Συμβαίνουν στην εταιρία WIND

Παραθέτουμε τον γραπτό διάλογο που υπήρξε μεταξύ της εργοδοσίας της εταιρίας WIND και του σωματείου των εργαζομένων. Τα συμπεράσματα δικά σας.

 Μαρούσι, 10/12/10

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η εταιρία μας βρέθηκε στη δίνη μίας μεγάλης κρίσης, υπέστη πλήγματα και όπως γνωρίζουμε δίνει τη δύσκολη μάχη της ανάκαμψης. Τα δεδομένα αυτά φέρνουν, περισσότερο από ποτέ, στο προσκήνιο την έννοια της Ευθύνης. Ατομικής και συλλογικής ευθύνης που έχουμε όλοι ως εργαζόμενοι.

Είναι ευθύνη μας, απέναντι στους πελάτες μας αλλά και εμάς τους ίδιους ως εργαζόμενους, να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητά μας, να προστατεύσουμε τη θέση μας απέναντι στον ανταγωνισμό, προσδοκώντας ένα καλύτερο μέλλον.

Σε αυτήν την κρίσιμη για όλους περίοδο, είναι ιδιαίτερα λυπηρό, ελάχιστοι εργαζόμενοι, 10-15 άτομα, να μην αναγνωρίζουν το δικαίωμα στην εργασία και να προχωρούν σε πράξεις που καθιστούν την εταιρία ευάλωτη, που θέτουν σε κίνδυνο, όχι απλώς την εύρυθμη λειτουργία της, αλλά και τη σωματική ακεραιότητα συναδέλφων τους.

Σεβόμαστε και αναγνωρίζουμε απόλυτα το δικαίωμα στην απεργία, όμως η χθεσινή κατάληψη των εισόδων του κτιρίου της εταιρίας μας στη Λεωφ. Αθηνών, από ορισμένους εκπροσώπους του Σωματείου, η απαγόρευση πρόσβασης των εργαζομένων στο χώρο εργασίας τους και το σημαντικότερο η απουσία προσωπικού ασφαλείας, που όφειλε εκ του νόμου να έχει προβλέψει το Σωματείο, είχε ως συνέπεια να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πελατών μας και την τεχνική υποστήριξη της λειτουργίας μας.

Ακόμα κι όταν ζητήθηκε από την εταιρία να μπει στο κτίριο προσωπικό ασφαλείας, το Σωματείο επιτακτικά αρνήθηκε, αδιαφορώντας, ακόμα μια φορά, για τις συνέπειες.

Επιπρόσθετα, η αλόγιστη ενέργεια να τοποθετήσουν αλυσίδες και λουκέτα στις περιμετρικές εξόδους κινδύνου του κτιρίου, έθεσε σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα συναδέλφων τους γεγονός που συνιστά όχι μόνο κατακριτέα πράξη αλλά και αήθη πρακτική.

Η σοβαρότητα του περιστατικού αυτού είναι θεωρούμε για όλους αυτονόητη.

Η WIND αντιμετωπίζει τις δυσκολότερες προκλήσεις στην 17χρονη πορεία της και κάθε ενέργειά μας είναι κρίσιμη. Μόνο μία στάση μπορεί να μας πάει μπροστά, αυτή της ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ. Το οφείλουμε στην εταιρία μας, στο κοινό μέλλον μας και πάνω απ’ όλα στους εαυτούς μας και στις οικογένειες μας.

Η Διοίκηση της Εταιρίας

____________________________

Επιστολή του Σωματείου προς τους συναδέλφους

Συνάδελφοι,

η σημερινή επιστολή της διοίκησης είναι μια ανοιχτή πράξη εκβιασμού και απειλής, ενάντια όχι μόνο στο Σωματείο και την δράση του αλλά σε όλους τους συναδέλφους. Αποδεικνύει ότι ετοιμάζεται να εξαπολύσει μια μεγάλη επίθεση στις θέσεις εργασίας, τους μισθούς και τη συλλογική σύμβαση, αξιοποιώντας κάθε πλευρά των κατάπτυστων νόμων και Μνημονιών που καταργούν κάθε εργατικό δικαίωμα και κατάκτηση.

Στην χθεσινή στάση εργασίας, εκατοντάδες συνάδελφοι από το κτίριο της Λ. Αθηνών δεν ήρθαν το πρωί για δουλειά, δείχνοντας την αποδοχή τους στους σκοπούς της κινητοποίησης και πόσο μακριά από την πραγματικότητα είναι η εικόνα που επιχειρεί να παρουσιάσει η διοίκηση.

Αφήνουμε στους αξιότιμους κυρίους τις διοίκησης να ασχολούνται με τις γελοιότητες περί λουκέτων, νομίζοντας ότι θα κερδίσουν φτηνές εντυπώσεις. Φαίνεται έχουν αρκετό χρόνο για τέτοια πράγματα – εμείς όχι. Ότι από την κινητοποίηση τέθηκε σε κίνδυνο η σωματική ακεραιτότητα συναδέλφων, είναι βέβαια απλώς ένα αισχρό ψέμα.

Σχετικά με το «προσωπικό ασφαλείας», και πάλι η διοίκηση ψαρεύει σε θολά νερά. Προχθές, μία μέρα πριν την στάση εργασίας, σε ερώτησή μας προς στέλεχος του HR αν έχει ζητήσει από τους προϊσταμένους να υπάρχουν ομάδες ασφαλείας, αυτός απάντησε αρνητικά. Η διοίκηση γνωρίζει πολύ καλά ότι αν πρόκειται να υπάρξει οτιδήποτε τέτοιο, αυτό απαιτεί προηγούμενη συζήτηση με το Σωματείο. Όσο για το αν μια εταιρία κινητής τηλεφωνίας ανήκει στην «κοινή ωφέλεια», θα υπάρξει σχετική παρέμβαση του Σωματείου στο αμέσως επόμενο διάστημα. Επιπλέον, σε αίτημα της Εταιρείας για είσοδο προσωπικού για «αντιμετώπιση έκτακτου περιστατικού», ζητήσαμε επίσημα να μας δοθεί γραπτώς η αιτιολογία, την όμως οποία δε λάβαμε ποτέ. Φυσικά, κανένα σωματείο δεν είναι υποχρεωμένο να υποκύπτει σε τέτοιους τηλεφωνικούς εκβιασμούς της τελευταίας στιγμής.

Συνάδελφοι, το Σωματείο έχει πάντα σταθεί τίμια και καθαρά απέναντι στους εργαζόμενους της εταιρίας, δεν έχει να τίποτα να κρύψει. Όλες οι αποφάσεις του παίρνονται σε ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες. Και γι’ αυτό δεν έχουμε για τίποτα να απολογηθούμε στους κ.κ. της διοίκησης.

ΑΝΤΙΘΕΤΑ, Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΛΟΓΗΘΕΙ. Γιατί ξεπερνάει κάθε όριο θράσους και γελοιότητας να μας μιλάει για «υπευθυνότητα», για «το κοινό μας μέλλον», ακόμα και για το «δικαίωμα στην εργασία»!


 Το δικαίωμα στην εργασία που αυτοί οι ίδιοι τσαλαπατούν. Ήδη είναι σε εξέλιξη σειρά απολύσεων παλιών και έμπειρων στελεχών (στο IS και στο Δίκτυο), που όπως και πέρυσι δείχνει ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τις θέσεις εργασίας συνολικά. Μήπως κι αυτούς τους διώχνει το Σωματείο; Μήπως το Σωματείο έδιωξε και τους 300 συναδέλφους που συνολικά έφυγαν από την εταιρία πέρυσι;

 Μιλούν για υπευθυνότητα, ενώ είναι αυτοί:

* Που καταστρατηγούν την ίδια τη συλλογική μας σύμβαση, αρνούμενοι να καταβάλλουν τα ποσά από τα επιδόματα αγγλικών και τη σύμβαση των μηχανικών βιομηχανίας.
* Που δεν έχουν αφήσει όρθιο ωράριο, βάρδια και ρεπό, διαλύοντας τον οικογενειακό προγραμματισμό των συναδέλφων.
* Που έτρεξαν να βάλουν συναδέλφους να δουλέψουν παράνομα την Κυριακή 12/12.

Μιλούν για «αήθη πρακτική» αυτοί που

* έφεραν συναδέλφους να εργαστούν από τις 4:30 τα ξημερώματα!
* έβαλαν στελέχη ακόμα και να φωτογραφίζουν συναδέλφους που συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση!

Αυτή η διοίκηση προσπαθεί να μας πει ότι νοιάζεται για τις οικογένειές μας. Ας μην τις πιάνει στο στόμα της! Ας μας πει πόσους οικογενειάρχες έχει απολύσει! Πόσους ακόμα δεν θα αφήσει να περάσουν ευτυχισμένα με τις οικογένειές τους τις γιορτές.

Οι κινήσεις της διοίκησης δείχνουν μόνο πανικό και προσπάθεια να φορτωθούν σε άλλους οι δικές τους χρεοκοπημένες και αποτυχημένες επιλογές και στρατηγικές ανάπτυξης. Να συγκαλυφθεί η συνολική αντεργατική επίθεση που δεχόμαστε.

Δεν θα μας κάμψουν απειλές για δικαστήρια και μηνύσεις, το Σωματείο άλλωστε 4 φορές το έχουν σύρει στα δικαστήρια η διοίκηση και στελέχη της. Ούτε θα ανεχτούμε ξανά ασφαλίτικες πρακτικές (φωτογράφιση συναδέλφων κλπ.) ή τη μεθοδευμένη απεργοσπασία των προϊσταμένων.

Ο δρόμος μας παραμένει ένας και σταθερός. Ενότητα απέναντι στη διαίρεση που καλλιεργούν. Μαζική Συμμετοχή και Αποφασιστικές Κινητοποιήσεις. ΕΤΣΙ ΚΕΡΔΗΘΗΚΕ Ο,ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ. ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΘΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΜΑΣ.

Συνάδελφοι, Ψηλά το Κεφάλι!

ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΔΟΥΛΕΙΑ, Ο ΜΙΣΘΟΣ, Η ΣΥΜΒΑΣΗ, ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΜΑΣ
Όλοι Ενωμένοι – Όλοι στον Αγώνα
ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΑΘΛΙΟΥΣ ΣΥΚΟΦΑΝΤΕΣ ΚΑΙ ΕΚΦΟΒΙΣΤΕΣ
ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΔΡΑΣΕΙΣ


ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ, 12-3 μμ,
ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΟΚΗΡΥΧΘΕΙ ΕΚΤΑΚΤΑ ΑΠΟ ΓΣΕΕ-ΕΚΑ-ΑΔΕΔΥ
ενάντια στο νομοσχέδιο-καρμανιόλα για τις συλλογικές συμβάσεις

ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

Το Διοικητικό Συμβούλιο

0 απαντήσεις στο “Συμβαίνουν στην εταιρία WIND”

  1. Ωραία αρχή κάνει η νέα διοίκηση της Wind. Τους εργαζόμενους που τη στήριξαν στα δύσκολα πάει να χτυπήσει…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *