Σαν σήμερα το 1984 πέθανε ο Γιάννη Σκαρίμπας

«Αν ο μόνος σκοπός που αξίζει τον κόπο κανείς να γεννηθεί είναι η λευτεριά, και μόλις γεννηθεί του την υποθηκεύουν τα συμφέροντα, τι άλλο του απομένει παρά η επανάσταση;»

Γ. Σκαρίμπας.

Σαν σήμερα το 1984 πέθανε ο λογοτέχνης Γιάννης Σκαρίμπας. Ενας «αιρετικός» λογοτέχνης που έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην Χαλκίδα όπου εργαζόταν ως εκτελωνιστής. Κάποιοι τον χαρακτήριζαν εκκεντρικό γιατί οι απόψεις του δεν έμπαιναν σε καλούπια.

Γεννήθηκε το 1897 στην Αγία Ευθυμία Παρνασσίδας. Ξεκίνησε να σπουδάζει φιλοσοφία στην Αθήνα, αλλά εγκατέλειψε το Πανεπιστήμιο για να αφοσιωθεί στη λογοτεχνία. Εγραψε διηγήματα, ποιήματα, δοκίμια και θέατρο. Ένα βιβλίο του που θα συνιστούσαμε σε όλους τους αναγνώστες μας να διαβάσουν είναι το «Το 1821 και η αλήθεια». Με απόλυτα κατανοητό και γλαφυρό τρόπο μας δίνει να καταλάβουμε το ρόλο έπαιξαν στην επανάσταση του 1821 το παπαδαριό, οι ξένες δυνάμεις όπως και η κοτσαμπάσικη  κλίκα –η αστική τάξη της εποχής- που συνεργαζόταν απόλυτα με τον κατακτητή.

Αλλά έργα του Γιάννη Σκαρίμπα είναι «Μαριάμπας», «Εαυτούληδες», «Το σόλο του Φιγκαρό», «Το Βατερλώ δύο γελοίων», «Το θείο τραγί»,  Τα θεατρικά: «Η Γυναίκα του Καίσαρος», «Τα καγκουρό», «Η κυρία του τραίνου» κ.ά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *