Οι αποφάσεις της 12ης Πλατιάς Ολομέλειας του ΚΚΕ, -συνέρχεται σαν σήμερα το 1968- μήτρα για την δημιουργία του ΚΚΕ εσωτερικού

Του Γ. Γ.

Σαν σήμερα το 1968  συνέρχεται στην Βουδαπέστη η ιστορική 12η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (5 – 15/2/1968). Ηταν η αφετηρία η «δεξιά» ομάδα που υπήρχε στην ηγεσία του ΚΚΕ (Παρτσαλίδης, Ζωγράφος, Δημητρίου, Τζεφρώνης κ.α) μαζί με άλλα στελέχη του κόμματος που σε συνθήκες δικτατορίας στην χώρα μας δρούσαν στην παρανομία (Δρακόπουλος, Μπριλλάκης, Μπενάς κ.α) να αποχωρήσουν από το ΚΚΕ, ιδρύοντας στην συνέχεια το λεγόμενο «ΚΚΕ εσωτερικού».Η 12η Ολομέλεια, παρά τις αντιφάσεις της, μπόρεσε να δει το κομματικό οργανωτικοπολιτικό πρόβλημα και ανάλογα να το αντιμετωπίσει. Συσπειρώθηκε αποφασιστικά στη βάση της αντιπαράθεσης με τις απόψεις στελεχών του ΚΚΕ που επιδίωκαν να γκρεμίσουν κάθε θεμέλιο της ύπαρξης του Κόμματος… Κατά πάσα πιθανότητα θα ήταν διαφορετική η πορεία του ΚΚΕ, αν δεν είχε επέλθει η οριστική ρήξη στη 12η Ολομέλεια ή αν είχε κυριαρχήσει τότε η γνωστή αναθεωρητική ομάδα, γράφει ανάμεσα στα άλλα σε ένα κείμενο του στην ΚΟΜΕΠ

ο Μάκης Μάϊλης, κάτι που μας δείχνει πόσο σημαντική ήταν αυτή η εσωκομματική διαδικασία του ΚΚΕ για την μετέπειτα πορεία αυτού του κόμματος. 
Ηταν μια δύσκολη περίοδο που πέρασε το ΚΚΕ.Ο τότε γραμματέας της Κ.Ε του ΚΚΕ. Κώστας Κολιγιάννης, έχοντας την αμέριστη υποστήριξη της χρουστσοφικής Σοβιετικής εξουσίας, και με την υποστήριξη της πλειοψηφίας των τακτικών μελών της Κεντρικής Επιτροπής, μπόρεσε να εδραιώσει την ηγετική του παρουσία (την διατήρησε μέχρι το 1972). 
Τα μέλη του Π.Γ. και της Κ.Ε. που είχαν καθαιρεθεί απ’ την Ολομέλεια Δ. Παρτσαλίδης, Ζ. Ζωγράφος και Π. Δημητρίου μαζί με άλλα μέλη της Κ.Ε που συμμεριζόταν τις απόψεις τους (Λεωνίδας Τζεφρώνης, Σταύρος Καράς, Δημήτρης Βατουσιανός και Μιχάλης Τσάντης) συγκρότησαν τη λεγόμενη «Ενωτική Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ». Κατέλαβαν τον κομματικό ραδιοσταθμό «Φωνή της Αλήθειας» και προέβαλλαν τις θέσεις τους, που ήταν διαμετρικά αντίθετες με της αποφάσεις τις 12ης Ολομέλειας. 

Σύμφωνα με το ΚΚΕ επρόκειτο για μια “οργανωμένη δεξιά οπορτουνιστική παρέκκλιση, που δρούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα, η οποία, στην ουσία, αρνούνταν το ρόλο και τον επαναστατικό χαρακτήρα του ΚΚΕ ως κόμματος της εργατικής τάξης και τη μετατροπή του σε ένα δεξιό οπορτουνιστικό κόμμα σοσιαλδημοκρατικής υφής”.

Σχεδόν αμέσως μετά τις διαγραφές, μια σειρά στελέχη τους ΚΚΕ που σε συνθήκες παρανομίας δρούσαν στην Ελλάδα, όπως οι Μπάμπης Δρακόπουλος, Νίκος Καρράς, Αντώνης Μπριλλάκη κ.α συμπαρατάχτηκαν με αυτούς που είχαν καθαιρεθεί από την 12η Ολομέλεια και έτσι προέκυψε το ΚΚΕ εσωτερικού.

Μία απάντηση στο “Οι αποφάσεις της 12ης Πλατιάς Ολομέλειας του ΚΚΕ, -συνέρχεται σαν σήμερα το 1968- μήτρα για την δημιουργία του ΚΚΕ εσωτερικού”

  1. Οπορτουνιστικα ήταν και τα δύο κκε μετα το 21ο συνέδριο του ΚΚΣΕ
    Τα μαλωματα έριδες διχασμός ήταν όλα για την ηγεσία τις καρέκλες και κυρίως
    για το ποιος θα έχει την εύνοια του Κριμλισου και τα δύο κκκε ασπαζονταν
    Την ίδια ιδεολογία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *