Γ. Πρετεντέρης: Υπηρέτης όλων των αφεντάδων

  «Με ανεπίτρεπτη καθυστέρηση, η διεθνής κοινότητα αποφάσισε να παρέμβει στη Λιβύη για να βάλει τέλος στην αιματοχυσία και να σώσει τον λαό της από έναν παράφρονα δικτάτορα και τη φαμίλια του»

Γ. Πρετεντέρης στα ΝΕΑ
 

Με κάθε τρόπο είτε στις τηλεοπτικές του παρουσίες, είτε ως καλαμαράς του ΔΟΛ, ο αργυρώνητος δημοσιοκάφρος Πρετεντέρης, στηρίζει απροκάλυπτα την ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Λιβύη προσαρμοζόμενος απόλυτα με τους πιο επιθετικούς κύκλους του ντόπιου καπιταλιστικού κατεστημένου που εκτιμάει ότι πιθανόν να γλύψει ένα κοκαλάκι από τον φυσικό πλούτο της Λιβύης.

Οι λαοί στα κράτη που συμμετέχουν στην «συμμαχία των προθύμων» μπορεί να έχουν διαφορετική άποψη, αλλά αυτό αφήνει αδιάφορο τον Πρετεντέρη αφού  πρόκειται για ένα γλοιώδη τύπο, υπηρέτη όλων των αφεντάδων, έναν «γυμνοσάλιαγκα του εκσυγχρονισμού».

 Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης στη Μεγάλη Βρετανία, που δημοσιεύθηκε χθες μόνον ένας στους τρεις Βρετανούς πολίτες εγκρίνει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Λιβύη.

Επίσης σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η ΚΑΠΑ Research και δημοσιεύεται σήμερα, το 56,8% των ερωτηθέντων θεωρούν λάθος την απόφαση για αεροπορική επέμβαση και μόνο το 31,8% τη θεωρούν ορθή. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων (76%) τάσσεται κατά της συμμετοχής της Ελλάδας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Με την ευκαιρία να παραθέσουμε ένα πρωτοσέλιδο δημοσίευμα από τον σημερινό «Ριζοσπάστη»:

Η αστική τάξη της Ελλάδας συμμετείχε στη μικρασιατική εκστρατεία προκειμένου να συνδράμει στην εφαρμογή της Συνθήκης του Παρισιού, στο τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, που προέβλεπε το διαμελισμό της τότε οθωμανικής αυτοκρατορίας και το μοίρασμα των πετρελαίων της περιοχής. Καπιταλιστικές επιχειρήσεις της Ελλάδας (τραπεζικό κι εμπορικό κεφάλαιο) δρούσαν σ’ αυτά τα εδάφη. Συμμετείχε στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας και στο διαμελισμό των Βαλκανίων. Καπιταλιστικές επιχειρήσεις της Ελλάδας έκαναν εξαγωγή κεφαλαίων στα Βαλκάνια μετά το διαμελισμό (τράπεζες, ΟΤΕ, μονοπώλια πετρελαίου κλπ.), ύστερα από το τέλος του πολέμου.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις συμμετέχουν στον πόλεμο σε Ιράκ, Αφγανιστάν, απ’ όπου εφοπλιστικό κεφάλαιο και μονοπώλια πετρελαίου κέρδισαν τεράστια ποσά. Η ελληνική κυβέρνηση συμμετέχει στον πόλεμο στη Λιβύη, για να προασπίσει τις ελληνικές επιχειρήσεις στη Βόρεια Αφρική, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών. Η αστική τάξη της Ελλάδας είναι επιθετική, συμμετέχει διαχρονικά σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, με βάση τη δύναμη της οικονομίας της στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα.

Ο πόλεμος στη Λιβύη έχει στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστικών κρατών τη Βόρεια Αφρική, τα ενδότερα της Αφρικής, τη Μεσόγειο και τον πλούτο τους, ιδιαίτερα τον ενεργειακό. Σ’ αυτό το παζάρι συμμετέχει η αστική τάξη διεκδικώντας μερίδιο. Εδώ εκφράζονται οξύτατες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις με τεράστιους απρόβλεπτους κινδύνους για τους λαούς της περιοχής. Ο λαός μας πληρώνει τα αντιλαϊκά μέτρα λόγω κρίσης, αλλά και τη συμμετοχή στον πόλεμο που αποσκοπεί να βρουν διέξοδο υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια για επενδύσεις στην περιοχή. Μονόδρομος η ενιαία πολιτική πάλη για απεμπλοκή της Ελλάδας από τον πόλεμο και τις συνέπειες της κρίσης, σε ρότα ρήξης, ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλίων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *