Μιλώντας με τα γραπτά του Ναζίμ Χικμετ

Δεν μπορεί να διαθέτεις ανθρώπινα αισθήματα και να μην έχεις συγκλονιστεί από την ασύλληπτη τραγωδία που βιώνει αυτές της ώρες ο Τουρκικός λαός. Τα ειδησεογραφικά κάνουν λόγο ότι υπάρχουν μέχρι τώρα πάνω από 2.500 νεκροί, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί, κατακόρυφα, δεκάδες χιλιάδες τραυματίες και 13 (!) άστεγοι. Αλλά δυστυχώς υπάρχουν και ζουν ανάμεσα μας κάποια φασιστικά καθάρματα τα οποία εκφράζουν δημόσια την ικανοποίηση του για τις εκατόμβες νεκρούς και την βιβλική καταστροφή που υπάρχει στην γειτονική χώρα.

Οι λαοί της Τουρκίας και της Ελλάδας έχουνε τους ίδιους θανάσιμα μισητούς εχθρούς: τον αγγλοαμερικάνικο ιμπεριαλισμό και τους ντόπιους λακέδες του. Οι λαοί της Τουρκίας και της Ελλάδας, φιλιωμένοι ὁ ένας με τον άλλο, με τη βοήθεια των φιλειρηνικών λαών όλου του κόσμου, θα τσακίσουνε στο τέλος αυτούς τους εχθρούς τους. Αυτό το πιστεύω. Ὁ δικός σας ένδοξος αγώνας είναι μία από τις πιο λαμπρές αποδείξεις ότι θα νικήσει ἡ υπόθεση της ειρήνης, του ψωμιού και της λευτεριάς.

Οι λαοί της Τουρκίας και της Ελλάδας, φιλιωμένοι ὁ ένας με τον άλλο, με τη βοήθεια των φιλειρηνικών λαών όλου του κόσμου, θα τσακίσουνε στο τέλος αυτούς τους εχθρούς τους. Αυτό το πιστεύω. Ὁ δικός σας ένδοξος αγώνας είναι μία από τις πιο λαμπρές αποδείξεις ότι θα νικήσει ἡ υπόθεση της ειρήνης, του ψωμιού και της λευτεριάς. Σας σφίγγω όλους μ᾿ αγάπη στην αγκαλιά μου.

ΝΑΖΙΜ ΧΙΚΜΕΤ 10/8/1951 Βερολίνο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *