Έχει απεργία η ΠΟΕ-ΟΤΑ;

Έχει απεργία η ΠΟΕ-ΟΤΑ;
Τυπικώς ναι. Βεβαίως. Απεργία τη Παρασκευή 19/11 και απεργία ή αποχή, ανάλογα με την υπηρεσία, το Σάββατο και την Κυριακή 20-21/11. Οι χωματερές είναι κλειστές. Την Κυριακή θα συνεδριάσει το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ-ΟΤΑ για να αποφασίσει ποια θα είναι η συνέχεια. Τι έχουμε μέχρι στιγμής:

– Τα προβλήματα βουνά. Πολύ μεγαλύτερα από τα βουνά των σκουπιδιών που συσσωρεύονται καθημερινά στο λεκανοπέδιο. Χιλιάδες συμβασιούχοι απολύονται μέχρι το τέλος του χρόνου. Ο αντιδραστικός Καλλικράτης, που μπαίνει άμεσα σε εφαρμογή, φέρνει χιλιάδες απολύσεις και υποχρεωτικές μεταθέσεις ή μετατάξεις. Ετοιμάζονται νέες σκληρές περικοπές στους μισθούς, μέσω – κυρίως – του νέου μισθολόγιου για τους δημόσιους υπάλληλους. Το τοπίο γίνεται βαρύ.

– Οι εργαζόμενοι είναι αγανακτισμένοι αλλά και «μουδιασμένοι». Ορισμένοι ήλπιζαν πως μέχρι εδώ ήταν. Νόμιζαν ότι εντάξει, ότι χάσαμε, χάσαμε. Τώρα βλέπουν ότι μάλλον έκαναν λάθος. Από την άλλη υπάρχουν οι συγκρίσεις με αυτά που γίνονται στον ιδιωτικό τομέα, που δημιουργούν πολλές αναστολές. Η κατάσταση παραμένει δύσκολη και θέλει συστηματική προσπάθεια για να ανατραπεί.

– Η ομοσπονδία των μονίμων και των αορίστου χρόνου υπαλλήλων, η ΠΟΕ-ΟΤΑ (απόλυτη πλειοψηφία πλέον η ΠΑΣΚΕ) εδώ και χρόνια ταλαιπωρεί και αποδιοργανώνει τον κλάδο με τις τακτικές που επιλέγει για να «αντιπαλέψει» την κατάσταση. Οι εργαζόμενοι την αμφισβητούν έντονα και είναι πολύ επιφυλακτικοί απέναντί της. Πολλές φορές οι λαθεμένες τακτικές της ΠΟΕ-ΟΤΑ (σκόρπιες 24ωρες ή 48ωρες) δημιουργούν άλλοθι για μη συμμετοχή στην απεργία. Δημιουργούν απεργοσπάστες δηλαδή. Δεν είναι λίγοι οι εργαζόμενοι που ισχυρίζονται ότι η ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ είναι το μακρύ χέρι του Γιωργάκη. Πριν τις εκλογές διεκδικούσε (υποτίθεται) εκλογική αποζημίωση. Ακόμα γελάνε στον κλάδο για την μεθόδευση της διεκδίκησης. Και βέβαια δεν έκανε παρά μια τρύπα στο νερό.

– Στο πρόσφατο Γενικό Συμβούλιο που έγινε για την απεργία πλήθος σωματείων, όχι μόνο των αγωνιστικών δυνάμεων που υπάρχουν στον κλάδο, όχι μόνο του ΠΑΜΕ, αλλά και πολλά σωματεία που η πλειοψηφία τους ανήκει στην ΠΑΣΚΕ, κατάγγειλαν την τακτική της ΠΟΕ-ΟΤΑ και τον τρόπο που πάει σ’ αυτή την απεργία. Την καλούσαν να οργανώσει με σωστό τρόπο τον αγώνα, να ξεκαθαρίσει τα αιτήματα και μέχρι που το πάει. Να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες συσπείρωσης άλλων μεγάλων Ομοσπονδιών. (Που όλος τυχαίως και αυτές ελέγχονται από την ΠΑΣΚΕ). Το ίδιο, σε πολύ πιο σκληρή κλίμακα έγινε σε όσους συλλόγους έγιναν γενικές συνελεύσεις ή συγκεντρώσεις των εργαζομένων. Τίποτε. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

– Αποτέλεσμα: Μια απεργία με ελαχιστότατη συμμετοχή. Δύο άμαζες συγκεντρώσεις. (Μια ΠΟΕ-ΟΤΑ, μια ΠΑΜΕ). Η συγκέντρωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ δεν είχε πάνω από 250 άτομα. Το πιθανότερο είναι ότι την Κυριακή στο Γενικό Συμβούλιο η ΠΑΣΚΕ θα προτείνει «αναστολή» των κινητοποιήσεων κατηγορώντας τον κόσμο ότι δεν συμμετέχει. Όπως και νάχει τα πιο ωραία έρχονται.

Β.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *