Nέες κινητοποιήσεις – Ποτέ δουλειά την Κυριακή

6b977e88b6a0ce6c80fcef7ddf27b55d_LAνακοίνωση για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας μπροστά στο άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή 15/12, με τίτλο “Η μάχη ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας συνεχίζεται”, έδωσε στη δημοσιότητα ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι:

“Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής, όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων και των σωματείων τους στο εμπόριο, έχουμε πάρει ξεκάθαρη θέση για την «φαεινή» ιδέα των κυβερνώντων να θεσμοθετήσουν το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές. Στο πλαίσιο αυτό, τα βήματα αγώνα που κάνουμε κάθε φορά –από τα πιο μικρά ως τα πιο μεγάλα– προκύπτουν από τη δυναμική της βάσης του κινήματος, από τη βάση των εργαζομένων, και σε αυτό το δρόμο θα συνεχίσουμε!

Στις 15/12 είναι η δεύτερη Κυριακή εφαρμογής του νόμου που καταργεί την κυριακάτικη αργία.

Εμείς ξέρουμε καλά πως πρόκειται για μια ακόμα «μεταρρύθμιση» προς όφελος της αγοράς, για μια ακόμα «διαρθρωτική αλλαγή» για τα κέρδη των μεγαλεμπόρων, των αλυσίδων, των πολυεθνικών του εμπορίου και των αφεντικών. Για ακόμη ένα βάρβαρο μέτρο για τους εργαζόμενους.

Ας είμαστε καθαροί: το μέτρο του ανοίγματος των καταστημάτων για 7 σήμερα, 15 αύριο και 50 Κυριακές τα επόμενα χρόνια, σημαίνει 6ήμερη και 7ήμερη δουλειά για πάνω από 500 χιλιάδες εργαζομένους στο εμπόριο. Σημαίνει ξεζούμισμα και ζωή λάστιχο για τους εργαζομένους.

 

Κανένας εργοδότης δεν θα προσλάβει ούτε έναν επιπλέον υπάλληλο για να ανοίγει τις Κυριακές, κανένα αφεντικό δεν θα δώσει αυξήσεις ή θα πληρώσει αυτά που πρέπει για τη δουλειά την Κυριακή. Εδώ δεν πληρώνουν αυτά που οφείλουν ήδη, αφήνοντας απλήρωτους για μήνες εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους των 400, 500 και 600 ευρώ το μήνα! Ωφελημένοι από το μέτρο αυτό είναι οι μεγάλες αλυσίδες, οι πολυεθνικές, τα κάτεργα της βιτρίνας και των μισθών πείνας.

Γνωρίζουμε ακόμη πως αν περάσει η δουλειά την Κυριακή στον κλάδο του εμπορίου, αύριο και μεθαύριο, ολόκληρος ο ιδιωτικός τομέας θα δουλεύει και Σάββατο και Κυριακή.

Όμως, στην πραγματικότητα, αυτό που λείπει δεν είναι οι ώρες για ψώνια. Τα μαγαζιά είναι ανοιχτά από το πρωί μέχρι το βράδυ, 6 μέρες την εβδομάδα! Αυτό που λείπει είναι οι μισθοί, τα χρήματα για μια αξιοπρεπή διαβίωση, ο ελεύθερος χρόνος που είναι το μέτρο του πλούτου κάθε κοινωνίας, και όχι η καταναλωτική καφρίλα, το δόγμα «καταναλώνω, άρα υπάρχω».

Στη μάχη αυτή, κάθε εργαζόμενος πρέπει να σκεφτεί και να πράξει ως εργαζόμενος και όχι ως καταναλωτής. Αλλιώς, αργά ή γρήγορα θα πέσει ο ίδιος στο λάκκο της 7ήμερης εργασίας με μειωμένες μάλιστα αποδοχές και περισσότερες απολύσεις.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες στα βιβλιοπωλεία αλλά και σε κάθε χώρο δουλειάς, όσο υποκύπτουμε στον εκβιασμό κυβέρνησης και εργοδοσίας τόσο πιο σφιχτά θα μας δένουν οι αλυσίδες της παντοδύναμης θεάς Αγοράς και του Κέρδους. Όσο δεν αρνούμαστε να γίνουμε κομπάρσοι στις λουσάτες βιτρίνες τους τόσο θα μετράμε ήττες και χαμένα δικαιώματα.

Όσο για τα ψώνια της Κυριακής, όσο «ξεχνάμε» όσα ζούμε όλο το χρόνο απλήρωτοι, εκμεταλλευόμενοι, κακοπληρωμένοι, ξεθεωμένοι, υπό διαρκή πίεση, υποχωρώντας διαρκώς στην ολομέτωπη επίθεση των κυβερνήσεων, της τρόικας και της ΕΕ, των αφεντικών και των τραπεζών απέναντι σε όλα μας τα δικαιώματα τόσο πιο ανήμποροι θα γινόμαστε να αντιδράσουμε στο μοντέλο ζωής και δουλειάς που μας προτείνουν: να δουλεύουμε από το πρωί ως το βράδυ, σκυμμένοι, δίχως δικαιώματα και αξιοπρέπεια.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ, ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου στηρίζει όλες τις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται την Κυριακή 15/12 στις γειτονιές της Αθήνας. Θα συνεχίζει να αγωνίζεται με όλες του τις δυνάμεις ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, που όπως αντιλαμβανόμαστε είναι μια μάχη διαρκείας.

Στο πλαίσιο αυτό επιδιώκουμε σταθερά να εμπεδωθεί από όσο το δυνατό περισσότερους συναδέλφους ότι είναι και προς το συμφέρον μας και αναφαίρετο δικαίωμά μας να προασπιζόμαστε συλλογικά την εν λόγω αργία, ενώ παράλληλα συνεχίζουμε να επιδιώκουμε το συντονισμό με όλα τα σωματεία του εμπορίου, τις εργατικές συλλογικότητες και με όλες τις συλλογικότητες γειτονιάς για να βάλουμε φρένο σε αυτό το μέτρο αλλά και σε όλους τους αντεργατικούς νόμους που τσακίζουν τη ζωή και τα δικαιώματά μας”.

Xτες Παρασκευή, το Υπουργείο Ανάπτυξης εκτόξευσε απειλές κυρώσεων για όσους δεν εφαρμόσουν το νόμο και κρατήσουν κλειστά τα καταστήματά τους την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου.

Στην ανακοίνωσή του αναφέρει το υπουργείο, ότι όπως του έγινε γνωστό ορισμένοι αντιπεριφερειάρχες, «παρανόμως και αυθαιρέτως», προτρέπουν τους εμπόρους στην περιοχή τους, να κρατήσουν κλειστά τα καταστήματα την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου και αντ’ αυτής να ανοίξουν την τελευταία Κυριακή του έτους, (29 Δεκεμβρίου).

Επίσης το ΥΠΑΝ αναφέρει ότι γνωρίζει περιπτώσεις που έχουν ήδη ληφθεί  σχετικές αποφάσεις για να μην ανοίξουν τα καταστήματα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του: «Είναι προφανές ότι όλες αυτές οι ενέργειες παραβιάζουν ευθέως τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο 4177/2013. Οι υπεύθυνοι για αυτές τις έκνομες ενέργειες, θα παραπεμφθούν στα αρμόδια όργανα της Πολιτείας και θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου».

Πηγή:ertopen.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *