Η ΓΣΕΕ απολύει

Όχι δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Ούτε καν έκπληξη. Ξέρουμε για ποιους μιλάμε. Το σύνθημα «Η ΓΣΕΕ δεν είναι των εργατών, είναι τα τσιράκια των αφεντικών» δίνει όλη την ουσία της υπόθεσης.
Το σύνθημα φωνάχτηκε σήμερα από τους συγκεντρωμένους- αλληλέγγυους στον απολυμένο από το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ  Α. Καψάλη, έξω από το κτίριο κατά την διάρκεια της παράστασης διαμαρτυρίας, με σκοπό την απαίτηση να παρθεί πίσω η απόλυση. Οι Παναγόπουλος, Κολάς ως στυγνοί εργοδότες, με επιχειρηματολογία εξόχως εργοδοτική, «διαπραγματεύονταν» τους όρους και τις προϋποθέσεις «υποχώρησής» τους. Δείχνουν να διστάζουν μπροστά στην αποκάλυψη της νέας ξευτίλας τους και τις αντιδράσεις που είδη προκαλεί. Η απόλυση δεν μπορεί να περάσει. Κανένας δεν εφησυχάζει από τις φραστικές υποχωρήσεις του Παναγόπουλου.
(Παραθέτουμε παρακάτω το κείμενο της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης για την απόλυση του Α. Καψάλη χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι συμφωνούμε πλήρως με το «γράμμα» του ακόμη και με το «πνεύμα» του.)
                                                                                   Β.     

ΨΗΦΙΣΜΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Σε μια περίοδο γενικευμένης επίθεσης των οικονομικών και πολιτικών ελίτ στα εργασιακά και κοινωνικά μας δικαιώματα, μια μόλις εβδομάδα πριν από την σύνοδο κορυφής της ΕΕ για το Σύμφωνο ανταγωνιστικότητας , η ηγεσία της ΓΣΕΕ ευθυγραμμίζεται πλήρως με την μνημονιακή πολιτική. Αντί να οργανώνει την εργατική αντίσταση απέναντι στην επέλαση της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας προβαίνει σε στοχευμένες απολύσεις με στόχο την ολοκλήρωση της υποβάθμισης και της απαξίωσης του ερευνητικού της φορέα (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ).

Στον καταθλιπτικό ορίζοντα που διαμορφώνεται για την εργατική τάξη της χώρας  μας, αντιλήψεις και λογικές που μπορούν να σταθούν στον αντίποδα αυτής της εξέλιξης πρέπει να σιγήσουν. Δυστυχώς το έργο αυτό ανέλαβε στο μέτρο που της αναλογεί η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Αμέσως μετά την απομάκρυνση του επιστημονικού συμβούλου Γιώργου Ρωμανιά ανακοινώθηκε η εκδικητική και αντι-συνδικαλιστική απόλυση του Απόστολου Καψάλη.

 Ο συγκεκριμένος εργαζόμενος, ερευνητής εργασιακών σχέσεων και μέλος της διοίκησης του σωματείου εργαζομένων στο ΙΝΕ, προφανώς προκαλεί επειδή προσπαθεί να κάνει καλά την δουλειά για την οποία πληρώνεται με χρήματα των εργαζομένων αυτής της χώρας.

Μαζί με άλλους συναδέλφους του στο ΙΝΕ συνδράμουν επί σειρά ετών στην τεκμηρίωση και στην επεξεργασία των θέσεων και των διεκδικήσεων του εργατικού και του συνδικαλιστικού κινήματος με γνώμονα την υπεράσπιση και την αναβάθμιση της μισθωτής εργασίας. Φαίνεται ότι οι αναλύσεις και οι εισηγήσεις του συναδέλφου Καψάλη σχετικά με τις πρόσφατες αντεργατικές ανατροπές και τις προτάσεις αντιμετώπισής τους ενόχλησαν την ηγεσία της ΓΣΕΕ η οποία μετατρέπεται για άλλη μια φορά σε στυγνό εργοδότη. Δεν φτάνει που μέσα στους χώρους της ανέχεται την ελαστική εργασία και τις εργολαβίες προβαίνει τώρα και στην απροκάλυπτη απόλυση του συναδέλφου Καψάλης και μάλιστα για πρώτη φορά στην ιστορία του ΙΝΕ σε συνέχεια των εντεινόμενων σε βάρος του πιέσεων και αποκλεισμών.

Θεωρούμε ότι σε συνθήκες  ραγδαίας επιδείνωσης των συνθηκών απασχόλησης και διαβίωσης του κόσμου της εργασίας εργαλεία όπως το ΙΝΕ πρέπει όχι μόνον να διατηρηθούν αλλά και να ενισχυθούν. Το όχι και τόσο πρωτότυπο πρόσχημα των δεινών οικονομικών της ΓΣΕΕ αφενός, δεν μπορεί να καλύψει τις πολιτικές μεθοδεύσεις και αφετέρου, γεννά ένα τεράστιο ζήτημα σχετικά με την αξιοποίηση εργατικού και δημόσιου χρήματος την διοίκηση της τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης.

Απαιτούμε:

•    Την άμεση ανάκληση της απόφασης για την απόλυση του συναδέλφου Απόστολου Καψάλη και την παύση κάθε σε βάρος του δίωξης

•    Την συνέχιση της απρόσκοπτης και ανεξάρτητης  λειτουργίας του ερευνητικού έργου του ΙΝΕ

•    Την άμεση κατάργησης κάθε ευέλικτης μορφής εργασίας σε όλες τις δομές της ΓΣΕΕ

•    Πλήρη διαφάνεια και έλεγχο των οικονομικών της ΓΣΕΕ

Αθήνα, 19 Μαρτίου 2011

Πρωτοβουλία αλληλεγγύης ενάντια στην απόλυση του συναδέλφου Καψάλη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Current ye@r *