Το όραμα του ΣΕΤΕ = εφιάλτης για τους εργαζομένους στον Τουρισμό.

episitismosΑπολύτως εκτός πραγματικότητας ήταν η φιέστα-συνεδρίαση που διοργάνωσε ο Σ.Ε.Τ.Ε. (Σύνδεσμος ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων) την περασμένη εβδομάδα με την παρουσία των πολιτικών εκπροσώπων τους, Σαμαρά και υπουργό Τουρισμού. Η ομιλία του προέδρου του ΣΕΤΕ, Ανδρεάδη, απέδειξε πως οι αντεργατικές πολιτικές πηγάζουν από τις δικές τους ανάγκες, έχουν στο επίκεντρο μονάχα τα συμφέροντα της τάξης τους, την αύξηση δηλαδή της κερδοφορίας των επιχειρήσεων τους εις βάρος των χιλιάδων εργαζομένων του κλάδου αλλά και όλων όσων έμμεσα και άμεσα συνδέονται με αυτόν. 17 εκατομμύρια τουρίστες αναμένονται φέτος να καταφθάσουν στην Ελλάδα, τεράστια ευκαιρία για τους μεγαλοξενοδόχους να εκμεταλλευτούν κάθε αντεργατικό θεσπισμένο και μη νόμο προκειμένου να βγουν πολλαπλά κερδισμένοι.

Δεν παρέλειψε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρεάδης (εκπροσωπόντας όλους τους μεγαλοξενοδόχους της χώρας και φυσικά όλους τους μεγαλοεπιχειρηματίες και μεγαλομετόχους μονοπωλίων), διευθύνων σύμβουλος τoυ ομίλου ΣΑΝΗ και μιας κατασκευαστικής εταιρείας με ανάθεση έργων από το δημόσιο(!) να εκθειάσει το κυβερνητικό έργο και όλα τα υπουργεία για τα θετικά αποτελέσματα που έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται…μόνο στα μάτια τους και στην τσέπη τους. Μέχρι και συγχαρητήρια στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έδωσε, στέλνοντας μήνυμα επιβράβευσης για τα φασιστικά πογκρόμ εναντίον μεταναστών, τα κυνηγητά αστέγων και την άγρια καταστολή κάθε εργατικής διεκδίκησης.

Ο ”πατριώτης” Ανδρεάδης κάλεσε μάλιστα για το καλό της χώρας σε εθνική ενότητα πέρα από κομματικές και  ταξικές διαφορές, μακριά από διλήμματα γύρω από το νόμισμα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα μνημόνια. Τι ζητάει λοιπόν; Αποκρατικοποιήσεις, μείωση των φορολογικών συντελεστών….στα κέρδη των επιχειρήσεων, απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, άνοιγμα των μαγαζιών τις Κυριακές και φυσικά δεν παρέλειψε να μπει και σε άλλα χωράφια : μείωση των δαπανών των δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών και απόλυση δημόσιων υπαλλήλων μετά από αξιολόγηση. Όλα αυτά, οφείλουμε να πούμε με πολύ ειλικρίνεια και σταράτα ώστε να πειστεί ο καθένας ποιος εξουσιάζει πραγματικά.

Όταν ο θύτης παραπλανεί το θύμα

Δώρο στον ΣΕΤΕ αποτελεί το πρόγραμμα για εισαγωγή νέων ανέργων στον κλάδο του τουρισμού που σχεδιάστηκε από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να προωθηθεί και στη χώρα μας. Οι μεγαλοξενοδόχοι θα επιδοτηθούν με 38 εκ. Ευρώ ώστε 10.000 νέοι έως 29 ετών να καλύψουν το τουριστικό κύμα της περιόδου,αφού πρώτα εξειδικευτούν για να εργαστούν με αμοιβές που δεν θα ξεπερνούν τα 460 ευρώ! Ήδη ο νόμος αυτός βρήκε εφαρμογή σε τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες (100 απολύσεις στον Αστέρα Βουλιαγμένης, συμφερόντων Εθνικής τράπεζας) και ομίλους με τις πρώτες μαζικές απολύσεις μόνιμων εργαζομένων, ώστε να καλυφθούν οι θέσεις με τους νέους των 460 ευρώ! Αυτό ακριβώς εννοούσε ο Ανδρεάδης και ο Σαμαράς καταπολέμηση της ανεργίας των νέων! Παράλληλα οι ιδιωτικές και κρατικές σχολές τουριστικών επαγγελμάτων συνεχίζουν απτόητες το έργο για το οποίο δημιουργήθηκαν, προσφέροντας εκπαιδευόμενους με 360 ευρώ και σε ορισμένες περιπτώσεις χωρίς μισθό.

Οι αυξημένες ανάγκες εξυπηρέτησης τουριστών εντατικοποιούν σε τόσο μεγάλο βαθμό την εργασία που οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να δουλεύον υπερωρίες (χωρίς πληρωμή) και να φθάνουν σε ορισμένες περιπτώσεις και τις 14 ώρες ημερήσιας εργασίας. Το πρόγραμμα για νέους ανέργους και ο θεσμός της πρακτικής άσκησης είναι ταυτόχρονα η ιδανική ευκαιρία των μεγαλοεργοδοτών να παρακάμψουν τις συλλογικές συμβάσεις, να νομιμοποιήσουν τις ατομικές πατώντας πάνω σε αυτές, να κλαφτούν για την μείωση των εσόδων τους ώστε να μειώσουν και άλλο τους βασικούς μισθούς σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν ή να αυξήσουν τα κέρδη τους, προκειμένου να είναι πάντα στην πρώτη γραμμή της ανταγωνιστικότητας.

Η χυδαιότητα του προέδρου του ΣΕΤΕ συνεχίστηκε την στιγμή που δηλωσε πως αισθάνεται τόσο περήφανος για το νέο πρόγραμμα για ανέργους έως 29 ετών αφού όπως είπε ενώ οι θέσεις είναι 10.000, οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις 50.000! Δείγμα, όπως ανέφερε, του ενδιαφέροντος των νέων για τον τουρισμό και τις προσπάθειες των επιχειρηματιών! Χυδαιότητα και πρόκληση!

Τι να κάνουμε;

Μπροστά σε όλη αυτή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και συνεχώς χειροτερεύει, δεν πρέπει να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Το Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού-Ξενοδοχείων Αττικής, από τα δυναμικότερα εργατικά συνδικάτα έχει ήδη δείξει πως η συνειδητοποίηση από μέρους των εργαζομένων του ενιαίου των συμφερόντων τους, η οργάνωση στα σωματεία και η ίδρυση εκεί που δεν υπάρχουν και ο διαρκής και συντονισμένος αγώνας είναι η μόνη λύση ανατροπής όλων αυτών των αντικοινωνικών-αντεργατικών πολιτικών και η ανατροπή της ίδιας της εξουσίας της τάξης που ανήκει ο Ανδρεάδης και οι όμοιοι του. Απαραίτητο λοιπόν, είναι η οργάνωση των εργαζομένων και ειδικά των νέων ασχέτως, με τη σύμβαση με την οποία καλούνται να  εργαστούν (πρακτική, πρόγραμμα για νέους άνεργους) να συμμετάσχουν ενεργά στα επιχειρησιακά τους σωματεία και στο Συνδικάτο τους. Βρισκόμενοι πάντα σε επαγρύπνηση, με εργατική αλληλεγγύη, αλλά και πρόγραμμα αγώνα που να περιλαμβάνει :

την υπογραφή Εθικής Συλλογικής Σύμβασης
την υπογραφή και αυστηρή τήρηση κλαδικής συλλογικής σύμβασης στον Επισιτισμό-Τουρισμό που να ικανοποιεί τις ανάγκες των εργαζομένων
και την μετατροπή των συμβάσεων μαθητείας σε μόνιμη, σταθερή εργασία με πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
αλλά και αιτήματα που στοχεύουν στην πηγή όλων των αντεργατικών πολιτικών όπως η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα για τον πλήρη έλεγχο ενός εθνικοποιημένου χρηματοπιστωτικού συστήματος και η κρατικοποίηση των μονοπωλίων κάτω από εργατικό έλεγχο.

Είναι αλήθεια πως στην περιφέρεια, σε μεγάλες τουριστικές περιοχές, η μη ύπαρξη σωματείων σε πολλούς χώρους δουλειάς ή ο έλεγχος όσων υπάρχουν από ηγεσίες εργοδοτικές και κυβερνητικές συμβάλλουν στην χειροτέρευση της θέσης των εργαζομένων. Ωστόσο, αυτός είναι ένας λόγος παραπάνω για να οργανωθεί ο νέος εργαζόμενος και να ανατρέψει αυτήν την κατάσταση, να αγωνιστεί ώστε το σωματείο και το συνδικάτο του να αποκτήσουν το πραγματικό νόημα της ιστορικής τους δημιουργίας και του στόχου τους αφού αποτελούν το πρώτο βήμα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο με την ανατροπή της εξουσίας της αστικής τάξης, άξιο τέχκνο της οποίας είναι ο  Ανδρεάδης και ο ΣΕΤΕ.

Θ.Κ.
Μέλος Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού-Ξενοδοχείων Αττικής
Εργαζόμενος με σύμβαση μαθητείας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *