Στο «απόσπασμα» η ελευθερία του Τύπου

Διώξεις δημοσιογράφων και μαθήματα δεοντολογίας από τον … Λιάτσο 

Τις βαθιά αντιδημοκρατικές της διαθέσεις έναντι της κοινωνίας έδειξε την εβδομάδα που πέρασε η τρικομματική κυβέρνηση, με απανωτά κρούσματα λογοκρισίας και προσπάθειες φίμωσης του Τύπου. Οι μεθοδεύσεις που ακολουθήθηκαν δείχνουν πόσο πολύ φοβάται η εξουσία όσους δημοσιογράφους κάνουν με αξιοπρέπεια τη δουλειά τους, σεβόμενοι το δικαίωμα του κοινού για αντικειμενική ενημέρωση. Όταν σε αυτή την αξιοπρέπεια το κράτος δεν έχει να παρατάξει επιχειρήματα, για ακόμα μία φορά προτάσσει τη σιδερένια μπότα της λογοκρισίας, οδηγώντας την Ελλάδα δεκαετίες πίσω, σε πέτρινα χρόνια για τη δημοκρατία.

Η λίστα και οι… λήσταρχοι

Η κινηματογραφική σύλληψη του Κώστα Βαξεβάνη την Κυριακή, 28η Οκτωβρίου, άνοιξε τον χορό της συντονισμένης κυβερνητικής επίθεσης στον Τύπο. Η αστεία πρόφαση της παραβίασης προσωπικών δεδομένων από την αποκάλυψη της λίστας Λαγκάρντ, τελικώς κατέπεσε στο δικαστήριο την 1η Νοεμβρίου. Ωστόσο, έστειλε σαφές μήνυμα. Ότι δηλαδή η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου – Κουβέλη δεν έχει καμία διάθεση να ανεχτεί αποκαλύψεις που θα ενοχλούν και θα χαλάνε το ειδυλλιακό σκηνικό συγκάλυψης που έχει διαμορφωθεί. Σε δηλώσεις του ο Κώστας Βαξεβάνης μίλησε για το εδώλιο που έπρεπε να φιλοξενεί τους κ. Βενιζέλο και Παπακωνσταντίνου και δικαιώθηκε, μόλις λίγες μέρες μετά όταν ο οικονομικός εισαγγελέας έστειλε στη Βουλή τον φάκελο για να διενεργήσει έλεγχο για τυχόν ποινικές ευθύνες των δύο πρώην υπουργών Οικονομικών, ως προς τη μη αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ.

Δεοντολογία Αιμιλίου

Σειρά πήρε η δημόσια τηλεόραση και το ψαλίδι του λογοκριτή πέρασε στα χέρια του… γενικού διευθυντή της ΕΡΤ Αιμίλιου Λιάτσου. Το σχόλια των παρουσιαστών της Πρωινής Ενημέρωσης για τον Νίκο Δένδια, σχετικά με τις καταγγελίες του Guardian περί βασανισμών στη ΓΑΔΑ δεν άρεσε. Μετά την εκπομπή ανακοινώθηκε στον Κώστα Αρβανίτη και τη Μαριλένα Κατσίμη πως μπαίνουν στον «πάγο» μέχρι νεωτέρας, καθώς παραβίασαν τη δεοντολογία. Η απομάκρυνση τους προκάλεσε αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του δικαιώματος των δημοσιογράφων να διατυπώνουν σχόλια, έστω και αν αυτά δεν αρέσουν στον υπουργό. Τα μαθήματα δεοντολογίας από τον κ. Λιάτσο, μέχρι πρότινος παρουσιαστή του «ψυχαγωγικού δελτίου» στο Star, συνεχίζονται, υποκρύπτοντας την ωμή κυβερνητική παρέμβαση για μια εκπομπή που, έτσι κι αλλιώς, είχε μπει στη μύτη των κυβερνώντων ήδη από την εποχή της Κερατέας και της απεργίας των Χαλυβουργών. Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ πραγματοποιούν συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις διεκδικώντας την επαναφορά των παρουσιαστών στην εκπομπή.

«Σκούριασε» η ΕΤ3

Σε σοβαρότατη καταγγελία για τον τρόπο που μεταδόθηκαν από την ΕΤ3 ο αγώνας των κατοίκων στις Σκουριές Χαλκιδικής και οι συγκρούσεις με την αστυνομία, προχώρησαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της ΕΤ3 με ανακοίνωση τους προς τον Τύπο. Οι εργαζόμενοι κατέγραψαν σαφή μεροληπτική στάση του δελτίου υπέρ των εταιριών κατασκευής του λατομείου χρυσού (Καναδικών συμφερόντων + Μπόμπολας). Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν στο δελτίο Τύπου, οι ενάντιοι στη λειτουργία των μεταλλείων αναφέρονται ως «διαδηλωτές•, ενώ με έμφαση οι υποστηρικτές των μεταλλείων αναφέρονται ως κάτοικοι». Ακόμα μεγαλύτερη είναι η παράβλεψη των αριθμών κι έτσι οι 2.500 ενάντιοι στη λειτουργία των μεταλλείων έγιναν 800. και οι 300 περίπου υποστηρικτές έγιναν 1.000 κάτοικοι. «Πλήρης διαστρέβλωση της πραγματικότητας για να φαίνονται οι υποστηρικτές των μεταλλείων περισσότεροι», λένε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της ΕΤ3. Επίσης στηνΕΤ3, με συνοπτικές διαδικασίες την 28 Οκτωβρίου απομακρύνθηκε δημοσιογράφος που τόλμησε να πει πως «η Θεσσαλονίκη αστυνομοκρατείται», αναφερόμενος στα μέτρα κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης.

Και ο Σπύρος Καρατζαφέρης

Η εβδομάδα τελείωσε με τη σύλληψη ενός ακόμα δημοσιογράφου, του Σπύρου Καρατζαφέρη, επειδή προανήγγειλε τη δημοσίευση εγγράφων που εκλάπησαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και αποδεικνύουν τις μεθοδεύσεις πολιτικών προσώπων με τα swaps. Ο Καρατζαφέρης συνελήφθη επίσης με κινηματογραφικό τρόπο, καθώς δύο αυτοκίνητα της Ασφάλειας του έκλεισαν το δρόμο ενώ οδηγούσε. Για την ιστορία και μόνο, το ένταλμα σύλληψης του Σπύρου Καρατζαφέρη αφορούσε μήνυση που είχε κατατεθεί τότε εναντίον του, μετά τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Γιοσάκη. Η εικόνα πανικού και διάλυσης που δίνει η κυβέρνηση αντικατοπτρίζεται καθαρά στη συμπεριφορά της έναντι του Τύπου, καθώς ο αυταρχισμός αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο όσο δυσκολεύουν τα πράγματα. Και να σκεφτεί κανείς ότι ακόμα δεν έχουν έρθει προς ψήφιση στη Βουλή τα νέα μέτρα.
Αντιδράσεις

Η αποφασιστικότητα για πιο δυναμικές αντιδράσεις από τους εργαζόμενους στα κρατικά Μέσα Ενημέρωσης εκφράστηκε με τη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκες την περασμένη Πέμπτη στην αυλή του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή. Για πρώτη φορά, και μάλιστα για θέμα λογοκρισίας και διώξεων δημοσιογράφων, δημοσιογράφοι, συνδικαλιστές (και ο πρόεδρος Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων), βουλευτές, καλλιτέχνες εκπρόσωποι πολιτικών φορέων και απλοί πολίτες ύψωσαν ισχυρή φωνή διαμαρτυρίας εις επήκοον του διευθυντικού επιτελείου που υλοποιεί τα κυβερνητικά κελεύσματα για φίμωση της έκφρασης και υποταγή στη μεθοδευμένη προπαγάνδα.
Μαριλένα Κατσίμη
«Ωμή παρέμβαση»
Καθημερινές και αλλεπάλληλες ήταν οι οχλήσεις από την πλευρά της Διεύθυνσης Ενημέρωσης για τα παράπονα που διατύπωναν κόμματα και κυβέρνηση για τον τρόπο χειρισμού της επικαιρότητας, για τη θεματολογία της εκπομπής και το σχολιασμό των θεμάτων. Η Διεύθυνση, μέχρι πρότινος, στήριζε το παραγόμενο τηλεοπτικό προϊόν, προφανώς έχοντας κατά νου τα υψηλά ποσοστά τηλεθέασης της Πρωινής Ενημέρωσης.
Ήταν η πρώτη φορά που η εκπομπή δέχθηκε ωμή παρέμβαση. Η απόφαση καρατόμησης δεν ανακοινώθηκε σε μας τους ίδιους, αλλά στον αρχισυντάκτη της εκπομπής.
Αν η νέα διοίκηση δεν συμφωνούσε με το χαρακτήρα της εκπομπής, θα μπορούσε να μην την εντάξει στο νέο πρόγραμμα της ΝΕΤ. Από τη στιγμή που βγήκαμε στον αέρα, σημαίνει ότι εμπιστεύθηκαν την εγκυρότητα και τον τρόπο παρουσίασης των θεμάτων εκ μέρους μας. Η απόφαση αυτή αποτελεί ωμή παρέμβαση απ’ όπου κι αν προήλθε.

«Τρέμουν κάθε αντίθετη φωνή»

Του Λεωνίδα Σακλαμπάνη
Ο Δ. Κατσαρής, συνήγορος συλληφθέντων της αντιφασιστικής μοτοπορείας, μιλά για τα βασανιστήρια, τον Ν. Δένδια, τη Χρυσή Αυγή και την λογοκρισία.

Το πλαίσιο της χειραγώγησης της κοινής γνώμης, μέσω των ΜΜΕ, την πλήρη εναρμόνιση τους με την εξουσία, παράλληλα με τον αποκλεισμό της αντίθετης άποψης, καθώς και την ενόχληση της πολιτικής ηγεσίας στο θέμα του βασανισμού των 15, εξιστορεί μιλώντας στον Δρόμο, ο δικηγόρος Δημήτρης Κατσαρής. Συνήγορος υπεράσπισης τεσσάρων από τους 15 της μοτοπορείας, έζησε από την πρώτη μέρα της σύλληψης τους την οργή ενός μηχανισμού που, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει καταληφθεί από την ακροδεξιά οργάνωση Χρυσή Αυγή: «Το πιο σημαντικό σ’ αυτή την ιστορία είναι το πρόσωπο της Αστυνομίας το οποίο αντικρίζουμε για πρώτη φορά σε τόσο έντονο βαθμό.

Και το κυριότερο -γεγονός που ομολογούν και οι ίδιοι οι 15 της μοτοπορείας- δεν είναι ότι δέχτηκαν βασανιστήρια, αλλά το απύθμενο μίσος κάποιων ατόμων που φανέρωσαν το πραγματικό τους πρόσωπο. Δηλαδή, ότι κρατικοί υπάλληλοι δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να ομολογήσουν πως είναι μέλη της Χρυσής Αυγής. Αυτό είναι το πολιτικό διακύβευμα. Δεν είναι απλά μια ιστορία αστυνομικής αυθαιρεσίας. Με μεγάλο θράσος και αυθαιρεσία, μια δράκα ανθρώπων έχει καταλάβει ολόκληρο το θεσμό της Ελληνικής Αστυνομίας. Και βγαίνουν ευθέως μέσα στο κρατικό κτίριο της ΓΑΔΑ και λένε “Χρυσή Αυγή, θα σας κάνουμε ότι κάναμε στους παππούδες σας στον Εμφύλιο”, χωρίς μάλιστα ίχνος τιμωρίας αλλά απεναντίας, συγκάλυψης».
Αυτό λοιπόν το πρόσωπο, σύμφωνα με τον κ. Κατσαρή, είναι που προσπαθεί να αποκρύψει ο πολιτικός προϊστάμενος του υπουργείου Νίκος Δένδιας με τόση σπουδή που φτάνει μέχρι τον αποκλεισμό της αντίθετης άποψης ή το κόψιμο εκπομπών στη δημόσια τηλεόραση: «Μέσω Δένδια πλέον η επίσημη πολιτεία προσπαθεί να υποβαθμίσει την ιστορία, αλλάζει την ουσία και την κατεύθυνση της πραγματικότητας, φτάνοντας στο σημείο να συκοφαντεί τον Guardian.
Ωστόσο, δεν μπορεί να δηλώνει πως είναι άθλιο δημοσίευμα μιας άθλιας εφημερίδας. Κάθε λέξη που έχει γραφτεί είναι τεκμηριωμένη».

Αποκλεισμός από Παπαχελά

Μια ολόκληρη εβδομάδα πριν από την παρουσία του κ. Δένδια στην εκπομπή Νέοι Φάκελοι με τον Αλέξη Παπαχελά, ο δικηγόρος, μετά από αίτημα της εκπομπής είχε δώσει τα στοιχεία για τους βασανισμούς στη ΓΑΔΑ. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, όχι μόνο αυτά δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα, όχι μόνο δεν του έδωσαν τη δυνατότητα να απαντήσει στον Δένδια αλλά παράλληλα παραχώρησαν στον αρμόδιο υπουργό όλο το χώρο για να υπερασπιστεί ανύπαρκτα αποτελέσματα ιατροδικαστικών εξετάσεων, παραπλανώντας την κοινή γνώμη: «Κατά τη διάρκεια της εκπομπής λοιπόν και ενώ ο ι Δένδιας κάνει λόγο για άθλιο ρεπορτάζ και αμφισβητεί τις ιατροδικαστικές μελέτες, και παρά τα συνεχόμενα τηλεφωνήματα μου, δεν μου έδωσαν τη δυνατότητα να παρέμβω. Και αφού οι δικηγόροι δεν είχαν τις ιατροδικαστικές εξετάσεις, οπότε ούτε ο Δένδιας, πώς ο ίδιος με βεβαιότητα διαμηνύει πως δεν υπάρχουν βασανισμοί; Ο Δένδιας, όμως, κάνει ακριβώς αυτό το πράγμα. Δεν έχει απέναντι του κανένα ΜΜΕ και καμία αντίθετη φωνή»

Αρβανίτης-Κατσίμη

Είχε προηγηθεί ένα εκτενέστατο ρεπορτάζ στην Αυγή. Όλα με στοιχεία. Από τις καταθέσεις ανακριτή με βάση τις ιατροδικαστικές εξετάσεις, μέχρι τις απολογίες των 15 και τη δίωξη του εισαγγελέα. Οι παρουσιαστές της πρωινής ζώνης της δημόσιας τηλεόρασης προχωρούν σε έναν μάλλον ήπιο σχολιασμό για τη στάση του κ. Δένδια. Τα υπουργικά τηλέφωνα στην κομματοκρατούμενη ΕΡΤ επιβάλλουν το τέλος των δύο παρουσιαστών. Ο κ. Κατσαρής, ο οποίος βρέθηκε και στη συγκέντρωση της Πέμπτης στην ΕΡΤ, σχολιάζει: «Το γεγονός λοιπόν του κοψίματος της εκπομπής, για ένα μικρό σχόλιο που έγινε, δείχνει πόσο τρέμει η ηγεσία γι’ αυτό το θέμα. Δηλαδή, αν υπήρχε αδιαφορία θα έδειχνε και τη σημασία που θα έδιναν στο συγκεκριμένο θέμα. Μερικές φορές οι λέξεις έχουν τη δική τους σημασία, αλλά και η σιωπή μεγαλύτερη. Από το κόψιμο της εκπομπής για το συγκεκριμένο σχόλιο μπορεί να αντιληφθεί ο καθένας πόσο βάθος έχει αυτή η ιστορία. Προσπαθούν να συγκαλύψουν τη βαρύτατη πολιτική ευθύνη. Δηλαδή, ότι η Χρυσή Αυγή έχει καταλάβει τον κρατικό μηχανισμό».

Οι «αλήτες-ρουφιάνοι-δημοσιογράφοι» στον ΕΟΠΠΥ


Της Ματίνας Παπαχριστούδη

Οι δημοσιογράφοι μαζί με τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ απεργούν και πάλι μεθαύριο Δευτέρα. Μια μέρα πριν από τη 48ωρη γενική απεργία που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ενάντια στα νέα μέτρα τρόικας, κεφαλαίου, συγκυβέρνησης που αποτελειώνουν αντοχές και λαό μαζί. Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ απήργησαν αιφνιδιαστικά την περασμένη Τετάρτη, τα Μέσα σίγησαν, με εξαίρεση τους γνωστούς απεργοσπάστες δημοσιογράφους-ιδιοκτήτες, διευθυντές, στελέχη ειδησεογραφικών ιστοσελίδων που το παίζουν «ανεξάρτητοι της εξουσίας», υπέρ της κοινωνίας. Απήργησαν γιατί εξίσου αιφνιδιαστικά ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας έβαζε τα ασφαλιστικά ταμεία Υγείας και Πρόνοιας του ΕΤΑΠ ΜΜΕ (όλα δηλαδή εκτός των δημοσιογράφων-διοικητικών που ανήκουν στον ΕΔΟΕΑΠ) στον ΕΟΠΥΥ μαζί με την περιουσία τους. Τα όσα συνέβησαν είναι λίγο-πολύ γνωστά. Η διάταξη δεν ψηφίστηκε (με 143 «όχι», 134 «ναι») όπως δεν ψηφίστηκε η αντίστοιχη διάταξη για δικηγόρους κ.λπ. Επανέρχεται μεθαύριο Δευτέρα, πιο ολοκληρωμένη και συμπληρωμένη.

Στον ΕΟΠΥΥ θα πάνε όλα τα ταμεία ΜΜΕ μαζί και ο ΕΔΟΕΑΠ και το «αγγελιόσημο». Δηλαδή η εργοδοτική εισφορά για την ασφάλιση των εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης που πληρώνουν οι πολίτες μέσω των διαφημίσεων, θα ενταχθεί στον κρατικό Προϋπολογισμό. Επειδή η τρόικα είπε εδώ και μήνες, και πίσω από τους τροϊκανούς οι εγχώριοι υποβολείς τους βιομήχανοι, πολιτικάντηδες και εκδότες, πως το αγγελιόσημο είναι «πόρος υπέρ τρίτων». Ό,τι είπε για τα ταμεία μηχανικών, γιατρών κ.λπ. που επίσης δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό αφού το κράτος δεν έδωσε ποτέ ούτε δραχμή-ούτε ευρώ για τα ασφαλιστικά ταμεία σύνταξης και Υγείας-Πρόνοιας. Τώρα, λοιπόν, το κράτος θα πρέπει να δίνει (θεωρητικά) και σε αυτά τα ταμεία ενισχύσεις μέσα από τον προϋπολογισμό για τον ΕΟΠΥΥ

Η αναλυτική παράθεση όλων των παραπάνω -και συγχωρέστε με γι’ αυτό- γίνεται για να τονισθεί ο παραλογισμός των επιχειρημάτων που οδηγεί κάποιους, πολύ γνωστούς εντός και εκτός δημοσιογραφίας, σε παραπληροφόρηση και χειραγώγηση των πολιτών. Όπως συνέβη πριν από δυο χρόνια με τους δημόσιους υπαλλήλους. «Το κακό Δημόσιο, οι βολεμένοι συνδικαλιστές». Επιπλέον, για πρώτη φορά ένιωσα την ανάγκη την περασμένη Τετάρτη να υπερασπιστώ το δημοσιογραφικό κλάδο γενικά.’ Οχι τους δημοσιογράφους, τον κλάδο. Στη διάρκεια της απεργίας ξέσπασε πόλεμος εναντίον των δημοσιογράφων. Από ανθρώπους καλά πληροφορημένους, ενεργούς ακόμη και στη διαδικασία της δημοσιογραφίας των πολιτών, που πρωτίστως νοιάζονται για πραγματική ενημέρωση και επικρίνουν, αμφισβητούν, εγκαλούν (και καλά κάνουν, δικαίως το κάνουν και έτσι πρέπει) τους δημοσιογράφους, μισθωτούς εργαζόμενους σε παραδοσιακά και κυρίαρχα Μέσα. Κεντρικός άξονας ήταν «καλά να πάθουν τα παπαγαλάκια, τι θέλουν οι αλήτες-ρουφιάνοι, γιατί να μην είναι στον ΕΟΠΥΥ οι δημοσιογράφοι. Και γιατί απεργούν!».

Το ερώτημα μάλλον θα έπρεπε να είναι: Γιατί δεν απεργούν και δεν κατέβηκαν σε κλοιό της Βουλής οι δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί κ.λπ. Δεν έγινε, αντιθέτως η πολεμική ενάντια στους δημοσιογράφους υπερκάλυψε την εναντίωσή τους στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ. Το θετικό είναι ότι με επίκεντρο αυτή την πολεμική άνοιξε ο επίμαχος διάλογος για την ουσία των πραγμάτων, την ενημέρωση, τη στάση των εργαζόμενων στα Μέσα, την ελευθερία άποψης και την ελευθεροτυπία. Και εδώ εντοπίζεται ένα οξύμωρο. Την ώρα που οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ απεργούν για το ασφαλιστικό τους ή τα εργασιακά τους, ζητείται από αυτούς να ενημερώνουν. Από πού όμως θα ενημερώνουν; Από τα ΜΜΕ τα οποία δεν κατέχουν αλλά είναι μισθωτοί προλετάριοι της πληροφορίας; Την ώρα που οι εργαζόμενοι, και δημοσιογράφοι ανάμεσα τους, απαιτούν από τα σωματεία τους να ενωθούν απεργιακά με τις άλλες κοινωνικές ομάδες, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ ζητούν να μείνουν ανοιχτά τα ΜΜΕ για να ενημερώσουν για τις απεργίες των άλλων. Ποια όμως είναι η ενημέρωση που προσφέρουν οι μη απεργοί των Μέσων; Η εμπειρία δείχνει πως είναι η διαμεσολαβημένη ενημέρωση προς όφελος των συμφερόντων κυβέρνησης, τρόικας και ιδιοκτητών. Οι «αλήτες ρουφιάνοι» όπως και κάθε άλλη κοινωνική ομάδα που θίγεται από τα άθλια μέτρα οφείλουν να αντιδράσουν, να απεργήσουν, να κάνουν καταλήψεις, να ξεσηκωθούν όταν ο Στουρνάρας τους βάζει στον ΕΟΠΥΥ. Όπως οφείλουν να βρουν τρόπους και δρόμους να ξεφύγουν από τη λογοκρισία, την εσωτερική χειραγώγηση, να πιέσουν τα σωματεία τους να συνδέσουν τις εργασιακές συνθήκες με το πραγματικό επάγγελμα τους. Τη δημοσιογραφία και όχι την «παπαγαλάκια».

 Πηγή: “Δρόμος της Αριστεράς” 3 Νοέμβρη 2012

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *