Κυβέρνηση Παπαδήμου: ο πιο πρόθυμος συνεργάτης ΗΠΑ-Ισραήλ

Οι Αμερικάνοι όμως προωθούν συνεκμετάλλευση.

Για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι το ελληνικό αστικό κατεστημένο είναι αποφασισμένο όχι μόνο να ΜΑΤοκυλήσει τον εργαζόμενο λαό μας για να εξυπηρετήσει τους μεγαλοϊδεατικούς γεωστρατηγικούς τους στόχους, αλλά και να εμπλακεί σε κάθε ιμπεριαλιστική επέμβαση ώστε να εξασφαλίσει τα απαραίτητα οικονομικά και πολιτικά ανταλλάγματα. Αυτό αποκαλύπτει και η τεράστια στρατιωτική άσκηση στο Αιγαίο από Ελλάδα-Ισραήλ-ΗΠΑ που προβλήθηκε και θεωρήθηκε από τα καθεστωτικά ΜΜΕ ως απάντηση στην «προκλητικότητα» της Άγκυρας! Η κοινή αεροναυτική και ανθυποβρυχιακή άσκηση στο Αιγαίο ξεκίνησε τη Δευτέρα και θα διαρκέσει έως τις 5 Απριλίου με την κωδική ονομασία Noble Dina. Μάλιστα, το γνωστό δημοσιογραφικό συγκρότημα της αναγνώρισε ιδιαίτερη σημασία – συμβολική και γεωπολιτική – λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος για τα ενεργειακά ζητήματα της ευρύτερης περιοχής της Αν. Μεσογείου, των απειλών της Άγκυρας για ”νέα Ίμια” στην περιοχή, προειδοποιήσεων της ίδιας προς διεθνείς πετρελαϊκές εταιρίες να μην πάρουν μέρος σε κυπριακές έρευνες, αλλά και την αναμενόμενη για σήμερα υπογραφή Μνημονίου για ενεργειακή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της άσκησης αναπτύσσεται νοτίως του Καστελόριζου και της Κύπρου, ενώ ξεκίνησε από τη βάση της Σούδας και σταδιακά και σε διάφορες φάσεις θα αναπτυχθεί σε σημεία της Αν.Μεσογείου, φθάνοντας μέχρι και την Χάιφα. Στο πρώτο σκέλος συμμετείχαν και 4 ελληνικά F-16 block 52 Plus, ενώ συνεχίζουν μια φρεγάτα και ένα υποβρύχιο. Συνολικά και από τις 3 χώρες συμμετέχουν περίπου 10 σκάφη και αριθμός εναέριων μέσων. Πέρσι συμμετείχαν 8 πλοία επιφανείας, 2 υποβρύχια, ελικόπτερα και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, αλλά κι ελληνικά 4 μαχητικά F-16 Block 52+και ολοκληρώθηκε μεταξύ 3 και 14 Απριλίου στην ίδια ακριβώς περιοχή. Στα σενάρια της νυν άσκηση έχουν πλέον περιληφθεί και ασκήσεις απόκρουσης επιθέσεων κατά εξεδρών άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου από «εχθρική δύναμη» ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις (ASW), επιχειρήσεις αεροπορικής απαγόρευσης κλπ.

Ας δούμε όμως λίγο προσεκτικότερα τις ελληνικές αεροπορικές δυνάμεις που θα συμμετέχουν. Πρόκειται για τέσσερα μαχητικά F-16 Block 52+ από την 343 Μοίρα «Αστέρι» που εδρεύει στην 115 Π.Μ. στην Σούδα της Κρήτης. Η Μοίρα «Αστέρι» είναι μία από τις πλέον ετοιμοπόλεμες και υψηλού επιπέδου Μοίρες της ΠΑ, έχοντας στο ενεργητικό της επιτυχίες όπως αυτή του 2008 στο πλαίσιο της «Red Flag» εκείνης της χρονιάς. Η «ειδικότητα» της 343Μ είναι η καταστολή της εχθρικής αεράμυνας (SEAD) με την χρήση βλημάτων αντιραντάρ AGM-88B HARM και αυτή «ειδικότητα» είναι που θα χρησιμοποιήσει στην άσκηση «Noble Dina», προσομοιώνοντας εχθρικά μαχητικά που θα επιδιώξουν να προσβάλουν τα σκάφη επιφανείας των τριών χωρών που συμμετέχουν στην άσκηση. Τα μαχητικά θα φέρουν και τις σύμμορφες δεξαμενές καυσίμου προκειμένου να αυξήσουν το χρόνο παραμονής του στο δυνητικό πεδίο μάχης της Αν.Μεσογείου, ενώ δεν αποκλείεται να έχουν και εναέριους ανεφοδιασμούς από αμερικανικά αεροσκάφη-τάνκερ.

Η άσκηση «Noble Dina» μέχρι το 2010 πραγ?ατοποιούνταν μεταξύ του Ισραήλ και των ΗΠΑ στην ίδια, ευρύτερη, περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και έχει ση?αντική θέση στη λίστα σπουδαιότητας των ετήσιων ασκήσεων των δύο χωρών. Η Ελλάδα εκλήθη για πρώτη φορά πέρυσι από το Ισραήλ το οποίο γενικά κρατά σε διαβαθμισμένο επίπεδο όσα σχετίζονται με την άσκηση αυτή (σενάριο, συμμετοχές, κινήσεις κλπ). Στο σενάριο της άσκησης περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η τεχνική και επιχειρησιακή συνεργασία στην Έρευνα και Διάσωση ναυαγών (SAR), στις αντιαεροπορικές επιχειρήσεις και στην ασφάλεια ναυτικών μέσων. Παρά τον διεθνή χαρακτήρα της η άσκηση εντάσσεται στο πλαίσιο της αναβάθμισης των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων. Πριν λίγες ημέρες ο Διοικητής Ναυτικών Επιχειρήσεων του Ισραηλινού Ναυτικού Υποναύαρχος Oded Gour Lavi είχε συνομιλίες με τον Αρχηγό Στόλου, Υποναύαρχο Κωνσταντίνο Μαζαράκη – Αινιάν που τον συνόδευσε σε επίσκεψη στο συμμαχικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στη Σούδα.

Παρακολουθώντας όλες αυτές τις λεπτομέρειες της άσκησης γίνεται αντιληπτό ότι αποστέλλεται ένα τρομοκρατικό μήνυμα με πολύ περισσότερους αποδέκτες. Από την άλλη μεριά, διαπιστώνουμε ότι η πολιτική πάρτα όλα που επιχειρεί να ασκήσει το ελληνικό αστικό κατεστημένο μένει καινό γράμμα.

Ας δούμε τους ελληνικούς αστικούς χειρισμούς μέσα από την  αρθρογραφία των μιλιταριστικών περιοδικών. Γράφει λοιπόν το defencenet.gr: «Tην ώρα που αύριο στο Καβούρι της Βουλιαγμένης θα υπογράφεται η τριμερής ενεργειακή συμφωνία Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου με εγγυήτρια δύναμη τις ΗΠΑ διά του ειδικού απεσταλμένου του αμερικανικού ΥΠΕΞ,  Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ, στην Ανατολική Μεσόγειο, από την Κρήτη μέχρι την Χάϊφα θα βρίσκεται σε εξέλιξη μια τεράστια τριμερής αεροναυτική άσκηση ΗΠΑ-Ελλάδος-Ισραήλ με “εικονικό εχθρό” μια δύναμη που στο σενάριο της άσκησης έχει πολύ μεγάλες επιχειρησιακές ομοιότητες με τις τουρκικές αεροναυτικές δυνάμεις! Η άσκηση “Noble Dina” που αρχικά επρόκειτο να διεξαχθεί μέσα στον Απρίλιο, όπως πέρσι, αποφασίστηκε να συμπέσει με την υπογραφή της ενεργειακής συνεργασίας των τριών χωρών της Αν.Μεσογείου και να σταλεί κατ’ αυτό τον τρόπο ένα μήνυμα ότι εκτός από την ενεργειακή υπάρχει και ισχυρή στρατιωτική σύμπραξη. Αποδέκτης του μηνύματος – ποιος άλλος – η Άγκυρα, η οποία στην παρούσα φάση «βρίσκεται απέναντι» από τα συμφέροντα Ισραήλ και ΗΠΑ ή για την ακρίβεια επέλεξε να βρίσκεται απέναντι».

Όμως δεν άργησε να έρθει η ψυχρολουσία από τους Αμερικανούς που σε καμιά περίπτωση δεν επιχειρούν το άδειασμα της Τουρκίας και την περιθωριοποίηση της, την ανατροπή των ισορροπιών στην περιοχή, αλλά συνεχίζουν να επιθυμούν ένα πλαίσιο συμμαχιών που να σέβεται τις τοπικές αντιθέσεις και να τις ενσωματώνει σε μια πολιτική που να μην αποκλείει κανέναν, αλλά όλοι να συνεργάζονται στους ιμπεριαλιστικούς της σχεδιασμούς προσδοκώντας την ικανοποίηση των αυτοτελών τους συμφερόντων. Ας ξαναδώσουμε το λόγο στους κλαίοντες μιλιταριστές: «Ο Ρίτσαρντ  Μόρνινγκσταρ, ειδικός απεσταλμένος του αμερικανικού ΥΠΕΞ μιλώντας για τα επενδυτικά προγράμματα για την εκμετάλλευση του αερίου της Αν. Μεσογείου και τους αγωγούς του Νότιου Διαδρόμου στο συνέδριο του Economist “έβαλε” την Τουρκία 100% μέσα στο παιχνίδι αναγνωρίζοντας της δικαιώματα ερευνών και εκμετάλλευσης στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και στην ελληνική και πιθανότατα αυτή είναι η αιτία που δεν υπογράφηκε η συμφωνία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ! Σύμφωνα με τον Μόρνινγκσταρ οι πρόσφατες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στις ΑΟΖ Κύπρου και Ισραήλ αποτελούν μία απόλυτα θετική εξέλιξη, καθώς προσφέρει νέες ποσότητες και μία νέα εναλλακτική πρόταση εφοδιασμού με φυσικό αέριο στις χώρες της περιοχής και της Ευρώπης.

Ωστόσο και αυτό αξίζει ιδιαίτερης προσοχής ο Αμερικανός αξιωματούχος παρατήρησε ότι “από τις ανακαλύψεις αυτές θα πρέπει να κερδίσουν όλοι. Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να πραγματοποιεί έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, όμως από τους πόρους που θα προκύψουν ο Μόρνινγκσταρ πιστεύει ότι θα πρέπει να ωφεληθούν και οι Τουρκοκύπριοι”  δικαιώνοντας τις θέσεις της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων.

Επεσήμανε δε ότι “Οι ανακαλύψεις ενεργειακών πόρων στην Αν. Μεσόγειο υπερβαίνουν τις άμεσα εμπλεκόμενες χώρες όπως την Κύπρο, το Ισραήλ και ενδεχομένως αργότερα και την Ελλάδα”. Ουσιαστικά ο Αμερικανός αξιωματούχος στέλνει το μήνυμα ότι αυτό που οι τρείς χώρες διαθέτουν είναι πολύ πολύτιμο και σημαντικό για την παγκόσμια οικονομία για να το διαχειριστούν μόνοι τους! Όπως δήλωσε υπάρχουν νομικά και πολιτικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν αποδεχόμενος εμμέσως τις τουρκικές ενστάσεις όσον αφορά την περιοχή.

Επεσήμανε ότι “θα είναι κρίμα οι χώρες της περιοχής να στερηθούν τα οφέλη των ανακαλύψεων”, στέλνοντας προειδοποιητικό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις για την πιθανή απώλεια αυτών των ενεργειακών πόρων λόγω προστριβών τονίζοντας όμως και την θέση των ΗΠΑ ως ισορροπιστή του γεωπολιτικού παιχνιδιού που εξελίσσεται στην περιοχή. Σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ οι λύσεις που θα επιλεγούν για την εκμετάλλευση των νέων πηγών στην Αν. Μεσόγειο, θα πρέπει να στηρίζονται στη λογική της γενικότερης ωφέλειας που θα προσφέρουν στις χώρες της περιοχής βάζοντας ουσιαστικά από την πίσω πόρτα και την Τουρκία στο ενεργειακό παιχνίδι της Αν. Μεσογείου.

Η τοποθέτηση αυτή του Αμερικανού αξιωματούχου αποτελεί το μήνυμα που η Τουρκία περίμενε αφού έμμεσα οι Αμερικανοί αναγνωρίζουν τα δικαιώματα της Τουρκίας στην περιοχή και φυσικά η Αν. Μεσόγειος τείνει να μετατραπεί σε μία νέα ζώνη ελληνοτουρκικών αντιπαραθέσεων για μία ακόμη φορά με την ανοχή των ΗΠΑ. Με την αποδοχή ότι η Τουρκία έχει συμφέροντα στην περιοχή οι ΗΠΑ αποστερούν από την ΕΕ την δυνατότητα αποκλειστικής εκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων της Αν. Μεσογείου μέσω της Ελλάδας. Ουσιαστικά οι Αμερικανοί τοποθετούν την Τουρκία ως χωροφύλακα στα σημαντικότερα ίσως ενεργειακά αποθέματα που βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο ευρωπαϊκών κρατών, της Κύπρου και της Ελλάδας.

Όσον αφορά την τροφοδοσία των Βαλκανίων με φυσικό αέριο οι ΗΠΑ θα ευνοούσαν την αξιοποίηση των αζερικών αποθεμάτων και για αυτό το λόγο θα ευνοούσαν τη συνεργασία του ΤΑΡ με το ITGI, ώστε μέσω του Ελληνοβουλγαρικού αγωγού που εντάσσεται στο Ελληνικό σχέδιο, να τροφοδοτηθούν και οι χώρες βόρεια της Ελλάδας, που σήμερα τροφοδοτούνται αποκλειστικά με ρωσικό αέριο.

Σε κάθε περίπτωση η θέση Μόρνιγκσταρ συμποσούται στα εξής: Ελλάδα-Τουρκία-Κύπρος-Ισραήλ με το “καπέλο” των ΗΠΑ, μαζί προκειμένου να βάλουν στη γωνία τη Ρωσία! Η αλλαγή στην αμερικανική πολιτική είναι οβιδιακή και επιβεβαιώνονται όλοι όσοι υποστήριζαν ότι η συμμαχία είναι συγκυριακή και κανείς δεν μπορεί να έχει εμπιστοσύνη με “λυκοφιλίες”. Κάτι που το 1922 πλήρωσε ακριβά η χώρα. Οι θέσεις Mόρνινγκσταρ προφανώς είναι η αιτία που οδήγησε στην ματαίωση της υπογραφής της τριμερούς συμφωνίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Παράλληλα, οι Έλληνες επιχειρηματίες κινούνται, διεκδικώντας το μερίδιο κερδών που τους αναλογεί στο τεράστιο πάρτι κερδών που αφορούν τον ενεργειακό τομέα. Αυτοί πρώτοι θα εκμεταλλευτούν το άνοιγμα του δρόμου των αποκρατικοποιήσεων που άνοιξε το Μνημόνιο και η Δανειακή Σύμβαση, αποκαλύπτοντας ξανά ότι ο χαρακτήρας της επίθεσης κατά του εργαζόμενου λαού μας είναι Ταξικός και όχι Εθνικός. Ο όμιλος επιχειρήσεων Μυτιληναίος ανακοίνωσε ότι θα υποβάλλει επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος από κοινού με την εταιρεία Motot Oil και την κοινών συμφερόντων εταιρεία «Μ ΚΑΙ Μ Ανώνυμη Εταιρεία Φυσικού Αερίου» με σκοπό την εξαγορά του 100% του ομίλου ΔΕΠΑ εξαιρουμένης κατά το 100% της θυγατρικής της εταιρείας «Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Αερίου Α.Ε.» (ΔΕΣΦΑ).  Η κοινή εταιρεία των δύο ομίλων «Μ ΚΑΙ Μ» ορίστηκε επικεφαλής της κοινοπραξίας για τους σκοπούς της υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος με ποσοστό συμμετοχής 34%, ενώ οι Motor Oil και Μυτιληναίος θα συμμετέχουν με ποσοστό 33% έκαστη αντιστοίχως. Η διορία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη ΔΕΠΑ λήγει αύριο.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437

Diktiospartakos.blogspot.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *