Ξεσηκωμός Παντού για την Ανατροπή τους!

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

 

Το νέο πολυνομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προς ψήφιση στη Βουλή δεν αφορά μόνο τους εργαζομένους στο Δημόσιο τομέα, για τους οποίους εγκαινιάζεται και επίσημα ο θεσμός της απόλυσης –μέσω της εργασιακής εφεδρείας –ενώ ισοπεδώνονται οι μισθοί τους μέσω του νέου μισθολόγιου-φτωχολόγιου.

Αφορά και τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, αφού η κυβερνητική επιτροπή αποφάσισε και ανακοίνωσε τα εξής για το θέμα των συλλογικών συμβάσεων και για τη μείωση των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ βοηθημάτων:

– την κατάργηση της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης, σύμφωνα με την οποία: όροι που περιλαμβάνονται σε ατομικές συμβάσεις εργασίας και αποκλίνουν από τις κλαδικές ή όροι συλλογικών συμβάσεων, υπερισχύουν εάν είναι ευνοϊκότεροι για τους εργαζόμενους.

– την αναστολή για δύο χρόνια της δυνατότητας επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων, δυνατότητα που αποτελούσε υπουργικό δικαίωμα (να υπενθυμίσουμε ότι η συλλογική σύμβαση του κλάδου μας είναι ήδη «θύμα» αυτής της εξέλιξης).

– τη δυνατότητα δημιουργίας επιχειρησιακού σωματείου και σε επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 20 εργαζόμενους.

– την κατάργηση της γνωμοδοτική δυνατότητας του Συμβουλίου της Επιθεώρησης Εργασίας για την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων.

– τις δραστικές περικοπές στο εφάπαξ και στις επικουρικές ορισμένων ελλειμματικών Ταμείων και τη μείωση έως και 30% σε όσες συντάξεις του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ είναι από 170 ευρώ και άνω. Η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και η επιβολή των ατομικών συμβάσεων σηματοδοτούν επιστροφή στο σωτήριο έτος… 1850, όταν δεν υπήρχε το ελάχιστο εργατικό δικαίωμα.

 

Μας Εχουν κηρΥξει τον πΟλεμο, καθΗκον μας να τους ανατρΕψουμε…

 

Το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κλιμακώνει τον πόλεμο ενάντια στα δικαιώματά μας. Προσπαθούν να μας εκβιάσουν με τα διλήμματα του τύπου «ή συνεχίζουμε την πολιτική μας ή καταστρεφόμαστε». Όμως η επιδίωξή τους είναι πια ολοφάνερη: Θέλουν να προστατεύσουν τα κέρδη των εργοδοτών, που θησαύρισαν δεκαετίες κερδίζοντας από τον μόχθο και την εργασία μας. Να στηρίξουν τις τράπεζες και το ευρώ σπρώχνοντας στη φτώχεια και την εξαθλίωση μεγάλα τμήματα του λαού. Να διασφαλίσουν ότι είτε σε περιόδους ανάπτυξης είτε σε περιόδους κρίσης, ο τεράστιος πλούτος που κατέχουν οι λίγοι κεφαλαιοκράτες δεν θα αμφισβητηθεί.

Ταυτόχρονα, με το πετσόκομμα μισθών, συντάξεων και των κοινωνικών επιδομάτων, έχουν ξεκινήσει μια φορο-λεηλασία χωρίς όρια. Χαράτσια και κεφαλικοί φόροι απομυζούν και την τελευταία σταγόνα από το πενιχρό εισόδημα έχει απομείνει στον κόσμο. Διαλύουν τη δημόσια παιδεία, την υγεία. Βάζουν ταφόπλακα στις δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες, θέλουν να τις μετατρέψουν σε πεδίο κερδοσκοπίας των τραπεζών, των ντόπιων και ξένων επιχειρήσεων. Εκτίναξη της ανεργίας σε ποσοστά τριτοκοσμικής χώρας, 30% για το 2012 σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, που μεταφράζεται σε 1.000.000 και πλέον ανέργους, χωρίς φυσικά σε αυτό το νούμερο να περιλαμβάνονται οι νέοι που αναζητούν για πρώτη φορά δουλειά, οι εργαζόμενοι της μαύρης και της ελαστικής εργασίας κ.ά. Αν ενώσουμε τα κομμάτια του παζλ, είναι φανερό ότι δημιουργούνται συνθήκες Κίνας στους μισθούς, τα δικαιώματα, τα δημόσια αγαθά.

ΚΑΜΙΑ ΑΥΤΑΠΑΤΗ, ΤΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΓΙΑ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΕΡΕΥΟΥΝ-ΜΟΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ Ο ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

 

Όλη αυτή την κατάσταση τη βιώνουμε και στον κλάδο μας. Μαζικές απολύσεις συναδέλφων, αλλαγή των εργασιακών σχέσεων ώστε να γίνουμε ελαστικά εργαζόμενοι, μείωση των μισθών, μη καταβολή των δεδουλευμένων για πολλούς μήνες, καθημερινοί εκβιασμοί για μικρά και μεγάλα ζητήματα, τρομοκρατία –άμεση και συγκαλυμμένη–, επιθέσεις κατά της συνδικαλιστικής δράσης. Παπασωτηρίου, Ελευθερουδάκης, Ιανός, Αντ. Σάκκουλας, Metropolis, Π. Κυριακίδης είναι μερικοί από τους χώρους όπου εδώ και καιρό εξελίσσονται σκληρές αντιπαραθέσεις.

Ας μην έχουμε αυταπάτες. Γελιούνται όσοι νομίζουν ότι ανήκουν σε «προνομιακές» ομάδες εργαζομένων, αφού απολαμβάνουν «σταθερή, αμειβόμενη, ασφαλισμένη και εξοφλημένη στην ώρα που έχει συμφωνηθεί, εργασία», όσοι νομίζουν ότι υπογράφοντας δηλώσεις νομιμοφροσύνης στην εργοδοσία θα σωθούν. Όταν καίγονται όλα τα διπλανά σπίτια και το δικό μας δεν θα γλιτώσει από τη φωτιά. Άλλωστε δεν είναι “περήφανοι και φιλότιμοι” όσοι βλέπουν κάποιους συναδέλφους τους να χτυπιούνται από τον εργοδότη και αυτοί να κάνουν την “πάπια”.

Τα αφεντικά μπορεί να σου δίνουν θέση “δίπλα” τους όταν σκύβεις το κεφάλι, αλλά σε πετούν και χωρίς δισταγμό στα σκουπίδια όταν πρέπει να προστατεύσουν τα κέρδη τους.

Θέλουν να μας συνθλίψουν, ενοχοποιώντας μας. Στρέφουν τον ιδιωτικό υπάλληλο κατά του δημοσίου υπαλλήλου. Και τώρα που ισοπέδωσαν τους εργαζόμενους του δημοσίου τι θα μας πούνε; Θα στρέψουν τους ανέργους εναντίον όσων έχουν δουλειά; Ποιοι; Οι εργοδότες που θησαύριζαν από τη δουλειά μας, οι πολιτικοί που τους εξυπηρετούσαν, οι κλέφτες, τα λαμόγια, οι μιζαδόροι, οι μισθωμένοι υπάλληλοι των τραπεζιτών και των κεφαλαιοκρατών, μαζί με τα ακριβοπληρωμένα παπαγαλάκια τους στην τηλεόραση και τις εφημερίδες, αυτοί που μας έφεραν μέχρι εδώ.

ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ
ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΕ -ΔΝΤ-ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ

– Να καταργήσουμε το μνημόνιο, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και όλα τα αντεργατικά μέτρα.

– Να ανατρέψουμε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και να αποτρέψουμε κάθε δυνατότητα του όποιου επόμενου επίδοξου διαχειριστή να συνεχίσει αυτήν την πολιτική. Να ανατρέψουμε τις πολιτικές που προσπαθούν να επιβάλουν σε όλη την Ευρώπη η ΕΕ και το ΔΝΤ.

– Απαιτούμε αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, για να ζούμε αξιοπρεπώς. Όχι στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Απαγόρευση των απολύσεων – επιδιώκουμε τη συνέχιση της λειτουργίας των επιχειρήσεων που κλείνουν οι εργοδότες, με αυτοδιαχείριση και εργατικό έλεγχο.

– Απαιτούμε επίδομα ανεργίας ίσο με τον βασικό μισθό για όλο το διάστημα ανεργίας των συναδέλφων για κάθε μορφή εξαρτημένης εργασίας. Πάγωμα όλων των δανείων και των λογαριασμών για ολόκληρη την περίοδο της ανεργίας. Ο χρόνος ανεργίας να μετρά στα συντάξιμα έτη. Δωρεάν πρόσβαση σε περίθαλψη-συγκοινωνίες-χώρους ψυχαγωγίας.

– Αρνούμαστε κάθε συμμετοχή των ταμείων στη νέα κλοπή των αποθεματικών με το πρόγραμμα ανταλλαγής ομόλογων. Ούτε ένα ευρώ στα παιχνίδια των τραπεζιτών. Απόδοση των οφειλών του κράτους και της εργοδοσίας στα Ταμεία.

– Παλεύουμε για δημόσια και δωρεάν ασφάλιση-υγεία-παιδεία-κοινωνικές υπηρεσίες για όλους. Κατάργηση του νόμου-πλαισίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που διαλύει το δημόσιο πανεπιστήμιο και το παραδίδει στις δυνάμεις της αγοράς. Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας,

– Απαιτούμε την αύξηση της φορολόγησης του κεφαλαίου, κατάργηση του ΦΠΑ και των έμμεσων φόρων στα είδη λαϊκής ανάγκης. Δεν πληρώνουμε τα χαράτσια και στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε κάθε εργαζόμενο ή άνεργο που έχει ανάγκη στήριξης.

 

ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ. ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ!

 

Σε αυτή τη μάχη πρωταγωνιστές πρέπει να είμαστε εμείς οι ίδιοι, σε κοινό αγώνα οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Ενάντια στο συνδικαλισμό της συναίνεσης και της υποταγής της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, που με 24ωρες ντουφεκιές «κλείνουν» το μάτι στην πολιτικής της λεηλασίας, έχοντας πάρει διαζύγιο με τα εργατικά συμφέροντα. Να κάνουμε συνελεύσεις σε κάθε χώρο δουλειάς και να οργανώσουμε τον αγώνα μας. Να συντονιστούμε με όσα σωματεία ή Συντονισμούς σωματείων παλεύουν για την ανατροπή της επίθεσης. Ο εχθρός είναι κοινός, κοινός και ο δικός μας αγώνας. Όχι κατακερματισμένοι-κλεισμένοι ο καθένας στο χώρο του, αλλά με διακλαδικό συντονισμό να υπερβούμε τις επιμέρους, αποσπασματικές μάχες. Χρειάζεται πολύμορφος αγώνας διάρκειας με ένα συνολικό πρόγραμμα στον αντίποδα του προγράμματος του κεφαλαίου.

– Συνεχίζουμε τη μάχη σε κάθε χώρο δουλειάς που βρίσκεται σε αγωνιστική δραστηριότητα.

– Συμμετέχουμε μαζικά στην πανελλαδική πανεργατική απεργία την Τετάρτη 19 Οκτώβρη. Συγκέντρωση στις 10:30 στο Μουσείο μαζί με τα πρωτοβάθμια σωματεία.

– Παρακολουθούμε κάθε προσπάθεια οριζόντιου αγωνιστικού συντονισμού πρωτοβάθμιων σωματείων και πρωτοβουλιών βάσης, ενάντια σε κάθε λογική γραφειοκρατίας και ανάθεσης. Συμμετέχουμε και στηρίζουμε κάθε αντίστοιχη δράση που βρίσκεται σε κοινή κατεύθυνση με τις αποφάσεις του Συλλόγου.

– Συνεχίζουμε την μάχη ενάντια στα χαράτσια και τη φοροληστεία. Επιδιώκουμε ο αγώνας αυτός να γίνει οργανωμένα και με όρους αξιοπρέπειας και αλληλεγγύης. Συντονιζόμαστε με όσους κινούνται στην κατεύθυνση της άρνησης πληρωμής, παίρνουμε έμπρακτα μέτρα υπεράσπισης όσων αντιστέκονται.

 

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! ΤΕΡΜΑ ΣΤΟ ΦΟΒΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΜΗΧΑΝΙΑ!
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ ΤΩΡΑ, ΠΡΙΝ ΜΑΣ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ ΟΛΑ.

ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ – ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ: ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ στις 10.30 ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ- ΧΑΡΤΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

Λόντου 6, 2ος όροφος, Εξάρχεια

Τηλ:210 3820537, e-mail: sylyp_vivliou@yahoo.gr, site: www.bookworker.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *