπά το σαμάρι-Ε.Μειμαράκη για να την «ακούσει» ο πρωθυπουργός Α.Σαμαράς, με τη γνωστή κωλοτούμπα έναντι των Μνημονίων και την προσέγγιση του γερμανικού ιμπεριαλισμού. Σίγουρα όλοι ετοιμάζονται για την επομένη των Αμερικανικών εκλογών, που οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες σε όλα τα επίπεδα.

Οι πολεμικές βιομηχανίες και οι τελευταίες ελληνικές συγκυβερνήσεις έχουν γυρίσει σελίδα. Αφού δε μπορούν να κάνουν παιχνίδι με τις αγορές όπλων, επιχειρούν να παραμυθιάσουν το λαό μας με τις πολύτιμες, δωρεάν παραχωρήσεις μεταχειρισμένου πολεμικού υλικού από τις ΗΠΑ. Ο οικονομικός πόλεμος ΗΠΑ-Ε.Ε. αποκτά νέα στοιχεία αφού μέσω αυτής της διαδικασίας οι αλυσίδες παραγωγής των πολεμικών βιομηχανιών παρατείνονται χρονικά, εξασφαλίζουν αγορές των ανταλλακτικών και μέσων συντήρησης. Παράλληλα, επιχειρούν να λάβουν καλύτερη θέση στη διεκδίκηση των νέων πολεμικών εξοπλισμών που θα γίνουν όταν οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέψουν.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες πιέζουν ή καλύτερα εκβιάζουν χρησιμοποιώντας ως όπλα την οικονομική βοήθεια της Ε.Ε. και την Τρόικα, το οικονομικό, στρατιωτικό και πολιτικό κατεστημένο με το οποίο συναλλάσσονται δεκαετίες τώρα, ενώ οι ΗΠΑ έχουν άλλα μέσα. Ας δώσουμε το λόγο στο Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr που με συνέπεια και συνέχεια παίζει τον συγκεκριμένο ρόλο που έχει αναλάβει: «Δεύτερο σημάδι εντός ολίγων ημερών ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες – για διάφορους λόγους – να μην επιτρέψουν την εσωτερική κατάρρευση στην Ελλάδα: Για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε η κρίση, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον «εξέφρασε την κατανόηση των ΗΠΑ και την αναγνώριση των μεγάλων θυσιών του ελληνικού λαού, ο οποίος προχωρεί σε μεταρρυθμίσεις αναγκαίες για τη διατήρηση της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Έχουμε δηλώσει πολύ σαφώς ότι μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η επιτυχία της ευρωπαϊκής οικονομίας και της ευρωζώνης. Οι πρόσφατες προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, αλλά και στην Ισπανία και την Ιταλία μας έστειλαν σημάδια που δείχνουν ότι υπάρχει μια πολύ σοβαρή αντιμετώπιση στην Ευρώπη της διαχείρισης του προβλήματος». Η δήλωση έρχεται σε μία στιγμή που η κυβέρνηση Σαμαρά κλυδωνίζεται στην προσπάθειά της να λάβει μέτρα που κυμαίνονται μεταξύ των 11,5 και 20 δισ. ευρώ και η ίδια η ελληνική κοινωνία είναι σε αναβρασμό. Ο αμερικανικός Τύπος σημειώνει ότι “Η Ελλάδα μπορεί να πέσει στην άβυσσο, αν δεν βρεθεί γρήγορα μια λύση στο οικονομικό πρόβλημα” και σίγουρα η δήλωση της επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είναι ένα ουσιαστικό μήνυμα στήριξης της χώρας, ειδικά προς τις αγορές.

Έρχεται μάλιστα λίγες ημέρες μετά το πρώτο μήνυμα που έστειλαν οι ΗΠΑ στην υπόθεση της δωρεάς των 400 αρμάτων μάχης Μ1Α1 Abrans και των εκατοντάδων οχημάτων που παραχωρούν στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, με τον τριπλασιασμό των υπό παραχώρηση ετοιμοπόλεμων αρμάτων! Η κίνηση μόνο τυχαία δεν είναι και ερμηνεύεται ως επίδειξη της βούλησης των ΗΠΑ να προστατέψουν την “επένδυσή” τους στην Ελλάδα. Σε μια δεύτερη παράλληλη εξέλιξη αναμένεται και σε δύο άλλες δωρεάν παραχωρήσεις: Σύντομα να υπάρξουν εξελίξεις στο θέμα της δωρεάν παραχώρησης μαχητικών αεροσκαφών F-15E από τα αμερικανικά αποθέματα. Τα 48 πρώτα αεροσκάφη θα βγουν από την υπηρεσία μέχρι το τέλος του έτους και ήδη οι Ισραηλινοί έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για 20 από αυτά προκειμένου να ενισχύσουν την δύναμη κρούσης που διαθέτουν. Το μαχητικό χαρακτηρίζεται από τους αξιωματικούς του ΓΕΑ ως “μαχητικό Ανατολικής Μεσογείου”, λόγω της μεγάλης ακτίνας δράσης που έχει και της δυνατότητας να μένει πολλές ώρες σε περιπολία στην αχανή Α.Μεσόγειο, χωρίς ανάγκη ανεφοδιασμού. Το δεύτερο πρόγραμμα δωρεάν παραχωρήσεων, αφορά τα μεταφορικά ελικόπτερα UH-60A/L από τα οποία περί τις 50 μονάδες είχαν εξασφαλιστεί από τον προηγούμενο Α/ΓΕΣ Φ.Φράγκο, πέρσι τέτοια εποχή προκειμένου να αντικαταστήσουν τα “αρχαία” UH-Τους επόμενους μήνες αναμένεται να κληθεί η ελληνική στρατιωτική επιτροπή και να επιλέξει τα ελικόπτερα που προσφέρονται προκειμένου να γίνει επιλογή αυτών που είναι σε καλύτερη κατάσταση, καθώς δεν αποκλείεται πέρα από τις μετακυλήσεις να έχουμε και ακύρωση παραλαβής κάποιων από τις 20 μονάδες του NH-90…»!

Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι απλό: τα LEOPARD της Γερμανίας και του Μυτιληναίου βλέπουν την πλάτη των σαραβαλιασμένων αμερικανικών ABRAMS, τα ευρωπαϊκά αεροσκάφη EUROFIGHTER παρά τις προσπάθειες της Τρέμη έχασαν τη μάχη, ενώ στη θέση των ΝΗ-90 προτείνονται τα μεταχειρισμένα μεταφορικά ελικόπτερα UH-60A/L! Φυσικά, η μάχη αυτή δε θα λήξει τόσο εύκολα. Ήδη η γερμανική κατασκευάστρια εταιρεία των LEOPARD «κάνει άνοιγμα» στην Intracom του Κόκκαλη, ο οποίος διατηρεί τεράστιους δεσμούς με τους αμερικανικούς κολοσσούς της πολεμικής βιομηχανίας και το ΝΑΤΟ. Τέλος, μερίδιο φαίνεται να εξασφαλίζει το Ισραήλ

Ας κάνουμε όμως ορισμένες επισημάνσεις. Παρά το γεγονός ότι οι Αρχηγοί ΓΕΣ Αντιστράτηγοι Φραγκούλης Φράγκος και Ζιαζιάς, οι ΥΕΘΑ Μπεγλίτης-Αβραμόπουλος-Φραγκούλης Φράγκος-Παναγιωτόπουλος, η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ και τα μιλιταριστικά μέσα διαβεβαίωναν ότι τα συγκεκριμένα τεθωρακισμένα είναι σε άριστη κατάσταση και μπορούν άμεσα να ενταχθούν στις μονάδες, τώρα αποκαλύπτεται ότι: η αρχική παρτίδα ενσωμάτωσε εκατοντάδες μεταχειρισμένα τεθωρακισμένα που βρίσκονται σε τραγική κατάσταση. Τώρα, στέλνεται εκ νέου επιτροπή στρατιωτικών για να διαλέξει από διαφορετική παρτίδα. Το κόστος μεταφοράς είναι 4.2 εκατ. ευρώ και το κόστος συντήρησης 500.000 ευρώ το καθένα. Μάλλον, 200 εκατ. ευρώ δε θα μπορούσαν να θεωρηθούν δωρεάν προσφορά! Φυσικά, όλοι γνωρίζουν ότι η αποδοχή των ABRAMS και των εκατοντάδων ΤΟΜΑ που τα ακολουθούν σημαίνει απόλυτο έλεγχο της ελληνικής αρματικής αγοράς για τα επόμενα χρόνια!

Η αγορά των ελικοπτέρων ΝΗ-90 είναι ένα μεγάλο παρατεταμένο σκάνδαλο, αφού όλες οι στρατιωτικές επιτροπές είχαν επιλέξει τα αμερικανικά Black Hack, αλλά για πολιτικούς λόγους, και πιο συγκεκριμένα για να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή πολεμική βιομηχανία με αντίτιμο την είσοδο της «Ισχυρής Ελλάδας» του Σημίτη στην ΟΝΕ και το ΕΥΡΩ, επιλέχθηκαν τα πανάκριβα ΝΗ-90, μαζί με άλλα ευρωπαϊκά οπλικά συστήματα.

Για να δούμε που κατέληξε η προμήθεια των μεταγωγικών αεροσκαφών C 27. Η ιταλική κατασκευάστρια εταιρεία και ενώ της είχε καταβληθεί το 80% της τιμής τους, παρέδωσε πολύ αργότερα από ότι είχε συμφωνηθεί ένα τμήμα της παραγγελίας (τα 8 από τα 12), τα οποία παρουσιάζουν τρομερά λειτουργικά προβλήματα, δεν έχουν εξασφαλιστεί τα ανταλλακτικά που απαιτούνται, ούτε τα αντισταθμιστικά που προβλέπονταν. Αυτή την στιγμή από τα 8 αεροσκάφη που έχουν παραγγελθεί πετάνε 2-3 αφού αντιμετώπισαν προβλήματα ακόμα και στεγανοποίησης των θυρών. Στην πορεία προέκυψαν και ρήτρες ύψους 90 εκατ. ευρώ από την ΓΔΑΕΕ.

Τώρα, με πρόφαση τα γνωστά οικονομικά προβλήματα, η ιταλική κατασκευάστρια εταιρεία Alenia προτείνει την ακύρωση της παράδοσης των τελευταίων τεσσάρων μεταγωγικών αεροσκαφών C 27. Πρόταση την οποία οι Ιταλοί παρουσιάζουν ως διευκόλυνση. Όλοι όμως γνωρίζουν ότι η ιταλική εταιρεία έχει βρει ήδη να πουλήσει τα αεροπλάνα, στο Μεξικό και σε τιμή διπλάσια απ΄ αυτή που τα αγόρασε το ελληνικό κράτος. Το 2003 αγοράστηκαν έναντι περίπου 20 εκατ. δολ. το ένα, ενώ η τιμή τους σήμερα ανέρχεται σε 53,3 εκατ. δολ. το ένα. Με λίγα λόγια η ιταλική εταιρεία θα επιστρέψει την προκαταβολή του ελληνικού κράτους, περίπου 40 εκατ. δολ. και θα πουλήσουν τα αεροπλάνα αυτά σε τρίτους, κερδίζοντας πάνω από 100 εκατ. δολάρια! Σ΄ αυτά προσθέστε τα ανυπέρβλητα προβλήματα που έχουν τα αεροσκάφη που ήδη μας έχουν παραδώσει με αποτέλεσμα να πετά το ένα από τα οκτώ και την απόλυτη αδιαφορία τους να υλοποιήσουν αντισταθμιστικά οφέλη, έχοντας μείνει στο 15%.

Η τύχη των μεταφορικών ελικοπτέρων απασχόλησε αλλεπάλληλα ΚΥΣΕΑ που δε μπόρεσαν να καταλήξουν σε απόφαση αφού και η συνέχιση της παραγγελίας, με τον τρόπο που γίνεται, αλλά και η ακύρωση της αποτελούν τεράστιο σκάνδαλο. Πραγματική πρόκληση για τον εργαζόμενο λαό μας που στενάζει από τα Μνημόνια, τις περικοπές και τους φόρους, κάτω από το βραχνά της συνολικής βάρβαρης ταξικής κυβερνητικής πολιτικής.

Έχει σημασία να δούμε τη «διαμάχη» ανάμεσα στο πολιτικό και στρατιωτικό κατεστημένο για το ποιος θα πάρει την ευθύνη. Οι συγκυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ-ΔΗΜΑΡ επιχειρούν να πετάξουν το μπαλάκι στο ΚΥΣΕΑ και στις επιτροπές του ΓΕΑ, προπαγανδίζοντας ότι αποφάσιζαν με βάση τις εκθέσεις των στρατιωτικών. Θυμηθείτε εξάλλου την προσπάθεια του Τσοχατζόπουλου να δείξει και σωστά, ότι στις αγορές όπλων δεν ήταν μόνος του, καθώς οι αποφάσεις λαμβάνονται σε επίπεδο κυβέρνησης και ΚΥΣΕΑ! Υπονοώντας ότι και στις μίζες δεν ήταν μόνος!

Στο δημοσίευμα (http://krisi2011.blogspot.com/2012/04/c-27.html) αναφέρεται ότι «Την ακύρωση της παραλαβής των υπολοίπων τεσσάρων μεταφορικών αεροσκαφών C-27, αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ, που συνεδρίασε το απόγευμα υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου. Σύμφωνα με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, έχουν ήδη παραληφθεί τα 8 από τα 12 που έχει παραγγείλει η Ελλάδα από ιταλική εταιρεία, αλλά μόνο ένα είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Έτσι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, βρίσκεται σε εξέλιξη συνεννόηση με την ιταλική εταιρεία, ώστε αντί των τεσσάρων αεροσκαφών να προμηθευτεί η Ελλάδα ανταλλακτικά για να λειτουργήσουν τα επτά που έχουν μεν παραληφθεί αλλά δεν υπάρχουν αρκετά ανταλλακτικά για να λειτουργήσουν πλήρως. Από την αλλαγή αυτή υπολογίζεται ότι θα εξοικονομηθούν περίπου 58 εκατομμύρια ευρώ. Το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε ακόμη το νέο εγχειρίδιο για την αντιμετώπιση των κρίσεων με βάση τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και την ανταπόκριση της Ελλάδας στην υποχρέωση να διαθέσει αξιωματικούς για τις δυνάμεις ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ».

Το δημοσίευμα (08-02-2012) με τίτλο « Για το επόμενο ΚΥΣΕΑ ,μετατέθηκε η οριστική λήψη απόφασης για το θέμα των C 27» αναφέρει ότι: «Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να δεχτεί τη πρόταση των Ιταλών να μην παραδοθούν τα τέσσερα τελευταία αεροσκάφη, αλλά ζητούνται σαφείς διαβεβαιώσεις και ατράνταχτες εγγυήσεις ότι τα χρήματα τα οποία εξοικονομούνται -περίπου 100 εκατομμύρια- θα μετατραπούν σε ανταλλακτικά και τεχνική υποστήριξη των οκτώ αεροσκαφών που έχουν παραληφθεί, αλλά από τα οποία πετάει μόνο το ένα! Οι διαβεβαιώσεις που δίνουν “μεσάζοντες” οι οποίοι πρόθυμα εμφανίστηκαν ως …μεσσίες δεν μπορούν να ληφθούν σοβαρά ,ούτε να έχουν τη μορφή εγγύησης. Απαιτούνται συγκεκριμένες και έγγραφες δεσμεύσεις των Ιταλών οι οποίοι με τα σημερινά δεδομένα είναι οι μόνοι κερδισμένοι της υπόθεσης. Τα τέσσερα αεροπλάνα είναι έτοιμα προς πώληση σε άλλη χώρα με τιμή κατά πολύ υψηλότερη των 25 εκατομμυρίων το καθένα που πούλησαν στην Ελλάδα. Επιτέλους ας απαιτήσουμε ότι πρέπει να απαιτεί ένας εξαιρετικός πελάτης ,όπως ήταν η Ελλάδα και για την Alenia, η οποία αεροπλάνα μας παρέδωσε αλλά …αεροπλάνα δεν έχουμε»!

Και ενώ η Τρόικα πιέζει για να εξυπηρετήσει την ιταλική εταιρεία, οι δημοσιογραφικές πληροφορίες αποκαλύπτουν ακόμη περισσότερες πτυχές του βρώμικου κόσμου των πολεμικών εξοπλισμών, όπου φυσικά οι μεσάζοντες θα λάβουν την προβλεπόμενη αμοιβή. Σχετικά πρόσφατα εκδόθηκε και διαταγή για αλλαγή του προέδρου της επιτροπής διαπραγματεύσεων του ΓΕΑ. Γιατί έγινε η αλλαγή κανείς δεν έχει εξηγήσει.

Ξαφνικά, «πριν από λίγες όμως μέρες, ο αξιωματικός που είχε επιλεγεί για να αντικαταστήσει συνάδελφό του στην επιτροπή που διαπραγματεύεται την υπόθεση των αεροσκαφών με τους Ιταλούς, υπέβαλε τη παραίτησή του, πριν καν αναλάβει καθήκοντα! Ο αξιωματικός στην επιστολή της παραίτησής του επικαλείται οικογενειακούς λόγους, αλλά όπως είναι φυσικό η κίνησή του έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στην Π.Α., αφού άπαντες δίνουν άλλη ερμηνεία στην υποβολή παραίτησης του συναδέλφου τους. Κι αυτό γιατί ο συγκεκριμένος αεροπόρος κλήθηκε να αναλάβει τη προεδρία σε μία επιτροπή διαπραγματεύσεων που μόλις είχε διαλυθεί προφανώς επειδή δεν κατέληγε σε “επιθυμητά συμπεράσματα”. Η παραίτησή του λοιπόν συνδέεται με την υπόθεση των μεταγωγικών, με την οποία πιθανότατα ο αξιωματικός δεν ήθελε να εμπλακεί. Η παραίτηση του νέου προέδρου πριν αναλάβει τα καθήκοντά του, οπωσδήποτε δίνει νέα διάσταση».

Εύλογο το ερώτημα και απαιτεί απάντηση; Αφού υπάρχει ενδιαφέρον στην παγκόσμια αγορά για τα ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας, γιατί δεν τα πουλά η ίδια, αλλά η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να χαρίσει τόσα εκατομμύρια ευρώ, από τις θυσίες του εργαζόμενου λαού μας σε μια ιταλική πολεμική αεροπορία; Επίσης, πιο εύλογη όμως είναι η απαίτηση να μην δοθεί ούτε άλλο ένα ευρώ για εξοπλισμούς, αλλά τα λεφτά που πετιούνται σε άχρηστους εξοπλισμούς και ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις να δοθούν για να καλυφθεί τμήμα των τεράστιων αναγκών του λαού μας.

Ν.ΑΡ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *