“Ταφόπλακα” για την κυβέρνηση ο Μπαλτάκος

image002 Πηγή: Γιώργος Δελαστίκ – “Επίκαιρα”

Μόλις την περασμένη εβδομάδα γράφαμε στο περιοδικό για το ενδεχόμενο να περιπέσει και η ΝΔ σε  διαλυτική κρίση κατά το πρότυπο του ΠΑΣΟΚ, έχοντας την πεποίθηση ότι αυτή θα εκδηλωθεί εξαιτίας του αποτελέσματος των ευρωεκλογών. Η δημοσιοποίηση όμως του διαλόγου ανάμεσα στον καρατομηθέντα γενικό γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Τάκη Μπαλτάκο και το βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη επιτάχυνε την έλευση της κρίσης στο κόμμα της Δεξιάς, και μάλιστα με ιδιαίτερη ένταση.

Καταρρακώθηκε πλήρως στα μάτια των Ευρωπαίων εταίρων του η εικόνα του Αντώνη Σαμαρά ως δήθεν «ανελέητου εχθρού» των νεοναζιστών και των ακροδεξιών. Η αποκάλυψη της ύπαρξης διαύλων επικοινωνίας τόσο υψηλού επιπέδου μεταξύ ΝΔ και Χρυσής Αυγής γκρέμισε όλο το προπαγανδιστικό οικοδόμημα της κυβέρνησης Σαμαρά. Φωτίζει υπό εντελώς διαφορετικό πρίσμα τις ενέργειες της κυβέρνησης κατά του ακροδεξιού κόμματος. Πολλοί πλέον αντελήφθησαν ότι δεν πρόκειται για πράξεις προάσπισης της δημοκρατίας, αλλά για αντισυνταγματικές κινήσεις που αποσκοπούν στην υπεράσπιση των… εκλογικών ποσοστών της ΝΔ!

Είναι όντως αυτό που επιγραμματικά είπε στον Μπαλτάκο ο Κασιδιάρης: «Κι επειδή του κόβουμε ψήφους δηλαδή θα μας βάλει φυλακή;». Όπως αποδείχθηκε, αυτού του επιπέδου ήταν ο… «αντιναζιστικός» αγώνας του Αντώνη Σαμαρά!

Ο… «ασύδοτος»

Προσπαθώντας να αμυνθούν, ο πρωθυπουργός και το περιβάλλον του επιχειρούν να εμφανίσουν τον Τάκη Μπαλτάκο ότι ενεργούσε… ασύδοτος και ανεξέλεγκτος, ότι δεν ενημέρωνε καν τον πρωθυπουργό για τις επαφές και τις σχέσεις του με τη Χρυσή Αυγή.

Αφελείς πολιτικά ψηφοφόροι της ΝΔ μπορεί να «χάψουν» αυτά τα παραμύθια, ειδικά αν θέλουν εκ των προτέρων να πιστέψουν τον πρωθυπουργό. Εκείνοι όμως που αποκλείεται να τα πιστέψουν είναι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, οι πρωθυπουργοί των χωρών της EE και φυσικά όλοι οι υπουργοί τους, οι οποίοι γνωρίζουν εμπράκτως πώς ασκείται η εξουσία.
Οι επαΐοντες ξέρουν πάρα πολύ καλά πως αφενός ο γενικός γραμματέας κάθε κυβέρνησης έχει υπερεξουσίες που γενικά υπερβαίνουν κατά πολύ εκείνες των υπουργών και, αφετέρου, πως ο γ.γ. του Υπουργικού Συμβουλίου δρα και ασκεί τις υπερεξουσίες του αποκλειστικά και μόνο κατόπιν ρητών εντολών του πρωθυπουργού.

Μόνο με την υπογραφή του

image004Ειδικά στην Ελλάδα οι υπερεξουσίες του γ.γ. της κυβέρνησης ενισχύθηκαν ακόμη περισσότερο μετά την τοποθέτηση στη θέση αυτή του Τάκη Μπαλτάκου. Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου -φυσικά, με τι άλλο;- προστέθηκαν πριν από δεκαπέντε μήνες τέσσερα εδάφια στην παράγραφο 5 του άρθρου 74 του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος 63/2005.
«Οι υπηρεσίες της Βουλής δεν δικαιούνται να παραλάβουν νομοσχέδιο, αν αυτό δεν φέρει την υπογραφή του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης» τονίζεται ρητά και κατηγορηματικά στο πρώτο από τα προστιθέμενα εδάφια, το οποίο φέρει την αρίθμηση στ’.

Ο γ.γ. της κυβέρνησης «αποδέχεται και προσυπογράφει υπουργικές τροπολογίες, νομοτεχνικές βελτιώσεις, προσθήκες, διορθώσεις ή οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση στα κατατιθέμενα νομοσχέδια, άλλως οι ως άνω παρεμβάσεις δεν παραλαμβάνονται από τις υπηρεσίες της Βουλής, θεωρούνται ως μη γενόμενες και δεν εισάγονται προς ψήφιση στην ολομέλεια» ορίζεται χωρίς καμιά εξαίρεση στο εδάφιο ζ’.

«Αποδέχεται και προσυπογράφει όλα τα Προεδρικά Διατάγματα…» υπογραμμίζεται στο εδάφιο η’.

Εν ολίγοις, αν ο Μπαλτάκος δεν έβαζε την υπογραφή του, οι υπάλληλοι της Βουλής δεν είχαν δικαίωμα ούτε καν να παραλάβουν το κείμενο ενός νομοσχεδίου, ακόμη κι αν το υπέγραφαν… δέκα υπουργοί! Δεν το παραλάμβαναν καν χωρίς την υπογραφή Μπαλτάκου! Κανένα νομοσχέδιο δεν μπορούσαν ούτε καν να συζητήσουν οι βουλευτές, αν δεν το είχε προεγκρίνει ο Μπαλτάκος! Αυτός αποφάσιζε τι επιτρέπεται να συζητήσουν οι 300 εθνοπατέρες και τι όχι! Είναι τουλάχιστον γελοίο επομένως να προσπαθήσουν να μας πείσουν ότι αυτό το άτομο, που είχε πολύ καλύτερη εικόνα του κυβερνητικού έργου σε όλους τους τομείς από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, δρούσε χωρίς να τον ενημερώνει. Αυτοί οι ισχυρισμοί είναι γελοιότητες για αδαείς.

Κυβέρνηση… ΝΔ – ΧΑ!

Η δημοσιοποίηση των υψηλότατου επιπέδου καναλιών επικοινωνίας της ΝΔ με τη Χρυσή Αυγή είχε και ένα επιπλέον επώδυνο αποτέλεσμα για τον Αντώνη Σαμαρά και την κυβέρνησή του. Προσέδωσε πολύ μεγαλύτερη αξιοπιστία στους ισχυρισμούς που είχε προβάλει πριν από ένα χρόνο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Σε συνάντηση που είχε με τον τότε γ.γ. της κυβέρνησης, ο Ν. Τσούκαλης υποστήριξε ότι ο Τ. Μπαλτάκος του είχε πει χωρίς περιστροφές ότι, αν η ΔΗΜΑΡ αποχωρήσει από την κυβέρνηση Σαμαρά, η ΝΔ είναι διατεθειμένη να συγκυβερνήσει με τη… Χρυσή Αυγή! Ο Τ. Μπαλτάκος, μάλιστα, είχε εξουσιοδοτήσει τον εκπρόσωπο της ΔΗΜΑΡ να μεταφέρει αυτό το σημείο του διαλόγου τους στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, πράγμα που έκανε ο Ν. Τσούκαλης.

Όντως, ο ίδιος ο Φώτης Κουβέλης είχε προ μηνών υποστηρίξει δημοσίως ότι το περιστατικό αυτό υπήρξε καθοριστικό για την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από τη συγκυβέρνηση με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Οι περισσότεροι τότε το είχαν εκλάβει ως απέλπιδα προσπάθεια της ΔΗΜΑΡ να συγκαλύψει τις ευθύνες της για την ολέθρια συγκυβέρνησή της με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.
Τώρα όμως οι αποκαλύψεις λόγω Μπαλτάκου για το υψηλότατο επίπεδο των επαφών ΝΔ – Χρυσής Αυγής και η πρόθεση συγκυβέρνησης ΝΔ – Χρυσής Αυγής, αν παραστεί ανάγκη, δίνουν στη ΔΗΜΑΡ σωτήριο «φιλί ζωής» αναφορικά με την ευρωεκλογική της επιβίωση.

«Οι συνομιλίες Μπαλτάκου – Κασιδιάρη καταγράφουν τις παρασκηνιακές κινήσεις κύκλων της ΝΔ με το ακροδεξιό νεοναζιστικό σχήμα» υπογράμμισε σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ. «Πρόκειται για τεράστιο πολιτικό ζήτημα που ανακύπτει μέσα στον κορυφαίο ηγετικό πυρήνα της κυβέρνησης» προσθέτει πολύ σωστά η ΔΗΜΑΡ στην ανακοίνωσή της.

Γιώργος: «Να φύγουμε!»

image006Την υπόθεση Μπαλτάκου προσπαθεί να αξιοποιήσει προκειμένου να επιστρέψει στην ενεργό πολιτική δράση ακόμη και ο λαομίσητος λόγω Μνημονίου… Γιώργος Παπανδρέου! Στη μακροσκελέστερη ίσως ανακοίνωσή του από τότε που εξεδιώχθη κλωτσηδόν από την πρωθυπουργία, ο παταγωδώς αποτυχημένος πρώην πρωθυπουργός κάνει ουσιαστικά δύο προτάσεις.
Η πρώτη είναι να αποχωρήσει το ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση Σαμαρά. Αφού κατηγορεί τη συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ ότι δεν ανέτρεψε «παρακρατικές πρακτικές του παρελθόντος» και «υπόγειες διαδρομές που ταυτίζουν την εξουσία με τις πάσης φύσεως εξωθεσμικές ή παρακρατικές απολήξεις», καταλήγει στο ρητορικό ερώτημα – συμπέρασμα: «Πώς είναι δυνατόν με αυτά τα δεδομένα η κυβερνητική συνεργασία να λειτουργεί επ’ ωφελεία της χώρας και των Ελλήνων;».

ΠΑΣΟΚ υπό τον… Τσίπρα!

Η δεύτερη πρόταση του Γ. Παπανδρέου, η οποία εκφράζεται με υπαινικτικό τρόπο, είναι ακόμη πιο ρηξικέλευθη. Δεν το λέει φυσικά ρητά, αλλά υπονοεί σαφώς να προσχωρήσει το ΠΑΣΟΚ σε κυβέρνηση… ΣΥΡΙΖΑ! Αυτό συνάγεται από την ορολογία που χρησιμοποιεί: «Οι σημερινές εξελίξεις αναδεικνύουν με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο την επιτακτική ανάγκη ενότητας των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων, με μοναδικό γνώμονα την προάσπιση της δημοκρατίας και την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος» τονίζει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του ο Γ. Παπανδρέου.
Από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, ο όρος «ενότητα των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων» σημαίνει μονοσήμαντα συνεργασία ΠΑΣΟΚ – Αριστεράς.

Είναι, φυσικά, εντελώς άλλο ζήτημα αν ο Γ. Παπανδρέου είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτός από αριστερούς. Από την πλευρά του, πάντως, ο πρώην πρωθυπουργός εμφανίζεται να εκφράζει με έμμεσο τρόπο την πεποίθησή του ότι η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ είναι οριστικά και αμετάκλητα τελειωμένη και ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να προσανατολιστεί να συμμετάσχει ως ελάσσων εταίρος σε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από τον Α. Τσίπρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *