Καλό Ταξίδι Αγωνιστή και Άνθρωπε Χρόνη Μίσσιο!

Γράφει ο β.ariaditis

Έφυγε από τη ζωή χθες σε ηλικία 81 ετών χάνοντας τη μάχη με τον καρκίνο ο Χρόνης Μίσσιος , συγγραφέας, αγωνιστής της Εθνικής αντίστασης και της αριστεράς. Γεννήθηκε στην Καβάλα το 1930 από γονείς που καταγόταν από τη Θάσο και ήταν καπνεργάτες .

Τα πρώτα του παιδικά χρόνια τα έζησε στη συνοικία Ποταμούδια, μια γειτονιά αγωνιστών εργατών και κυνηγημένων  από το Μεταξικό καθεστώς κομμουνιστών.

Οι συνθήκες της φτώχειας εκείνης της εποχής αναγκάζουν την οικογένεια του να μετακομίσει στη Θεσσαλονίκη όπου και εργάζεται σαν μικροπωλητής στο λιμάνι παρατώντας το σχολείο στη δευτέρα δημοτικού για να μάθει ολοκληρωτικά ανάγνωση και γραφή όπως ο ίδιος έλεγε από τους φυλακισμένους αγωνιστές στα χρόνια που κρατούνταν στα κολαστήρια .

Για να γλιτώσει την πείνα  περνά στους αντάρτες του ΕΛΑΣ και με το τέλος της Κατοχής στον Δημοκρατικό Στρατό. Συλλαμβάνεται το 1947 φυλακίζεται, βασανίζεται και καταδικάζεται σε θάνατο από έκτακτο στρατοδικείο. Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στις φυλακές και τις εξορίες όπως χιλιάδες διωκόμενοι αγωνιστές της εποχής του, Μακρόνησο, Άι Στράτη στις φυλακές Αβέρωφ και στον Κορυδαλλό.

Αγωνιστής και ανθρωπιστής από την αρχή ως το τέλος της ζωής του ο Χρόνης Μίσσιος «μπαίνει» στη λογοτεχνία με το πρώτο του βιβλίο «Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς…» από τις εκδόσεις Γράμματα το 1985, ένα βιβλίο που όπως και το δεύτερο «Χαμογέλα, ρε… τι σου ζητάνε;» το 1988, είναι αυτοβιογραφικά και περιγράφουν την ιστορία του κινήματος και της αριστεράς στην Ελλάδα και που με τον άμεσο, λαϊκό και διεισδυτικό του λόγο αποκτούν μεγάλη απήχηση στο κοινό.

Τα άλλα βιβλία του Χρόνη Μίσσιου είναι: «Τα κεραμίδια στάζουν»1991 Γράμματα, « Το κλειδί είναι κάτω από το γεράνι» 1996 Γράμματα, «Ντομάτα με γεύση μπανάνας» 2001, Γράμματα, « Ο Χρόνης Μίσσιος διαβάζει Χρόνη Μίσσιο» 2009, Bond-us music [κείμενα, αφήγηση]

Το τελευταίο αντίο στον Χρόνη Μίσσιο, από συγγενείς και φίλους,θα δωθεί σήμερα Τετάρτη στις 2 μετά το μεσημέρι στο Μικροχώρι Καπανδριτίου,όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

 Καλό Ταξίδι Αγωνιστή και Άνθρωπε Χρόνη Μίσσιο!

 

Πηγή: http://tsak-giorgis.blogspot.gr/2012/11/blog-post_8719.html

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *