Πώς τα πάνε οι τράπεζες; Ο χρόνος πάντως τελειώνει και για αυτές και για εμάς

Οι τράπεζες συνεχίζουν τη λεηλασία, καθώς στην απεγνωσμένη τους προσπάθεια να αποφύγουν τη χρεωκοπία από τα “τοξικά” δάνεια που ποτέ δε θα αποπληρωθούν, ρουφάνε όλους τους πόρους από την υπόλοιπη κοινωνία, που οδηγείται σε μαρασμό.

Η διαδικασία αυτή θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμα, και θα “στραγγίξει” πάρα μα πάρα πολλούς από εμάς, προκειμένου να σωθούν οι τράπεζες. Αν ο λαός δεν πει “στάση πληρωμών”, τότε οι τράπεζες θα συνεχίζουν να λένε “πλιάτσικο”.

Διαλέγετε και παίρνετε…

«Μαξιλάρι» για τη στήριξη των τραπεζών τα διαθέσιμα του δημοσίου

Τη δυνατότητα τα διαθέσιμα του δημοσίου να χρησιμοποιούνται για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, όταν συντρέχουν λόγοι γενικού συμφέροντος και ειδικότερα λόγοι σχετικοί με τη συστημική ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος δίνει προσθήκη που έκανε ο υπουργός Οικονομικών στο πολυνομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή.

Σημειώνεται πως η εν λόγω διάταξη (στο άρθρο 18 του πολυνομοσχεδίου), προβλέπεται να έχει αναδρομική ισχύ, από την 11η Δεκεμβρίου του 1997.

Την ίδια ώρα το χρηματιστήριο κατρακυλά, καθώς και οι διεθνείς εξελίξεις είναι αρνητικές, αλλά -κυρίως- όλοι (προ)βλέπουν ότι η Ελλάδα οδηγείται σε μια “ελεγχόμενη χρεωκοπία”, με μοναδικό σκοπό να σωθούν όσο το δυνατόν οι τράπεζες (ειδικά οι ξένες), χωρίς κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους υπόλοιπους:

Στις 1.100 μονάδες κατρακύλησε το Χρηματιστήριο με πτώση 3,76%

 Στην διατήρηση της εικόνας κατάρρευσης στην αγορά συμβάλουν οι εξελίξεις στην αγορά ομολόγων για την Ιταλία και την Ισπανία, που όπως όλα δείχνουν ανοίγουν νέα πληγή για την ευρωζώνη.

Νέα ιστορικά χαμηλά για ΟΤΕ, ΔΕΗ, ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες. (σ.σ. η πτώση αυτών των μετοχών θα επιτρέψει στα “αρπακτικά” που θέλουν να πάρουν τα “ασημικά” του κράτους, όπως πχ η ΔΕΗ, κτλ, όχι απλά να τα πάρουν, αλλά να τα πάρουν μισοτιμής)

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1,101.31 μονάδες με πτώση 3,76%.

Ο τζίρος έφτασε τα 64,174 εκατομμύρια ευρώ.

Πρόκειται για νέο χαμηλό επίπεδο 15ετίας ενώ είναι η όγδοη συνεχή συνεδρίαση με πτώση.

Όπως έχουμε ξαναπεί, η Ελλάδα έχει χρεωκοπήσει, απλά δεν μας επιτρέπουν να το πούμε επίσημα. Διότι αν η Ελλάδα σταματήσει να πληρώνει τους τόκους που ζητούν οι πιστωτές της, τότε οι πιστωτές θα χρεωκοπήσουν. Έτσι, το καθυστερούν, μέχρις ότου οι τράπεζες αρπάξουν αρκετά “πακέτα σωτηρίας” για να αντέξουν τις (αναπόφευκτες) ζημιές που θα έχουν. Όσο κυλά ο χρόνος, τόσο οι τράπεζες ενισχύονται, και έτσι αρχίζουν να κερδίζουν έδαφος τα σενάρια για “κουρέματα”, αναδιαρθρώσεις, κτλ, που αρχικά τα άκουγαν και έβγαζαν σπυριά (μιας και τότε οι τράπεζες δεν μπορούσαν να τα αντέξουν αυτά τα πράγματα, πόσο μάλλον μια στάση πληρωμών. Τώρα σιγά-σιγά οι τράπεζες έχουν ρημάξει τον τόπο, και έτσι είναι σε καλύτερη θέση).

Ας δούμε λοιπόν και το παρακάτω άρθρο, που μας λέει ότι οργανώνονται οι κάτοχοι CDS για να πληρωθούν σε περίπτωση “επιλεκτικής χρεωκοπίας”, θεωρώντας την ως “πιστωτικό γεγονός” (το “πιστωτικό γεγονός’ είναι όταν ΕΠΙΣΗΜΑ πληρούνται οι τυπικές προϋποθέσεις για να θεωρηθεί ότι μια χώρα έχει χρεωκοπήσει, και άρα να πληρωθούν και οι κάτοχοι των CDS. Κατά την άποψη μου πάντως, οι αρμόδιοι οργανισμοί ΔΕ θα παραδεχτούν ακόμα ότι η Ελλάδα έχει χρεωκοπήσει, γιατί οι τράπεζες δεν είναι ακόμα 100% έτοιμες. Το πλιάτσικο λοιπόν “πρέπει” να συνεχιστεί για κάποιο διάστημα ακόμα, αν και προφανώς το χρονόμετρο κυλάει και ο χρόνος μας τελειώνει. Αν δεν τους σταματήσουμε τώρα, μετά θα μας έχουν αρπάξει τα πάντα, και μετά θα μας πουν ότι τελικά χρεωκοπήσατε. Και το χειρότερο είναι ότι μερικοί ανόητοι θα λένε “μα αυτό δεν ήθελε η αριστερά;” Μιλάμε για παράνοια):

Προετοιμάζεται ομάδα επενδυτών κατόχων ελληνικών CDS να ζητήσει την πληρωμή τους – Αμφιταλαντεύεται η ISDA για το αν θα υπάρξει credit event

 Οργανώνονται οι κάτοχοι των ελληνικών CDS καθώς σύμφωνα με τραπεζική πηγή στο Λονδίνο ομάδα επενδυτών από την στιγμή που η χώρα μπει σε καθεστώς selective default να καταθέσουν αίτημα στην ISDA την διεθνή ένωση swaps και παραγώγων να επικυρώσει την πληρωμή…

Η ISDA βάση της διαδικασίας συνέρχεται μετά από την υποβολή αιτήματος από κατόχους CDS και αξιολογεί αν υπάρχει πιστωτικό γεγονός credit event.
Για να υπάρξει πιστωτικό γεγονός θα πρέπει να έχουν μεταβληθεί δομικά οι παράμετροι του χρέους.

Ωστόσο μπορεί με νομικίστικα τεχνάσματα η ISDA να προσπαθεί να αποφύγει το πιστωτικό γεγονός αλλά στην περίπτωση της Ελλάδος έχει συμβεί το εξής ιδιόρρυθμο η εθελοντική συμμετοχή έχει μετεξελιχθεί σε εθελοντική υποχρέωση και κατ΄ ουσία έχουν παραβιαστεί όροι που σχετίζονται με το χρέος.

Η ISDA προσπαθεί να αποφύγει την εκδήλωση πιστωτικού γεγονότος αλλά η πληροφορία ότι υπάρχουν επενδυτές που σχεδιάζουν να υποβάλλουν αίτημα πληρωμής των CDS θα φέρει στο προσκήνιο το όλο θέμα και θα υποχρεώσει την ISDA να πάρει ξεκάθαρη θέση.

Οι κινήσεις αυτές των διεθνών οίκων αξιολόγησης ήταν αναμενόμενες. Οι υποβαθμίσεις της Ελλάδος πλέον βαίνουν προς ολοκλήρωση και το επόμενο βήμα που πιθανότατα θα εκδηλωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες ίσως στα τέλη Αυγούστου η ένταξη της Ελλάδος σε καθεστώς selective default σε επιλεκτική ή περιορισμένη χρεοκοπία.

Οι 11 από τις 22 ξένες και ελληνικές τράπεζες που είναι βασικοί διαπραγματευτές αγοράς, δηλαδή primary dealers στο ελληνικό χρέος, συμμετέχουν ως μέλη της ISDA, η οποία καθορίζει πότε υπάρχει πιστωτικό γεγονός και πότε διακανονίζονται τα CDS.

Όταν θα υπάρξει αλλαγή, κομβικής σημασίας, όπως είναι το selective default, δηλαδή επιλεκτική χρεοκοπία, η οποία θα επισημοποιηθεί από τους οίκους αξιολόγησης, τότε η ISDA Ευρώπης θα συνεδριάσει για να αποφασίσει αν υφίσταται θέμα πιστωτικού γεγονότος.

Ποια είναι τα μέλη της ISDA Ευρώπης

Voting Dealers
Bank of America / Merrill Lynch
Barclays
BNP Paribas
Credit Suisse
Deutsche Bank
Goldman Sachs
JPMorgan Chase Bank,
Morgan Stanley
Société Générale
UBS
Consultative Dealers
Citibank
The Royal Bank of Scotland
Voting Non-dealers
BlackRock (Third Term Non-dealer)
BlueMountain Capital (Second Term Non-dealer)
Citadel Investment Group, LLC (First Term Non-dealer)
DE Shaw Group (First Term Non-dealer)
Rabobank International (Second Term Non-dealer)
Determinations Committee Decision

Οι τράπεζες ήδη ετοιμάζονται για τις (αναπόφευκτες) ζημιές. Αφού πρώτα βέβαια έχουν εξασφαλίσει όσα περισσότερα “πακέτα σωτηρίας” μπορούν, ώστε να αντέξουν τις ζημιές αυτές (αυτό μας έλειπε να τις δέχονταν αυτές τις ζημιές πριν μερικά χρόνια όταν δε θα μπορούσαν να τις αντέξουν. Άσε καλύτερα να ρημάξουμε πρώτα τα “κορόιδα” που νομίζουν ότι τους “σώζουμε” κιόλας, και μετά θα τη βρούμε την άκρη):

Η ελληνική κρίση χρέους κόστισε 560 εκατ. στην BNP Paribas

 Σε συνολικές απομειώσεις ενεργητικού ύψους 560 εκατομμυρίων ευρώ, εξαιτίας της ελληνικής κρίσης χρέους, προχώρησε η γαλλική τράπεζα BNP Paribas, σύμφωνα με ανακοίνωσή της που επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο.

Η τράπεζα, η οποία εμφανίζεται να έχει την μεγαλύτερη έκθεση σε ελληνικά ομόλογα από όλες τις υπόλοιπες γαλλικές τράπεζες, ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε απομειώσεις ύψους 534 εκατομμυρίων ευρώ στη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του τρέχοντος έτους.

Παρά ταύτα, τα καθαρά κέρδη της BNP Paribas σημείωσαν σχετική αύξηση έναντι του δεύτερου τριμήνου του 2010, κατά 1,1%, στα 2,13 δισεκατομμύρια ευρώ.

Παρόμοια η εικόνα για την Societe Generale, η οποία όμως “γκρινιάζει’ (!), διότι τα κέρδη της ήταν “μόνο” 747 εκατ. ευρώ (περίμεναν περισσότερα οι κακόμοιροι και τώρα απογοητεύτηκαν):

Societe Generale: Απομειώσεις 395 εκατ. ευρώ από την έκθεσή της στην Ελλάδα

Απομειώσεις ύψους 395 εκατ. ευρώ προ φόρων και 268 εκατ. ευρώ μετά από φόρους κατέγραψε η Societe Generale, λόγω της έκθεσής της στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση των οικονομικών της αποτελεσμάτων για το δεύτερο τρίμηνο του 2011.

Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι ενδεχομένως να χάσει τους στόχους για την κερδοφορία του 2012, καθώς τα κέρδη της στο δεύτερο τρίμηνο του 2011 μειώθηκαν κατά 31% λόγω της συμμετοχής της στο σχέδιο ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων.

Τα καθαρά κέρδη της Societe Generale για το τρίμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου διαμορφώθηκαν στα 747 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών ύψους 1,08 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2010.

“Ο στόχος για κέρδη ύψους 6 δισ. ευρώ το 2012 θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί”, ανακοίνωσε η γαλλική τράπεζα.

Κατά τα άλλα όμως, “ας μην πάρουμε εμείς τον έλεγχο των τραπεζών, ας τους αφήσουμε να διοικούν αυτοί”…Με τέτοια μυαλά, δεν είναι περίεργο που μας έχουν ισοπεδώσει (και συνεχίζουν να μας ισοπεδώνουν)

Μεταξύ 3,3 και 5,7 δις ευρώ η ζημία που θα υποστούν οι ελληνικές τράπεζες από την εμπλοκή τους στην αναδιάταξη των ομολόγων – Πιθανό να εγγράψουν τις ζημίες στο 9μηνο….

 Σε ένα εύρος μεταξύ 3,3 και 5,7 δις ευρώ φαίνεται ότι θα κινηθεί η ζημία που θα υποστούν οι ελληνικές τράπεζες από την συμμετοχή τους στην αναδιάταξη του ελληνικού χρέους.
Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν λίγο μετά το δεκαπενταύγουστο με στόχο να οριστικοποιηθεί και να υλοποιηθεί η διαδικασία της αναδιάταξης του χρέους εντός του Σεπτεμβρίου.

Αν ολοκληρωθεί η διαδικασία εντός του Σεπτεμβρίου τότε πιθανότατα οι ελληνικές τράπεζες θα εμφανίσουν τις ζημίες τους μαζί με τα αποτελέσματα 9μήνου που θα ανακοινωθούν τον Νοέμβριο. To αργότερο θα εγγραφούν και θα ανακοινωθούν στην χρήση 2011 δηλαδή τον Φεβρουάριο ή Μάρτιο του 2012.

Υποχώρηση και αδιέξοδο

 Ισπανική υποχώρηση, ιταλικό αδιέξοδο και προαναγγελία κλυδωνισμών για την Ευρωζώνη το Σεπτέμβριο, κάπως έτσι θα μπορούσαμε να συνοψίσουμε την κατάσταση πραγμάτων πριν καν κλείσουν δύο εβδομάδες από τη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου:

Στη Μαδρίτη, ο Θαπατέρο έκανε ό,τι μπορούσε για να στείλει μήνυμα αποφασιστικότητας για τη διαχείριση της κρίσης. Προκήρυξε πρόωρες εκλογές για τις 20 Νοεμβρίου, όπου τα δύο μεγάλα κόμματα, Σοσιαλιστές και Λαϊκό Κόμμα, θα παρουσιάσουν δύο διαφορετικές συνταγές σκληρής δημοσιονομικής λιτότητας. Το αποτέλεσμα της αναμέτρησης μοιάζει να έχει προεξοφληθεί υπέρ του Λαϊκού Κόμματος, ο ηγέτης του οποίου προαναγγέλλει μέτρα σοκ με υψηλό κοινωνικό και πολιτικό κόστος.

Είναι πλέον σαφές ότι η Ιταλία υποσκέλισε την Ισπανία ως επόμενος κρίκος του ντόμινο δημοσιονομικής κρίσης.
Η Μαδρίτη υποχώρησε, ενώ η Ρώμη βρίσκεται μπροστά σε ένα διπλό εσωτερικό αδιέξοδο:

Η διαμόρφωση, χωρίς προσφυγή στις κάλπες, μιας κυβερνητικής πλειοψηφίας που θα αναλάμβανε το κόστος σκληρών μέτρων μοιάζει περισσότερο με ευχή και με ζητούμενο παρά με πραγματική προοπτική. Αν στην Ισπανία οι πρόωρες εκλογές καταγράφηκαν ως μέρος της λύσης του προβλήματος, στην Ιταλία είναι βέβαιο ότι θα αξιολογηθούν ως παράγων περιπλοκής.

Αν το Σεπτέμβριο η Ρώμη αντιμετωπίσει κρίση δανεισμού, η απάντηση που θα απαιτηθεί από πλευράς Ευρωζώνης ξεπερνά τη βούληση και πιθανόν και τη δυνατότητα της κυβέρνησης Μέρκελ: Δεν αρκεί ούτε ο πολλαπλασιασμός των εγγυήσεων του Προσωρινού Μηχανισμού EFSF, ούτε η δυνατότητα για προληπτικές παρεμβάσεις που αποφασίσθηκε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής.

Κρίση δανεισμού για την Ιταλία σημαίνει άμεση στοχοποίηση της Γαλλίας:

Πρώτον, γιατί το Παρίσι θα επωμισθεί τη συνεισφορά της Ρώμης και της Μαδρίτης στις εγγυήσεις του Προσωρινού Μηχανισμού μαζί με το Βερολίνο, μία εξέλιξη που θα σημάνει -αν δεν έχει ήδη προηγηθεί- την απώλεια της βαθμολόγησης ΑΑΑ της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Δεύτερον, γιατί το γαλλικό τραπεζικό σύστημα είναι εκτεθειμένο στο ιταλικό δημόσιο χρέος με ομόλογα, το συνολικό ύψος των οποίων ξεπερνά τα 350 δισ. ευρώ.

Τα παραπάνω τα γνωρίζουν πολύ καλά οι ηγεσίες της Ευρωζώνης που το βράδυ της 21ης Ιουλίου προσπαθούσαν να πείσουν κοινή γνώμη και αγορές ότι η συμμετοχή ιδιωτών αφορά κατ’ εξαίρεση την Ελλάδα.

Στην προσπάθειά τους να ηρεμήσουν τις αγορές ομολόγησαν εμμέσως πλην σαφώς ότι πλην της καλύτερης διαχείρισης του ελληνικού δημόσιου χρέους δεν έχουν να πουν τίποτε για την Ισπανία και την Ιταλία.

Πρόντι: «Αυτοκτονία» η πώληση ιταλικών ομολόγων από τη Deutsche Bank

Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι σχολίασε την είδηση που δημοσιεύει η εφημερίδα Financial Times, σύμφωνα με την οποία η Deutsche Bank από την αρχή του 2011 μέχρι σήμερα, αποφάσισε να πουλήσει ομόλογα του ιταλικού δημοσίου τα οποία κατείχε, συνολικής αξίας 7 δισεκ. ευρώ.

Ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, παρεμβαίνοντας σε συνάντηση που οργάνωσε η περιφέρεια Εμίλια Ρομάνια, χαρακτήρισε την απόφαση αυτή «αυτοκτονία».

Ο Πρόντι υπογράμμισε ότι «η κίνηση αυτή αποδεικνύει την έλλειψη αλληλεγγύης, κάτι που οδηγεί στην αυτοκτονία και της Γερμανίας. Σημαίνει ότι δεν υφίσταται, πλέον, κανένας δεσμός αλληλεγγύης και ότι όλοι πρέπει να παίζουν άμυνα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *