Αφιέρωμα: “Πάνω από ένα αιώνα τώρα ΤΟ ΒΗΜΑ γράφει βρόμικη ιστορία”

Σαν σήμερα, στις 6 Φλεβάρη του 1922 κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Ελεύθερο Βήμα», το μεταγενέστερο «Βήμα». Αξίζει λοιπόν να αναφερθούμε αναλυτικά για τον ρόλο αυτού του συγκροτήματος γιατί έπαιξε σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση της νεότερης ιστορίας μας.

Κάνουμε εισαγωγή με ένα περασμένο κείμενο μας. 

Η  δραστηριότητα του συγκροτήματος Λαμπράκη όταν τα στρατεύματα του άξονα είχαν καταλάβει την Ελλάδα ήταν να τυπώνει όλα τα έντυπα/βιβλία/προκηρύξεις των Ναζί που χρησιμοποιούσαν στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή. Τα κονομούσε χοντρά και με τα έντυπα που διέθετε έγραφε εγκώμια για τους κατακτητές.

Οποιος ρίξει μια ματιά στο ιστορικό περιοδικό «ΤΟΤΕ» -τεύχος Σεπτέμβρη, Οκτώβρη 2008- θα μείνει έκπληκτος από τις «αποδώσεις» αυτού του εκδοτικού συγκροτήματος.

– Μαζί με την ημικρατική Γερμανική εταιρία ”Μούντους”, που υπάγονταν στο Υπουργείο Προπαγάνδας του Γκέμπελς, ίδρυσαν κοινή εταιρία (51% οι Γερμανοί,49% ο ΔΟΛ).

– Στα τυπογραφεία του ΔΟΛ τυπώνονταν όλα τα προπαγανδιστικά φυλλάδια των ναζί στην Αραβική γλώσσα που προορίζονταν για την Μέση Ανατολή.

– Επί Κατοχής το Συγκρότημα Λαμπράκη ξεπλήρωσε δάνεια που είχε πάρει επί Βενιζέλου αλλά και επί Μεταξά, με πληθωριστικές κατοχικές δραχμές, δηλαδή αέρα κοπανιστό.

– Μετά την Απελευθέρωση τα Αθηναϊκά Νέα και το Ελεύθερον Βήμα έκλεισαν βάση σχετικού Νόμου για τα έντυπα που συνεργάστηκαν με τις Κατοχικές Αρχές και μάλιστα κατασχέθηκαν ως ανήκοντες σε γερμανικά συμφέροντα!

-Τελικά μέσα την δίνη του Εμφυλίου παίρνουν άδεια να επανακυκλοφορήσουν, αλλά ως ΝΕΑ -σκέτο- και ως ΒΗΜΑ- σκέτο.

– Ο Δημήτρης Λαμπράκης λίγο πριν την Απελευθέρωση καταφεύγει στη Μέση Ανατολή προκειμένου να λάβει δάφνες αντιστασιακού, μόνο που οι Άγγλοι δεν τσιμπάνε και τον κλείνουν στην φυλακή!

***

Ο ορισμός της σωστής ερευνητικής δημοσιογραφίας είναι το περιεχόμενο του ένθετου της «Εφημερίδας των Συντακτών» που επιμελήθηκε ο Δημήτρης  Ψαρράς και έχει τίτλο: «1922 -2016. Συγκρότημα Λαμπράκη».

Πλήθος τα ιστορικά στοιχεία που συνέλεξε και μας παρουσιάζει ο πολύ καλός δημοσιογράφος στο πόνημα του για τον βρόμικο ρόλο που έχει παίξει στα πολιτικά πράγματα της χώρας μας για σχεδόν ένα αιώνα το δημοσιογραφικό συγκρότημα Λαμπράκη.
«Ο Δημήτριος και εν συνεχεία ο Χρήστος Λαμπράκης αντιλαμβάνονταν τις εφημερίδες τους ως κεντρικά όργανα ενός ιδανικού κόμματος που πασχίζει για τα συμφέροντα των οικονομικών και πνευματικών ελίτ της χώρας», μας γράφει εισαγωγικά ο Δημήτρης Τρίμης και αυτό το συμπέρασμα του το τεκμηριώνει παραθέτοντας ιστορικά γεγονότα και καταστάσεις.

Επειδή και με την νέα ιδιοκτησία του το “Βήμα”, όπως μας γράφει στην ιστοσελίδα του, θεωρεί ότι “η σημερινή Κυριακή είναι γενέθλια μέρα για μας”, και τονίζει ότι “Έναν αιώνα τώρα ΤΟ ΒΗΜΑ γράφει ιστορία”, θεωρούμε να επαναφέρουμε την πολύ ουσιαστική και ενδιαφέρουσα σχετική δημοσιογραφική δουλειά που έκανε ο Δ. Ψαρράς.  

Για τον ρόλο του  που διαδραματίζει τα τελευταία χρόνια ο ΜΟΛ όπως μετονομάστηκε ο ΔΟΛ, όταν πέρασε στα χέρια του Β. Μαρινάκη, γράφουμε καθημερινά. Αξίζει όμως ο αναγνώστης/ια μας να θυμηθεί την “ιστορία που έγραψε το ΒΗΜΑ και ο ΔΟΛ γενικά, μέσα από τα κεφάλαια της δημοσιογραφικής έρευνας που αναφέραμε: 

1 Η γέννηση μιας σκιώδους αυτοκρατορίας

2Η κίτρινη δημοσιογραφία του Ιδιώνυμου

3 Γιατί χαίρεται το «Βήμα» και χαμογελούν τα «Νέα»

Αντίσταση έξω, δωσιλογισμός μέσα

5 Και Πλαστήρας και Παπάγος

6 Ολίγη βία και ολίγη νοθεία

Ενωση Κέντρου ή διάλυση Κέντρου;

8 Η κληρονομιά τεσσάρων άρθρων

9 Χούντα είναι, ας περάσει

10 Τα θαύματα της Μεταπολίτευσης

11 Με ποιον να πάει και ποιον ν’ αφήσει

12 Οι άνθρωποι της σκιάς βγαίνουν στο φως

Βιβλία – άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *