Εργοδοτική τρομοκρατία, μειώσεις, απολύσεις στην HELIOSRES (Ηχητικό)

Η HELIOSRES  είναι μια τεχνική εταιρεία που ασχολείται με την μελέτη, εμπορία και κατασκευή φωτοβολταικών συστημάτων και βρίσκεται ανάμεσα στους 2-3 μεγαλύτερους κατασκευαστές της Ελλάδας. Δραστηριοποιείται στον χώρο των ΑΠΕ από το 2007 και σήμερα απασχολεί περίπου 30 εργαζομένους, μηχανικούς, υπάλληλους γραφείου και τεχνικούς.

Ύστερα από τις πρόσφατες αλλαγές στο νομικό καθεστώς όσων αφορά τα φωβολταικά συστήματα η εργοδοσία κάλεσε σε συνάντηση τους εργαζόμενους για να ανακοινώσει (όπως έγραφε το ενημερωτικό e-mail) το νέο καθεστώς που θα επικρατεί από εδώ και στο εξής. Με πρόσχημα την κρίση, την υποτιθέμενη επερχόμενη πτώση της ζήτησης, το νέο νομικό καθεστώς και ύστερα από ένα ακατάλυπτο λογίδριο περί προστασία της εταιρείας και επίκληση σε συναισθήματα κ.λ.π ανακοίνωσε ειλημμένη απόφαση για μειώσεις από 10 έως 20% στους μισθούς και αλλαγή των συμβάσεων από ΙΚΑ σε Δ.Π.Υ (Δελτίο παροχής υπηρεσιών).

Ενώ η εργοδοσία πίεζε για άμμεση υπογραφή των νέων συμβάσεων χωρίς καν να έχουν κοινοποιηθεί οι όροι, οργανώθηκε συνάντηση των εργαζομένων για να συζήτηθει το νέο επιβαλλόμενο καθεστώς. Ο Δημήτρης Χαραλαμπάκης, εργαζόμενος στην Heliosres μέλος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών και της Α.Π Ροσινάντε προώθησε ανοικτά την συννενόηση με το σωματείο και την συλλογική απάντηση στην εργοδοτική τρομοκρατία. Παρ όλα αυτά τα τσιράκια τους ήταν εκεί και έκαναν ανοιχτά προπαγάνδα υπέρ των Δ.Π.Υ και της εργοδοσίας. Εν τέλει, φάνηκε οτι ίσως να επιτυγχανόταν μια συλλογική απάντηση και ο βασικός στόχος για εκείνη την στιγμή να μην υπογράψει κανείς τις νέες συμβάσεις την επόμενη μέρα επετεύχθη.

Τις επόμενες μέρες όμως κάτω από την πίεση της εργοδοσίας οι εργαζόμενοι άρχισαν να υπαναχωρούν, κάποιοι βιάστηκαν και υπέγραψαν, και άλλοι ενώ είχαν υποστηρίξει την συλλογική αντίδραση έκαναν πίσω.

Στην συνέχεια και ύστερα από συννενόηση με το σωματείο, πραγματοποιήθηκε παρέμβαση στον χώρο εργασίας από το ΣΜΤ και την Α.Π Ροσινάντε με προφανή στόχο την αφύπνιση των εργαζομένων και την συσπείσωση τους ενάντια στο νέο επιβαλλόμενο καθεστώς και την εργοδοτική τρομοκρατία. Μετά από το πέρας της παρέμβασης και ύστερα από ένα χρονικό διάστημα κάποιως ωρών, μέλος της εργοδοσίας κάλεσε τον Δημήτρη Χαραλαμπάκη και του ανακοίνωσε την απόλυση του με δικαιολογία την επερχόμενη πτώση της δουλειάς, την οποία βέβαια αρνήθηκε να υπογράψει καταγγέλωντας την ως εκδικητική, συνδικαλιστική απόλυση.
Ύστερα από νέα δυναμική παρέμβαση του σωματείου ανακλήθηκε προσωρινά η απόλυση του Δημήτρη Χαραλαμπάκη και ενώ φάνηκε οτι θα κατέληγαν σε συμφωνία οι δύο πλευρές, αιφνιδιαστικά τις επόμενες μέρες έγινε καταγγελία της σύμαβασης του η οποία θυροκολλήθηκε με δικαστικό κλητήρα στην οικία του.

Το σωματείο ύστερα από αυτήν την ενέργεια προχώρησε σε στάση εργασίας και αποκλεισμό των γραφείων της εταιρείας. Ο αγώνας μόλις ξεκίνησε. Ο Δημήτρης Χαραλαμπάκης έδωσε μια αναλυτική συνέντευξη στον ρ/σ μας για την κατάσταση που επικρατεί στην συγκεκριμένη εταιρεία,το μέλλον και τον σχεδιασμό του αγώνα που μόλις ξεκινάει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *