Η ανάγκη δημιουργίας Κίνησης για την Απελευθέρωση του Λαού

%ce%b1-%ce%bd%cf%84%ce%bf%cf%85%ce%bd%cf%84%ce%bf%cf%85%ce%ba%ce%b1-300x258Ανακοίνωση του συλλόγου Γ. ΚΟΡΔΑΤΟΣ

Με δεδομένο ότι

1. η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ θα συνεχίσει τη μνημονιακή πολιτική σε όφελος του ξένου και εγχώριου μεγάλου κεφαλαίου

2. ότι η αξιωματική αντιπολίτευση και όλα τα συστημικά κόμματα (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων, Χρυσή Αυγή) υποστηρίζουν μια κατ’ ουσία ταυτόσημη πολιτική (και συχνά σε μια σκληρότερη εκδοχή της)

3. ότι από Σεπτέμβριο αναμένεται νέα σκληρή επίθεση στο βιοτικό επίπεδο του λαού, τίθεται επί τάπητος η ανάγκη δημιουργίας εναλλακτικής πολιτικής λύσης.

Οι αδυναμίες της υπάρχουσας Αριστεράς

Δυστυχώς τα υπάρχοντα κόμματα της Αριστεράς δεν έχουν μέχρι σήμερα καταφέρει να αντιτάξουν ένα πειστικό, ισχυρό εναλλακτικό πρόγραμμα που να συνεγείρει τον ελληνικό λαό, δεν διατυπώνουν επαρκείς απαντήσεις.

l      Το ΚΚΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι:

α) δε συμμετέχει ούτε αυτοτελώς ούτε μετωπικά στον αγώνα για ρήξη και έξοδο από την ΕΕ, εκτός και αν πρώτα έχει ανατραπεί το καπιταλιστικό σύστημα στην Ελλάδα!

β) δε συμμετέχει στην προσπάθεια για δημιουργία ενός μαχητικού κινήματος που θα απαιτήσει άμεσα την ικανοποίηση των επειγουσών αναγκών του λαού δια της εφαρμογής ενός μεταβατικού προγράμματος, διότι αρνείται κάθε μεταβατικό πρόγραμμα ως ρεφορμιστικό και ενσωματώσιμο

γ) δε συμμετέχει στον αγώνα για τη συγκρότηση ενός λαϊκού μετώπου και αρνείται τη μετωπική συνεργασία με δυνάμεις που δεν αποδέχονται το σύνολο του προγράμματός του, θεωρώντας τις όλες οπορτουνιστικές.

l    Η ΛΑΕ επιμένει στην αντίθεση «μνημόνιο-αντιμνημόνιο» και αποκρύπτει την αντίθεση «μονοπωλίων-λαού» και την ανάγκη για συνειδητή αντιιμπεριαλιστική πάλη, για ρήξη και έξοδο από την ΕΕ και απεμπλοκή από το ΔΝΤ (ΗΠΑ). Αρνείται να αναδείξει το πρώτο και απαραίτητο ουσιαστικό συμπέρασμα από το φιάσκο της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ· ότι, δηλαδή, όποιος προσδοκά μία ΕΕ χωρίς μνημονιακές πολιτικές πλανάται οικτρά ο ίδιος, καλλιεργεί αυταπάτες στο λαό, υπονομεύει τη χειραφέτησή του εμποδίζοντας την ανάπτυξη της ταξικής του συνείδησης, τον κρατά δέσμιο των ευρωατλαντικών ιδεολογημάτων και τον προσφέρει βορά στα διεθνή μονοπώλια.

l      Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ εμμένει εμφατικά στην ανάγκη συγκρότησης ενός αντικαπιταλιστικού μετώπου, απορρίπτει τη δημιουργία ενός μετώπου με χαρακτήρα λαϊκό, πατριωτικό και δημοκρατικό, αναδεικνύοντας κυρίως τη βασική αντίθεση «κεφαλαίου-εργασίας» και απευθυνόμενη εκ των πραγμάτων στον στενό κύκλο της αριστεράς (που λόγω πολιτικής τοποθέτησης ήδη αντιλαμβάνεται αυτήν την αντίθεση), γεγονός που αφήνει εκτός τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού.

Ανάγκη πολιτικής κίνησης για τη λαϊκή απελευθέρωση

Προκύπτει εκ των πραγμάτων  η ανάγκη για τη δημιουργία μιας πολιτικής κίνησης στην οποία θα συμμετέχουν αγωνιστές ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές τους αποχρώσεις και η οποία θα έχει στόχο την απελευθέρωση του λαού από την ντόπια και ξένη ολιγαρχία.

Στην Πολιτική Κίνηση που είναι ανάγκη να δημιουργηθεί, καλούνται να συμμετάσχουν οι χιλιάδες ανεξάρτητοι αγωνιστές και οι συλλογικότητες που επισημαίνουν τις ανεπάρκειες της Αριστεράς και αναζητούν λύση στο σήμερα, συμμερίζονται την αγωνία για το μέλλον του λαού και του τόπου, νιώθουν την ανάγκη να συμπράξουν με όρους ισοτιμίας, ειλικρίνειας και αλληλοσεβασμού, συμφωνούν στο χαρακτήρα του επιδιωκόμενου μετώπου και στο περιεχόμενο του προγράμματός του και συνεπώς, αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα μιας τέτοιας πολιτικής κίνησης.

Η προγραμματική βάση της Κίνησης

Η πολιτική κίνηση για την απελευθέρωση του λαού πρέπει να συγκροτηθεί στη βάση ενός προγράμματος που θα περιλαμβάνει τους παρακάτω άξονες:

1. Διαγραφή του χρέους

2. Αποδέσμευση από την ΕΕ, ΔΝΤ και ΝΑΤΟ –εθνική ανεξαρτησία

3. Εθνικό πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες:

– Εθνικοποίηση των τραπεζών με λαϊκό έλεγχο

– Εθνικοποίηση επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας

– Έλεγχος στην κίνηση κεφαλαίων

– Έλεγχος των τιμών των καταναλωτικών προϊόντων

– Θέσπιση κατώτατου μισθού, σύνταξης και επιδόματος ανεργίας που να αντιστοιχεί

στις πραγματικές ανάγκες των λαϊκών οικογενειών

– Κατάργηση της έμμεσης φορολογίας (ΦΠΑ κ.ά.), ελάφρυνση της φορολογίας των

λαϊκών εισοδημάτων και μεταφορά του μεγαλύτερου βάρους στις μεγάλες επιχειρήσεις

– Στήριξη των μικρομεσαίων αγροτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δια της

ένταξή τους στο εθνικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης

4. Αποκατάσταση και διεύρυνση της δημοκρατίας και των λαϊκών ελευθεριών, ριζοσπαστικό εκ βάθρων εκδημοκρατισμό σε όλους τους τομείς με τους εργαζόμενους πρωταγωνιστές και οργανωτές μιας πραγματικής Δημοκρατίας του λαού.

 

Το πρόγραμμα αυτό είναι το μόνο που μπορεί να βγάλει το λαό και την πατρίδα μας από την κρίση. Είναι το μόνο που μπορεί να διασφαλίσει τα συμφέροντα του λαού. Είναι αυτό που μπορεί να τον εμπνεύσει, να τον βγάλει από την απάθεια και τη μοιρολατρία. Για την υλοποίησή του ενδιαφέρονται αντικειμενικά η εργατική τάξη, οι μικρομεσαίοι αγρότες, τα μεσαία στρώματα της πόλης και του χωριού, η νεολαία. Η Κίνηση θα προωθεί την ενότητα της εργατικής τάξης, την αγωνιστική ενότητα του λαού.

Η εφαρμογή αυτού του προγράμματος θα έρθει μόνο ως καρπός σκληρών και επίμονων λαϊκών αγώνων. Δεν πρόκειται για κοινοβουλευτικό περίπατο. Απαιτεί τη μέγιστη δυνατή λαϊκή οργάνωση σε όλα τα επίπεδα. Η εφαρμογή του συνόλου του προγράμματος θα σημάνει τη λυσσαλέα αντίδραση της ντόπιας ολιγαρχίας και του ιμπεριαλισμού, η οποία θα πρέπει να κατανικηθεί για να ανοίξει ο δρόμος για την οικοδόμηση μιας άλλης κοινωνίας, δικαιοσύνης και λαϊκής ευημερίας, που θα χαρακτηρίζεται από την εξάλειψη της κοινωνικής εκμετάλλευσης και καταπίεσης.

 

 

Η λειτουργία της

 

Η Κίνηση πρέπει να έχει αυτοτέλεια στην πολιτική της και τα μέλη της να αναπτύσσουν ενιαία πολιτική και συνδικαλιστική δράση,

Κορυφαίας σημασίας αναδεικνύεται, με βάση και τις αρνητικές εμπειρίες του κινήματος, η δημοκρατική λειτουργία της κίνησης, η ουσιαστική συμμετοχή των μελών στη χάραξη της γραμμής της, η αιρετότητα και ανά πάσα στιγμή ανακλητότητα όλων των καθοδηγητικών οργάνων καθώς και η λήψη μέτρων για την αποφυγή γραφειοκρατικοποίησής τους.

Η δράση της

Η δράση της Κίνησης θα κινείται σε τρία βασικά επίπεδα:

Α) θα συμβάλλει στο να οργανωθεί άμεσα η αντίσταση του λαού και πρώτα απ’ όλα της εργατικής τάξης μεενωτικές πρωτοβουλίες στα διάφορα κινήματα, ενάντια στα μνημόνια και στην εποπτεία της χώρας, ενάντια στα συμφέροντα της μονοπωλιακής ολιγαρχίας και του ιμπεριαλισμού

Β) θα εργάζεται για την ισχυροποίηση της παρουσίας της σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο

Γ) θα ακολουθεί σταθερά πολιτική συμμαχιών. Θα προωθεί με συνέπεια το συντονισμό, τη συνεργασία όλων των υπαρκτών δυνάμεων της αριστεράς και της προόδου με στόχο να συγκροτηθεί τελικά ένα πλατύ λαϊκό, πατριωτικό και δημοκρατικό μέτωπο κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, ένα σύγχρονο ΕΑΜ.

Η δημιουργία, η ανάπτυξη και η περαιτέρω η μαζικοποίηση της πολιτικής κίνησης για τη λαϊκή απελευθέρωση θα επιφέρει γόνιμες ανακατατάξεις, με τη μια ή άλλη μορφή, σε όλη την Αριστερά, θα συμβάλλει στην υπέρβαση των δισταγμών της μιας ή άλλης απόχρωσης ώστε τελικά να δημιουργηθεί το μέτωπο.

Γύρω από ένα πολιτικό πρόγραμμα, όπως περίπου το προαναφερόμενο, μπορεί και πρέπει να συσπειρωθεί και να συγκροτηθεί ένα μέτωπο πολιτικών δυνάμεων, το οποίο θα καταφέρει να κερδίσει με το μέρος του την πλειοψηφία του λαού και να οδηγήσει στην ανάδειξη μιας λαϊκής κυβέρνησης. Μια τέτοια κυβέρνηση, με την ενεργό αγωνιστική, μαχητική παρουσία του λαού, σε συνεργασία με τα κινήματα άλλων χωρών, μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την απελευθέρωση του λαού.

 

Ο Σύλλογος διάδοσης της μαρξιστικής σκέψης Γ.ΚΟΡΔΑΤΟΣ θα συνεχίσει την επίμονη και επίπονη, αλλά όσο ποτέ αναγκαία, προσπάθεια στην κατεύθυνση αυτή. Συνεχίζει τις επαφές και τις συνεννοήσεις με κάθε ενδιαφερόμενο για τη δημιουργία πολιτικής κίνησης για τη λαϊκή απελευθέρωση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *