Ένα καταπληκτικό ντοκιμαντέρ της Αλίντα Δημητρίου προβάλετε από σήμερα στον κινηματογράφο «ΤΡΙΑΝΟΝ» -Κοδριγκτώνος 21 (Πατησίων 101) (ΜΕΤΡΟ Βικτώρια), 210-8215469, 2108222702-.
Είναι μια συγκλονιστική καταγραφή μιας ολόκληρης εποχής. Πρόκειται για μια βιωματική αφήγηση 33 μαχητριών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.
Στο ντοκιμαντέρ ξεδιπλώνετε η ζωή που έζησαν σαν αντάρτισσες στα βουνά και στα όσα επακολούθησαν μετά την σύλληψή τους όταν βρέθηκαν εξόριστες στη Χίο, στο Τρίκερι και τη Μακρόνησο.
Ας δώσουμε τον λόγο στην ίδια την σκηνοθέτης:
“Η Ζωή στους Βράχους αποτελεί αυτοτελές ντοκιμαντέρ, αν και είναι συνέχεια της πρώτης ταινίας Πουλιά στο Βάλτο. Αναφέρεται στον Εμφύλιο – οι γυναίκες πάνε στο βουνό, στο Δημοκρατικό Στρατό – αλλά και στις εξορίες.
Όταν άρχισε το κυνηγητό, μετά την υπογραφή της συμφωνίας της Βάρκιζας, άλλες πρόλαβαν και πήγαν στο βουνό και άλλες συνελήφθησαν. Όλες γιατί ήταν αντιστασιακές. Για όσες από αυτές που συνέλαβαν δε μπόρεσαν τα στρατοδικεία να στοιχειοθετήσουν κατηγορία (σε ισόβια ή εκτέλεση), τις έστειλαν εξορία: Χίος – Τρίκερι – Μακρόνησος.
Η προφορική ιστορία, που είναι μέρος της σύγχρονης ιστορικής έρευνας, στηρίζεται στις μαρτυρίες των αφανών και ανωνύμων.
Εκείνων που τους ονομάζουμε «χωρίς φωνή» γιατί η επίσημη ιστορία επιδεικτικά τους αγνοεί.
Όμως, πρόκειται για τις μαρτυρίες και τα βιώματα όλων αυτών που σήκωσαν το βάρος της ιστορίας και οι μαρτυρίες τους αποκαλύπτουν τη ψυχική δύναμη η οποία τροφοδοτεί την ιστορική δυναμική.
Επιπλέον, αυτές οι μαρτυρίες, επισημαίνουν τις δυνατότητες που εκδηλώθηκαν στην εξέλιξη της κοινωνίας και χάθηκαν.
Η ταινία αποκαλύπτει το βαρύ ιστορικό τραύμα που υπέστη η χώρα μας και που αποκρύβεται συστηματικά.
Επιτρέψτε μου να πω, ότι είμαι υπερήφανη που συνάντησα αυτές τις γυναίκες και μέτρησα ξανά τον κόσμο με έναν άλλο πήχυ.
Λαοί χωρίς μνήμη είναι λαοί χωρίς μέλλον.
Αλίντα Δημητρίου“.
Αφήστε μια απάντηση