Στην κινητοποίηση των υπηρεσιών υγείας της Κούβας για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του έμπολα στη δυτική Αφρική αναφέρθηκε ο Φιντέλ Κάστρο με σχετικό του άρθρο που δημοσιεύτηκε στο λατινοαμερικάνικο δίκτυο Telesur.
Όπως γράφει ο γηραιός κουβανός πρώην ηγέτης, η Κούβα ανταποκρίθηκε από την πρώτη στιγμή στην έκκληση των διεθνών οργανισμών, συμπληρώνοντας πως “είναι αυτό που πάντα έκανε η χώρα μας… Ανταποκριθήκαμε αμέσως στο αίτημα των Ηνωμένων Εθνών, όπως έχουμε κάνει πάντα μετά από ένα αίτημα συνεργασίας”.
Αναφερόμενος στις εκατοντάδες των κουβανών ιατρών και νοσηλευτών που ήδη έχουν πάει στη δυτική Αφρική και βοηθούν στην αντιμετώπιση του ιού, ο Φιντέλ Κάστρο επισήμανε πως “κάθε συνειδητό άτομο γνωρίζει ότι οι πολιτικές αποφάσεις που αφορούν σε κίνδυνο για το προσωπικό με υψηλά προσόντα, περιλαμβάνουν ένα υψηλό επίπεδο ευθύνης από την πλευρά εκείνων που παροτρύνουν σε μια επικίνδυνη αποστολή. Είναι ακόμη πιο δύσκολο ακόμα από την αποστολή στρατιωτών να πολεμήσουν και να πεθάνουν…
Το ιατρικό προσωπικό που πετά προς οποιοδήποτε σημείο για να σωθούν ζωές, ακόμα και με κίνδυνο της δικής του, δίνει το μεγαλύτερο παράδειγμα της αλληλεγγύης που μπορεί να προσφέρει το ανθρώπινο ον, ειδικά όταν δεν μετακινείται από οποιοδήποτε συμφέρον. Οι πλησιέστερους συγγενείς τους συμβάλλουν σε αυτή την αποστολή, στο πλαίσιο της αγάπης και του θαυμασμού τους γι’ αυτούς. Μια χώρα που έχει ατσαλωθεί από πολλά χρόνια από την ηρωική πάλη, μπορεί να κατανοήσει πλήρως τι εκφράζεται εδώ.
Όλοι καταλαβαίνουν ότι η εκπλήρωση αυτής της αποστολής με τη μεγαλύτερη δυνατή ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα, συμβάλλει στην προστασία του λαού μας και των αδελφών εθνών της Καραϊβικής και της Λατινικής Αμερικής, και την πρόληψη από το να επεκταθεί, όπως δυστυχώς έχει εισαχθεί και θα μπορούσε να επεκταθεί και στις Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω των τόσων πολλών προσωπικών σχέσεων και ανταλλαγών που έχουν με τον υπόλοιπο κόσμο”
Ο Φιντέλ Κάστρο τονίζει ότι η Κούβα επιδιώκει και σ’ αυτό το ζήτημα τη συνεργασία με το αμερικάνικο προσωπικό στον χώρο της υγείας, επιμένοντας σταθερά στην οικοδόμηση της ειρήνης με τις ΗΠΑ που αποτελούν στθαερό αντίπαλο επί δεκαετίες.
Τέλος, αναφέρει ότι αύριο, Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου, “μετά από αίτημα πολλών χωρών της περιοχής θα πραγματοποιηθεί μια συνάντηση στην Αβάνα με τη συμμετοχή κορυφαίων αρχών εκείνων που έχουν εκφράσει την ανάγκη για κατάλληλα μέτρα για την πρόληψη της εξάπλωσης της επιδημίας και την καταπολέμηση της γρήγορα και αποτελεσματικά. Αυτή η συναργασία των χωρών της Καραϊβικής και της Λατινικής Αμερικής θα στείλει επίσης ένα μήνυμα ενθάρρυνσης για την καταπολέμηση του ιού και στους άλλους λαούς του κόσμου”.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, απηύθυνε προχθές ευχαριστήριο μήνυμα προς την Κούβα, για τη συμβολή της στη διεθνή εκστρατεία για την αντιμετώπιση του ιού έμπολα, αν και είναι εξαιρετικά σπάνιο η αμερικανική κυβέρνηση να εκφράζεται με θετικό τρόπο για την Κούβα:
«Η Κούβα, μία χώρα μόλις 11 εκατομμυρίων κατοίκων, έστειλε 165 ειδικούς του τομέα της υγείας και ετοιμάζεται να στείλει ακόμη 300», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Τζον Κέρι.
Πηγή: telesurtv.net
Αφήστε μια απάντηση