Λαφαζάνης: Μόνη εναλλακτική λύση η Λαϊκή Ενότητα

laiki-enotita-siskepsi-lafazanisΠαρ’ ότι εξωκοινοβουλευτική δύναμη, φαντάζει εκ των πραγμάτων ως η μόνη αντιπολίτευση και ως η μόνη παράταξη που διαθέτει ρεαλιστική, άμεση, αυθεντική, ριζοσπαστική, δημοκρατική, αντιμνημονιάκη εναλλακτική λύση, υπογράμμισε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, στην εισήγησή του, η οποία άνοιξε, το μεσημέρι του Σαββάτου, το διήμερο πανελλαδικής σύσκεψης της ΛΑ.Ε., στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη.

Στη σύσκεψη συμμετέχουν περίπου 1.500 εκπρόσωποι από όλη την Ελλάδα, από τοπικές επιτροπές, εργατικούς χώρους, σχήματα νεολαίας και πολιτικές οργανώσεις, εγκαινιάζοντας έναν κύκλο διαλόγου εν όψει της ιδρυτικής συνδιάσκεψης της ΛΑ.Ε. που προγραμματίζεται στις αρχές του 2016.

«Παρών» στη σύσκεψη, το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, Μανόλης Γλέζος, καθώς και ο Αλέκος Αλαβάνος από το Σχέδιο Β. Μήνυμα με αιχμές κατά της κυβέρνηση έστειλε από τη Βαρκελώνη η  πρώην πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ διαβάστηκε και το μήνυμα του Κώστα Λαπαβίτσα, ενώ παραβρέθηκε

Ο Π. Λαφαζάνης υποστήριξε ότι «η Λαϊκή Ενότητα θα κάνει ένα μεγάλο βήμα μπροστά στη συγκρότηση και την πολιτική αντεπίθεση της». Στη συνέχεια άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο -μεταξύ άλλων- για «αποτυχημένη, πρόωρα γερασμένη, ανίκανη και πολύ αυταρχική κυβέρνηση που μοιάζει περισσότερο να προσεγγίζει το τέλος μιας θλιβερής θητείας, παρ’ ότι βρίσκεται στην αρχή της», που «συναντάει σχεδόν παντού μέσα στο λαό την αμφισβήτηση, την αντίθεση, την οργή και την αγανάκτηση από μια κοινωνία που βράζει».

Λαϊκή Ενότητα

Στο ίδιο πνεύμα ο κ. Λαφαζάνης τόνισε ότι «η νεο-μνημονιακή κυβέρνηση του μεταλλαγμένου ΣΥΡΙΖΑ» με τις επιλογές της όχι μόνο επιδεινώνει την «οικτρή κατάσταση» αλλά και ότι σε κρίσιμους τομείς επιφέρει σχεδόν τη χαριστική βολή: «με τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, χωρίς κανένα σχεδόν προστατευτικό δίχτυ, ξεσπιτώνει δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά, με τα μέτρα που σχεδιάζει δίνει διπλή χαριστική βολή στις συντάξεις και στο δημόσιο και κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα, με τα φορολογικά και άλλα εξοντωτικά μέτρα σε βάρος αγροτών και κτηνοτρόφων δίνει τη χαριστική βολή στη μικρομεσαία αγροτιά και βάζει ταφόπετρα στην πρωτογενή παραγωγή της χώρας».

Αναφερόμενος στον ρόλο της ΛΑ.Ε., ο Π. Λαφαζάνης είπε πως «παλεύει άμεσα για μια κυβέρνηση της Αριστεράς που στηριγμένη στο κίνημα και την πιο πλατιά πλειοψηφία και σε σύγκρουση με τα κατεστημένα συμφέροντα στην Ελλάδα και την ΕΕ, θα ανοίξει ένα καινούργιο αντιμνημονιακό προοδευτικό δρόμο», στη βάση ενός ριζοσπαστικού αντιμνημονιακού προγράμματος. Συγκεκριμενοποιώντας το ριζοσπαστικό αντιμνημονιακό πρόγραμμα, σημείωσε ότι η Προγραμματική Διακήρυξη της ΛΑΕ αποτελεί μια πολύ καλή βάση και αφετηρία και αναφέρθηκε στις μεγάλες και αδιαπραγμάτευτες προγραμματικές αφετηρίες:

  • Χωρίς όρους διαγραφή του δημόσιου χρέους και διεκδίκηση του κατοχικού δανείου και των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων.
  • Αντιμετώπιση του υπέρογκου ιδιωτικού χρέους, με διαγραφή έως γενναία ρύθμιση των ιδιωτικών χρεών, πρώτα απ’ όλα των πιο αδύνατων στρωμάτων
  • Εθνικοποίηση και κοινωνικοποίηση των τραπεζών και εθνικοποίηση, ανασυγκρότηση, εξυγίανση και κοινωνικοποίηση όλων των στρατηγικών επιχειρήσεων της ελληνικής οικονομίας και ο τερματισμός των ιδιωτικοποιήσεων.
  • Ανάγκη ενός νέου, απλού, δικαίου και αναπτυξιακού φορολογικού συστήματος.
  • Πλήρης επαναφορά των εργασιακών κατακτήσεων και των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων
  • Προοδευτικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας με έμφαση σε ένα νέο ισχυρό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και στην ισχυρή ρευστότητα με ευνοϊκούς όρους στην οικονομία.

Ένα τέτοιο πρόγραμμα, σημείωσε, δεν μπορεί να εφαρμοσθεί με την Ελλάδα εντός της ευρωζώνης, «δηλαδή με μια Ελλάδα που έχει νόμισμα το ευρώ». Το ευρώ «δεν είναι απλά και μόνο ένα νόμισμα, αλλά σκληρός νεοφιλελεύθερος μονόδρομος», «στρατηγικό σημείο συνένωσης  των συμφερόντων του ελληνικού μεγαλοαστισμού με τα συμφέροντα του  πολυεθνικού ευρωπαϊκού κεφαλαίου ενάντια στη μισθωτή εργασία και τα μικρομεσαία στρώματα», εξήγησε. Προσέθεσε δε πως ταυτόχρονα απαιτείται «σύγκρουση με την ΕΕ και τις επιλογές της», επισημαίνοντας ότι «ένα ριζοσπαστικό μεταβατικό προοδευτικό πρόγραμμα στη χώρα μας αργά ή γρήγορα και μάλλον γρήγορα, θα προσκρούσει κατά την εφαρμογή του στα σκληρά πλαίσια των ευρωενωσιακών κανόνων».

«Και μια τέτοια περίπτωση πρέπει να λυθεί δημοκρατικά με δημοψήφισμα, όπου η Αριστερά θα πρέπει να στηρίξει μέσα στο λαό και με όλες της τις δυνάμεις την αποχώρηση από την ΕΕ, για ένα νέο ανεξάρτητο ρόλο της χώρας και για ανεξάρτητες πολυδιάστατες συνεργασίες προς όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη» ανέφερε.

Καταλήγοντας, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τόνισε πως «η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός κάτω από τον βαρύ νεοαποικιακό μνημονιακό ζυγό έχουν ανάγκη ένα είδος απελευθέρωσης από την ιδιόμορφη οικονομική κατοχή και την ιδιόμορφη, υπό κοινοβουλευτικό μανδύα δικτατορία του ευρώ, του χρηματιστικού κεφαλαίου και των κυρίαρχων κύκλων της ΕΕ και του ΔΝΤ. Γι’ αυτήν την πολιτική, οικονομική και κοινωνική απελευθέρωση έχουμε ανάγκη από λαϊκή ενότητα. Από λαϊκή δημοκρατική ενότητα. Από λαϊκή ταξική Ενότητα. Από λαϊκή αριστερή προοδευτική ενότητα. Από λαϊκή επαναστατική ενότητα».

«Απέναντι μας, το πιο φαύλο κατεστημένο»

Από τη Βαρκελώνη όπου διεξάγεται Διεθνές Συνέδριο για το χρέος έστειλε το χαιρετισμό της στο συνέδριο της Λαϊκής Ενότητας, η Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Παρά την απόσταση που μας χωρίζει, μας συνδέει και θα μας συνδέει πάντα η κοινή μας δέσμευση να υπερασπιστούμε το δίκιο του λαού και της κοινωνίας, να προασπίσουμε τα δικαιώματα της νεολαίας, να αποκαταστήσουμε τη Δημοκρατία στον τόπο μας, να δώσουμε κάθε μάχη και κάθε αγώνα με όλες μας τις δυνάμεις, μέχρι την τελική δικαίωση», αναφέρει.

Και συνεχίζει: «Ξέρουμε ότι απέναντι μας θα έχουμε το πιο φαύλο και διεφθαρμένο κατεστημένο. Ξέρουμε ότι μαζί μας θα έχουμε την χειμαζόμενη κοινωνία, τον κόσμο της εργασίας, της ανεργίας, τους νέους, τα παιδιά, τους μεγαλύτερους, όσους αρνούνται να βάλουν την προσωπική και συλλογική τους ύπαρξη στην μνημονιακή φορμόλη, αρνούνται να ανταλλάξουν αξιοπρέπεια και Δημοκρατία με το βόλεμα της εξουσίας, αρνούνται να παραδώσουν την ελπίδα και να παραδοθούν στο φόβο».

Η τέως πρόεδρος της Βουλής, επισημαίνει: «από κοινά αλλά και από διαφορετικά μετερίζια, ας πάρουμε όλες τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται για να γίνει πραγματικά κυρίαρχος ο λαός μας, να ανακτήσει την αυτοπεποίθησή της η κοινωνία και να αποτινάξουμε την τροϊκανή επιτροπεία, και την διαπλεκόμενη τραπεζική δεσποτεία».

Κλείνοντας, εύχεται καλή επιτυχία στη διήμερη Πανελλαδική συνάντηση της ΛΑ.Ε. και «καλή αντάμωση στους δρόμους της αντίστασης του αγώνα, της αλληλεγγύης».

Γλέζος: Μεγάλος στόχος η Εθνική Ανεξαρτησία

Στις εργασίες της πρώτης πανελλαδικής σύσκεψης της ΛΑ.Ε χαιρέτησε, τιμητικά πρώτος, ο Μανώλης Γλέζος. Τόνισε, ότι ο μεγάλος στόχος της Εθνικής Ανεξαρτησίας κωδικοποιεί και συμπυκνώνει το αντίδοτο στο φαινόμενο απογοήτευσης, μελαγχολίας και αποστράτευσης που συνέχουν μεγάλο τμήμα του κοινωνικού ακροατηρίου. Ταυτόχρονα δήλωσε, ότι δεν θα μπορούσε να λείψει από μια διαδικασία με συντρόφους τους που μαζί τους έδωσε την εκλογική μάχη. Υπογράμμισε ότι αυτή η μάχη μπορεί να χάθηκε, ο πόλεμος όμως μπορεί να κερδηθεί.

Εξειδίκευσε περαιτέρω το πρόταγμα της Εθνικής Ανεξαρτησίας στις συνθήκες της κοινωνικής και πολιτικής συγκυρίας. Ξεκαθάρισε, ότι η κυβέρνηση Μαξίμου, όπως την αποκάλεσε, αδυνατεί να ανταποκριθεί ακόμα και στα ελάχιστα μέτρα περιφρούρησης του λαού και της χώρας. Γι αυτό, είπε, στην Λαϊκή Ενότητα πέφτει το βάρος της ευθύνης της εναπόθεσης των λαϊκών-δημοκρατικών προσδοκιών.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο προσφυγικό ζήτημα εξαίροντας την ανάγκη να καταγγελθεί στα διεθνή φόρα. Ρόλος της Τουρκίας ως κερδοσκοπούσας από την υπόθαλψη των δουλεμπορικών κυκλωμάτων. Αμφισβήτησε τέλος την αποκλειστικότητα της μονοδιάστατης Δυτικής Ευρωπαϊκής ταυτότητας αναδεικνύοντας την σημασία του διαχρονικού Ελληνικού Πολιτισμού στην φυσιογνωμία της. Συνέδεσε δε το ζήτημα αυτό σε σχετικό οικονομικό διάλογο, με την απενοχοποίηση της Ελλάδας, επί του ψευδούς, όπως τόνισε, ισχυρισμού των κυρίαρχων κύκλων της ΕΕ, δεν «χρωστάμε παντού, αλλά μας χρωστάνε».

Με προπαρασκευαστικό χαρακτήρα

Με το δίπτυχο «Εντείνουμε τον αντιμνημονιακό αγώνα – Συζητάμε για την επανίδρυση της Αριστεράς και τη ριζοσπαστική αλλαγή», η ατζέντα του διημέρου περιγράφεται ως μια «διαδικασία συλλογικής συζήτησης με τα μέλη και τους φίλους (της ΛΑ.Ε.) ανοιχτά στην κοινωνία για το παρόν και το μέλλον της, για την Αριστερά, για το κίνημα, για τον αντιμνημονιακό αγώνα, για το εναλλακτικό σχέδιο ριζοσπαστικής αλλαγής».

Σύμφωνα με στελέχη της ΛΑ.Ε., το διήμερο θα έχει μεταβατικό-προπαρασκευαστικό χαρακτήρα και θα περιλαμβάνει αναπόφευκτα έναν αυτοκριτικό απολογισμό για την ώς τώρα πορεία του νεοσύστατου πολιτικού φορέα, που μετρά μόλις τρεις μήνες ζωής, αλλά εμπεριέχει τις εμπειρίες δεκαετιών των ανθρώπων που τον συγκροτούν και φιλοδοξεί να αποτελέσει το μέτωπο της αντιμνημονιακής ριζοσπαστικής Αριστεράς, μετά την ντε φάκτο προσχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ στο μνημονιακό στρατόπεδο που θεωρούν ότι συντελέστηκε με ορόσημο τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου και συνεχίζεται με την ψήφιση και εφαρμογή των μέτρων του 3ου Μνημονίου.

Ωστόσο, τονίζεται, η αυτοκριτική, που θα σταθεί και στις αιτίες της εκλογικής ήττας, δεν θα μετατραπεί σε εσωστρεφή ενδοσκόπηση, αλλά θα γίνεται με το βλέμμα στραμμένο στους αγώνες που έρχονται, με την αίσθηση ότι μπορεί να χάθηκε μια εκλογική μάχη, αλλά όχι ο «κοινωνικός ταξικός πόλεμος που συνεχίζεται σφοδρότερος από ποτέ, οι ευκαιρίες δεν θα μας λείψουν ούτε οι δυνατότητες, αρκεί να το τολμήσουμε», όπως σημειώνει το άρθρο του Β. Πριμικήρη που αναρτήθηκε στο Ιskra εν όψει του διημέρου, με τίτλο «ΛΑ.Ε., από το χθες στο αύριο» και καταλήγει στο αισιόδοξο συμπέρασμα ότι «ο τρίτος γύρος είναι μπροστά μας και ο κόσμος της εργασίας θα τον κερδίσει», παραπέμποντας σε μια πιθανή μελλοντική εκλογική αναμέτρηση.

Πηγή: “Εφημερίδα των Συντακτών”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *