O κύριος της φωτογραφίας, ο οποίος θα εισαγάγει το «βρετανικό φλέγμα» στην ελληνική Αστυνομία, είναι ο σερ Ιαν Μπλερ. Αν το όνομά του (πέραν της ευδιάκριτης συνωνυμίας του με τον τέως πρωθυπουργό της Βρετανίας) δε σας λέει και πολλά, να σας υπενθυμίσουμε ότι πρόκειται για τον πρώην αρχηγό της «Σκότλαντ Γιάρντ», που η παρουσία του στην Αθήνα έγινε πρωτοσέλιδο τις προηγούμενες μέρες.
Ο σερ Μπλερ, λοιπόν, που ο ερχομός του στην Ελλάδα διαφημίστηκε ότι στοχεύει να «μας σώσει» από την ανασφάλεια, την εγκληματικότητα και – κυρίως – από την τρομοκρατία, έχει στο ενεργητικό του όλα εκείνα τα οποία θα έκαναν κάθε λογικό άνθρωπο να προβληματίζεται (τουλάχιστον).
Αρκεί να υπενθυμίσουμε την υπόθεση Μενέσες. Ο Ζαν Τσαρλς ντε Μενέσες είναι το 28χρονο παλικάρι από τη Βραζιλία που εκτελέστηκε εν ψυχρώ, το 2005, στο μετρό του Λονδίνου, από τη «Σκότλαντ Γιάρντ» του σερ Μπλερ. Η εξήγηση που έδωσε τότε ο σερ Μπλερ, είναι ότι οι εκτελεστές του Μενέσες, αστυνόμοι με πολιτικά, τον… πέρασαν για «ύποπτο». Και τον καθάρισαν. Προηγουμένως, φυσικά, τον παρακολουθούσαν από τις τρομο-κάμερες που έχουν ζώσει ολόκληρο το Λονδίνο. Πρόκειται για κάμερες ίδιες με αυτές που διαθέτουμε και στο «Ελλάντα», και για τις οποίες ο κ. Μαρκογιαννάκης αιτήθηκε προχτές την επί 24ώρου βάσεως λειτουργία τους.
Ο σερ Μπλερ δεν τιμωρήθηκε ποτέ για εκείνη τη δολοφονία. Αλλωστε, προ ολίγων ημερών, η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη της Βρετανίας (δεν είναι μόνο στην Ελλάδα ανεξάρτητη η Δικαιοσύνη), απάλλαξε των κατηγοριών τους εκτελεστές του Μενέσες.
Μέχρι να φτάσουμε στην απαλλαγή των υπευθύνων, σε επίπεδο δικαστηρίου, ο σερ Μπλερ είχε κάνει ό,τι περνούσε από το χέρι του, σε επίπεδο… υπηρεσιών.
Για παράδειγμα, είχε φροντίσει να καθυστερήσει επί 5 μέρες η έρευνα για τη δολοφονία του νεαρού Βραζιλιάνου από την ανεξάρτητη αρχή διερεύνησης, γεγονός που ο πρόεδρός της το απέδιδε σε προσπάθεια συγκάλυψης και παραποίησης στοιχείων εκ μέρους του σερ Μπλερ. Αλλά, ο πρώην αρχηγός της «Σκότλαντ Γιάρντ» δεν περιορίστηκε εκεί. Οπως αποκαλύφθηκε λίγο αργότερα, ο σερ Μπλερ ήταν αυτός ο οποίος υπέκλεπτε τις συνομιλίες τόσο του γενικού εισαγγελέα (!) όσο και των μελών της επιτροπής που ερευνούσαν τη δολοφονία του Μενέσες. Οταν μάλιστα το θέμα των υποκλοπών αποκαλύφθηκε, ο σερ Μπλερ έσπευσε (να μια ακόμα ένδειξη του βρετανικού του φλέγματος) να ζητήσει… συγνώμη!
Κατόπιν όλων αυτών, είναι μάλλον πρόδηλο γιατί στην κυβέρνηση και στο υπουργείο του κ. Μαρκογιαννάκη, εκτιμούν πως ο σερ Μπλερ, ειδικώς, και η «Σκότλαντ Γιάρντ», γενικώς, διαθέτουν τα «φόντα» για να… εκπαιδεύσουν την ΕΛ.ΑΣ.
Πηγή: Ριζοσπάστης
Αφήστε μια απάντηση